Turistický akademický klub založený v roce 1963
Poradník květen 2012

PORADNÍK květen 2012

Pouze pro vnitřní potřebu vydává Turistický akademický klub Praha
IČO: 00199214, účet č. 1061106866/5500
Adresa: pošt. př. 398, 111 20, Praha 1
Klubovna: Mikulova 1574, Praha 4 - Jižní Město
Pokladník: Jana Stádníková, e-mail: stady@atlas.cz
Poradník: Jana Vorlová, e-mail: tak.praha@email.cz

    Motto: Cenu má pouze cesta. Pouze ona trvá, kdežto cíl je iluze poutníka, kráčejícího po hřebeni, jako by smysl byl v dosaženém cíli. [Antoine de Saint-Exupéry]

    Zprávy z rady:
      Vzhledem ke květnovým státním svátkům pravidelná schůze v květnu NEBUDE.
      Rada přeje všem stezkařům šťastnou cestu bez bláta a pevné hlasivky pro všechny hudební produkce.
      V září by se mělo rozhodnou o organizátorovi 42. bálu.
      Po dlouhém dohadování termínu bylo rozhodnuto pořadatelkami, že Půltá Stezka bude letos 26. - 28. října v Lužických horách.

    Stalo se:
      Adoptovali jsme Puštíka brýlatého, v pražské ZOO sídlí za tučňáky, v příloze pamětní listina.
      Poslali jsme finanční dar občanskému sdružení Cesta domů, v příloze nejdete poděkování.
      Ještě ohlédnutí za bálem - Vážení a milý TAKový lide,
     Jak se tak koukám do tisku, tak se objevuje spousta článku o plavbě ve stopách původního Titaniku. Jenže to všechno je prachsprosté kopírování naší jedinečné a vydařené akce, která skončila na konci března. Originalita patří nám!!!
    Jsme rádi za pozitivní ohlasy a děkujeme za ně, i když je nám jasné, že určitě někomu na tématu nebo průběhu možná něco vadilo.
    Jinak všem oznamujeme, že vyúčtování je hotové a že bál skončil s kladným výsledkem – zisk 5985 Kč.
    Tímto se naše zastoupení společnosti White Star Line končí svou činnost až do dalšího stého výročí vyplutí Titaniku, čímž vás zveme na další bál v roce 2112 (hezké datum, že?). Už máme zajištěno předtančení v ještě dokonalejším provedení (kupodivu to ještě jde), sál bude mít lepší klimatizaci, my budeme stále mladí a prý bude i lepší pivo!
     Jirka Klíma
     Na zahájení cyklosezóny 21. - 22.4. bylo hlášeno mizerné počasí. Nakonec nás dvě mikro přeháňky a jedny kroupy zastihly u úkrytů a mezi nimi svítilo slunce. Déšť ve 2:30 v noci nás vyhnal jen od ohně (docela rádi jsme šli spát). Zkrátka, víkend se vydařil - děkujeme. A tady je pár fotografií...
    Slovo předávám ředitelce Lence, která poslala doslov účastníkům: Ahoj vespolek. "Vy všichni, ať už si to pamatuje či ne, jste byli přihlášeni na zahájení cyklo. Nebudu unavovat dlouhými proslovy o vydařenosti akce. Doufám, že všichni přijeli domů v pořádku a spokojeni. Chci informovat pouze o finanční stránce. Oslavenci, neplánovaně i včetně Filípka (0 je taky číslo :-), nás pozvali na šampaňské, od účastníků se vybralo 3.300,- Kč (opět jeden zapomněl… :-(. Pro všechny, kteří se odhlásili do pátečního večera, se podařilo stornovat večeře. Za ty, kteří se odhlásili až v sobotu nebo vůbec, jsme museli 3 večeře zaplatit, 2 obsluha udala místňákům. Na zakončení zbylo 685 peněz. Soně a Dušanovi vrátím po 200, neb zaplatili víc šampaňských, než se vypilo. A to je tak všechno, co jsem potřebovala říct. Přeji hezký slunečný víkend! Hlavně nepadejte z kol. Na lyžích bylo letos úrazů až dost." Fotky si prohlédněte zde...
      Již zcela tradičně pořádal Jirka Navrátil 16 Vítání jara u Mohyly na Bílé hoře. Letos již po 16é od 16:00 hodin. Ovšem v úterý 24.4. počasí nepřálo a piknik s hrou v kuličky byl záhy rozehnán deštěm, takže na skákání přes švihadlo či panáka, čáru, bábovky, vínko, panáka či jiné jarní taškařice, již nedošlo. Takhle bylo na Bílé Hoře letos... a takhle v letech 2007... a 2008...

