Turistický akademický klub založený v roce 1963
Poradník únor 2012

PORADNÍK duben 2012

Pouze pro vnitřní potřebu vydává Turistický akademický klub Praha
IČO: 00199214, účet č. 1061106866/5500
Adresa: pošt. př. 398, 111 20, Praha 1
Klubovna: Mikulova 1574, Praha 4 - Jižní Město
Pokladník: Jana Stádníková, e-mail: stady@atlas.cz
Poradník: Jana Vorlová, e-mail: tak.praha@email.cz

    Motto: Věřím, že fantazie je silnější než vědění. Že mýty mají větší moc než historie. Že sny jsou mocnější než skutečnost. Že naděje vždy zvítězí nad zkušeností. Že smích je jediným lékem na zármutek. A věřím, že láska je silnější než smrt. [Robert L. Fulghum]

    Zprávy z rady:
      Pravidelná schůze v pondělí 2. dubna 2012 v Tyršáku, 2. patro, posluchárna P1.
      Rada srdečně zve šéfy tras na Velkou radu, která se bude konat v pondělí 16. dubna od 18:30 hodin v již známé restauraci Haštalský dědek.
      Rada vyhlašuje soutěž o pořadatele podzimní půlté Stezky, na schůzi rozhodneme.
      Hlasování o intituci, které pošleme peněžní dar, se zúčastnilo 78 respondentů. Pro Člověka v tísni přišlo 10 hlasů, pro nemocnici v Baltistánu 14 hlasů a pro Cestu domů 54 hlasů. Dar byl již odeslán a níže si přečtete poděkování. Hlasování...
      Vzhledem k tomu, že letošní květnové svátky vyšly na úterý a většina z nás využije delšího volna k cestování, rozhodla se rada květnovou schůzi zrušit.

    Stalo se:
      Adopce Puštíka se uskutečnila a chystá se výprava do ZOO, včas budete informováni.
    Puštík brýlatý (Pulsatrix perspicillata). Třída: ptáci, Řád: sovy, Čeleď: puštíkovití. Zeměpisné rozšíření:  Jižní Amerika od jižního Mexika po SV Argentinu. Biotop:  listnatý a smíšený les, tropický les, tropické lesy, křovinaté savany, plantáže - vyhledává blízkost vody. Potrava: živá kořist menší savci do velikosti vačice, občas žáby, plazi, ptáci a větší bezobratlí. Rozměry: délka 43-52 cm, hmotnost 590-1250 g. Rozmnožování: Hnízdí ve stromových dutinách. Samice snáší 1-3 vejce, na kterých sedí sama asi 5 týdnů. Obvykle přežívá jen 1 mládě. Zajímavosti: Zdržuje se v párech nebo samotářsky. Je to kontrastně zbarvený puštík s hnědou svrchní částí těla a krémovým břichem. Jméno dostal podle nápadné kresby na hlavě. Mláďata mají "negativní kresbu" - světlou hlavu s tmavými brýlemi. Umístění: Ve voliéře sov v horní části zoologické zahrady - tzv. Severský les. (Zadáno 8.3.2012, cedulka by měla být umístěna do měsíce od platby.)
    plakát bálu  Dobrý den, píši vám jménem Hospicového občanského sdružení Cesta domů, kterému jste nedávno věnovali krásných 20 000 Kč. Váš dar nás moc potěšil a je velkou oporou naší práce, především našich zdravotníků a pacientů. Lidé na konci života a jejich rodiny, které máme v péči, tak mohou i díky vašemu daru strávit poslední dny společně a v domácím prostředí. Děkujeme! Potěšilo nás také, když jsme koukli na vaše stránky a zjistili, že jste si dar naší organizaci odhlasovali. Máme radost a je nám ctí, že v nás většina hlasujících vložila důvěru. Tereza Štursová, fundraiserka, tereza.stursova@cestadomu.cz
     41. bál se vydařil, viz foto... Jarní nálada a společenská pohoda visely nad celým večerem a odrážely se v usměvavých tvářích tanečnic i tanečníků. Náš Titanik byl, na rozdíl od toho potopeného v roce 1912, zcela obsazen. Rozdíly mezi lidmi z I. třídy a III. třídy se s přibývajícím časem zcela vytratily. Letošní předtančení choreografky Jany Dohnalové se mi moc líbilo. Mělo krásně zpracovaný příběh plný nápadů a zvratů. James Cameron by zbledl závistí, kdyby viděl.