    Informace:
      54. Stezka, kterou pořádá Dvanáctka, začíná v pátek 4.5.2012 a zakončena bude v úterý 8.5.2012 na hrázi suchého (doufejme, že tak na zakončení i zůstane, ale je připravena alternativa) poldru bývalého Primátorského rybníka u Litomyšle (ke 30.4. nemá tabu noclehy nahlášeny trasa 2, 21 a cyklo).
    Vše, co potřebujete o Stezce znát si přečtěte zde.
    Několikrát se měnil grafikon zvláštního stezkového vlaku, poslední verze z 26.4. je snad již konečná. Stezkový vlak - 8.5.2012 odjezd z Litomyšle v 16:40. Příjezd do Prahy hl. n. 21:04 hod. Vozy opět jako loni s tančírnou i občerstvením.
    Areál zámku v Litomyšli je v rekonstrukci (proto se zakončení koná jinde). Přesto je zámek i s okolím částečně přístupný – nenechte si ho ujít! Ovšem! Petrof po čilé korespondenci zajistil, že v pondělí 7. května bude před třetí hodinou pokladna zámku otevřená a v 15:00 vyrazí se zájemci na prohlídku. Pokud se nás sejde více než 40, udělá patrně ještě druhou prohlídku.
    pozvánka na parník   Palubní lístek na klubovou akci TAK zas jazz paras v hodnotě 270,- Kč. Parník Odra vyplouvá ve čtvrtek 31. května 2012 v 18 hodin od kotviště na Rašínově nábřeží. Styl podobný, ale ne stejný jako vloni. Od Velké rady konané 16.4. jsou k dispozici palubní lístky, objednávejte nejlépe přes své šéfy nebo přímo u kapitána Jirky Domlátila 8.
      9. Cesta jenom tam se uskuteční v sobotu 16. června 2012. Výlet historickým motoráčkem M131.1 "Hurvínek" s cílem v Zubrnicích.  Trasa povede z nádraží Praha-Vysočany přes Všetaty, Velké Žernoseky, Ústí nad Labem-Střekov na muzeální trať Velké Březno - Zubrnice, cestou bude několik zastávek charakteru turistického, gastronomického a vlastivědného. Na konečné v Zubrnicích je malé železniční muzeum a v obci rozsáhlý skanzen lidové architektury. V motoráku se bude jako obvykle čepovat pivo, tentokrát z pivovaru Velké Březno, v kterém se před závěrem jízdy zastavíme. Večer táborák (pokud to počasí dovolí), pivo, buřty , hudba, zpěv. V neděli v souladu s názvem akce návrat individuální. O skanzenu i muzeální dráze si můžete přečíst na http://www.zmz.cz a http://www.zubrnice.cz/. Počet míst je 48. Jízdenky za 400/450 Kč (TAK/neTAK) si můžete zakoupit už na Stezce, pokud si tam najdete Ivana Fridricha 15, ivan.fridrich@post.cz, 602 368 425.
      34. Pantakovky 22. – 24. června v Soběslavi. Pište si do diářů, trénujte, oprašujte Yalmary. Další informace budou přicházet postupně. Mate-li nápad čím Pantakovky vylepšit nebo se chcete přidat k organizačnímu tymu, pak se ozvěte Veronice nebo Monice. A zde je přihláška na Pantakovky jíž všichni umíte hravě vyplnit. Zároveň je, jako každoročně, otevřena LPTH burza pro podněty, ale hlavně pro výměnu spoluhráčů v týmech.
      Redaktoři Almanachu k 50. výročí TAKu, jmenovitě Jirka Domlátil, Petr, Jirava, Veronika Jiravová, Tomáš Kubát, Vláďa Roith, Jana Vorlová a Václav Votruba, vás žádají o příspěvky. Pro inspiraci uvádím témata:
    - kdy a jak trasa vznikla, které Velké stezky se zúčastnila poprvé,
    - co udělala trasa pro TAK (které Stezky, Lesní hry, Bály a další akce jste organizovali, atd.),
    - povídání o trase (třeba odkud se rekrutuje vaše členstvo, jak se scházíte, vaše tradiční i netradiční akce, prostě vše, co chcete, aby si o vás mohli přečíst i všichni ostatní),
    - zajímavé fotky, hlavně historické.
    Redaktoři preferují několik krátkých článků než jeden dlouhý. Příspěvky zasílejte JaVoru nebo kterémukoliv redaktorovi. Po několika výzvách redakce zaznamenává první nesmělé příspěvky za něž velmi děkuje a ostatní vyzývá k větší aktivitě.
      Zde je TAKové fórum http://takpraha.cz/diskuse.php.

    Ze společnosti:
    Babeta a JakubFilip  Od brzkých ranních hodin dne 14.4.2012 mají šťastní Irenka a Ivan Koutských 14 vnoučka Filípka.
      Bohdá, že nevyhyneme! 4. trasa hlásí čerstvý od 17.4. (a hned dvojnásobný) přírůstek do svých řad! Káča - Karolína Ryvolová a její partner John Whalley obdarovali naši společnost vydařenými dvojčaty! Babeta a Jakub budou při TAKových rodičích v budoucnu jistě i platnými členy TAKu. Gratulace přijímá matka karolina.ryvolova@centrum.cz, kondolence "doublebába" sasaryvolova@seznam.cz.

    Inzerce:
      Zaznamenej své oblíbené trasy na mapě - nebo najdi nové tipy na trasu. Pro trénink, výlety, plánování cesty a dovolenou. Momentálně je zde 24,657 Pěší trasy s celkovou délkou 545,953 km - http://www.wandermap.net
      Výstava fotek Mirdy Hozy 3 v zámku Nasavrky trvá do 10.5.2012.
      Jirka Halfa 6 doporučuje výstavu fotografií Míši Mokrošové z cestování po USA. Vernisáž je 10. května 17:00 - 19:00 hdin ve VŠMVVP, U Santošky 17, Praha 5 (U Anděla) - pozvánka...
     Irenka Koutská zve na tři májové akce, místo rezervujte emailem: 1) Jak to bude s prací v Česku? Kavárna CAS, čtvrtek, 3. května od 17.30 do 20 hodin (U lužického semináře 15m, Mala Strana). "Osm hodin práce denně stačí a budoucnost patří tvořivým," říká Karel Červený - ředitel Talent Innovation, firmy, která se specializuje na vyhledávání a skoleni talentu. Podívejte se na http://karelcerveny.blog.idnes.cz/
    2) Zas nemám co na sebe! Výměna oblečení na Cikorce 18 v pondělí, 14. května od 19 do 22 hodin. Čtvrté pokračováni oblíbené dámské zábavy. Přineste pěkné, jarní či letni kousky, které vás už nebaví, či jsou vám male/velké… a odneste si náruč krásných modýlků! Maximálně tucet účastnic a deset kousku na osobu. Vstupné - sedmička pozdního sběru z Moravy (Svatovavřinecké, modry Portugal nebo Rulandské sede).
    3) IV. Pivní seminář s Alešem Dočkalem – Nečeská piva z českých pivovarů v utery, 15. května od 19 do 23 hodin U Koutských, Na Cikorce v Modřanech. Za pivem typu ale, stout, IPA, atd. už nemusíme cestovat do zahraničí. K produkci minipivovarů, kde se piva podobných stylů objevují již delší dobu, se nyní připojují i větší průmyslové pivovary. Ochutnáme přinejmenším osm vzorků. Z pivovarů přichází do úvahy především Primátor Náchod, Vyškov, Želiv a potom některé minipivovary.  Typy piv by měly zahrnovat: Weizen, IPA, APA, Amber Ale, English Pale Ale, Stout, Abbey. Maximální počet účastníků - tri tucty. Zájemce prosím, aby počítali s finančním příspěvkem cca 200 Kč/os.

    Přeji krásné jaro a skvělé zážitky na Stezce
    JaVor

    P.S. Velmi prosím pořadatele i účastníky o krátké zprávy a fotky z různých úžasných a jedinečných akcí TAKových (před i po), ale i Trasových na vorlovaj@gmail.com. Nekomerční inzerci, jakož i různá oznámení a pozvání, přijímám taky (uveďte, zda chcete inzerát umístit i na TAKové stránky).

    Kalendář akcí 2012 - ke stažení...
    16. dubna - velká rada u Haštalského dědka
    20. dubna - zahájení cyklo sezóny / Lenka Borgesová
    4. - 8. května - 54. Stezka, na Primátorské hrázi v Litomyšli / T12
    31. května - TAKový parník / Jiří Domlátil
    8. - 10. června - 13. Tykolka / Moravcovi 16
    16. - 17. června - 9. Cesta jenom tam / Ivan Fridrich
    22. - 24. června - 34. Pantakovky / Veronika, Monika
    15. - 22. července - Bystřička / Veronika Jiravová 20
    22.7. - 12. srpna - Keblány Ďáblíci / Tomáš Stříhavka TOM
    10. - 12. srpna - VHT - Luďovy alpy / Luděk Ledvina 16
    31.8. - 2. záíří - Keblany exĎáblíci / Veronika 20
    14. - 16. září - 34. Lesní hry / Šárka 13
    12. - 14. října - 13. Zakončení cyklosezóny / Moravcovi 16
    26. - 28. října - 27. Půltá Stezka / Soňa, Jana, Lenka
    30.11. - 2. prosince - Poslední slanění
    Schůze: 4. června, 9. července, 3. září, 1. října, 5. listopadu, 3. prosince

    Přílohy:

    «« NAHORU

design © corwin 2001; spravce www@takpraha.cz