    Informace:
      Redaktoři Almanachu k 50. výročí TAKu, jmenovitě Jirka Domlátil, Petr, Jirava, Veronika Jiravová, Tomáš Kubát, Vláďa Roith, Jana Vorlová a Václav Votruba, vás žádají o příspěvky. Pro inspiraci uvádím témata:
    - kdy a jak trasa vznikla, které Velké stezky se zúčastnila poprvé,
    - co udělala trasa pro TAK (které Stezky, Lesní hry, Bály a další akce jste organizovali, atd.),
    - povídání o trase (třeba odkud se rekrutuje vaše členstvo, jak se scházíte, vaše tradiční i netradiční akce, prostě vše, co chcete, aby si o vás mohli přečíst i všichni ostatní),
    - zajímavé fotky, hlavně historické.
    Redaktoři preferují několik krátkých článků než jeden dlouhý. Příspěvky zasílejte JaVoru nebo kterémukoliv redaktorovi. Odteď! Po několika výzvách redakce nezaznamenala žádné příspěvky!!!
      Jako každoročně tak i letos pořádá Trasa 16, a to letos již po 16-é, v úterý 24.4. od 16:00 hod, Vítání jara u Mohyly na Bílé hoře. Forma pikniku je zastřena hlavně jarními dětskými hrami a to od kuliček, přes skákání přes švihadlo či panáka až po čáru. Všichni, křížem krážem TAKem jsou vítáni. Jirka Navrátil 16. Takhle prima bylo na Bílé Hoře v roce 2007... a 2008...
      Jirka Domlátil žádal předpověděli o počtu námořních či přístavních nepovalečů a nepovaleneček, kteří se za tu kterou trasu zúčastní plavby po Vltavě 31. května 2012 od 18. hodiny podvečerní. Na Velké radě 16.4. budou k dispozici palubní lístky.
     54. Stezka, kterou Dvanáctka, začíná v pátek 4.5.2012 a zakončena bude v úterý 8.5.2012 na hrázi suchého poldru bývalého Primátorského rybníka u Litomyšle (k 1.4. nemá tabu noclehy nahlášeny trasa 2, 21 a cyklo).
    Stezkový vlak - 8.5.2012 odjezd z Litomyšle v 16:40. Příjezd do Prahy okolo 21:00. Vozy opět jako loni s tančírnou i občerstvením. Grafikon se stále tvoří. Vše, co potřebujete o Stezce znát si přečtete zde.
      Devátá Cesta jenom tam bude 16. – 17. června.
      TAKový parník bude ve čtvrtek 31. května 2012. Styl podobný, ale ne stejný jako vloni. Cena palubní vstupenky 270 Kč. Lístky žádejte u Jirky domlátila.
      34. Pantakovky 22. – 24. června v Soběslavi. Pište si do diářů, trénujte, oprašujte Yalmary. Další informace budou přicházet postupně. Mate-li nápad čím Pantakovky vylepšit nebo se chcete přidat k organizačnímu tymu, pak se ozvěte Veronice nebo Monice
      Zde je TAKové fórum http://takpraha.cz/diskuse.php.

    Ze společnosti:
     Na Benecku oslavila v pětkové chalupě Čtyřka čtvery narozeniny - Martička, Zorka, Lojzík a Fidla si užili s celebritami.
      Karel Čárlí Vodrážka a jeho žena Zuzana, z trojky, byli opětovně po 4 desítkách let přijati do TAKu. Po té, kdy se loni přestěhovali z Karlovarska do Nymburka, předpokládají, že to budou mít na akce do Prahy blíž. Čárlí sám sice TAKový věkový průměr nesníží, ale o to víc se snažil, aby nesnížil hladinu alkoholu v krvi přítomným. Pomocí různorodé baterie tvrďáků vysvětloval přítomným, kde se těch více než 40 let toulal... Vítejte do klubu!
      Vasův běh sledovali účastníci Shnilky a fandili i Jardovi Benákovi 16.

    Inzerce:
      Ve středu 4.4. Míla Fuxa Band v Balbínce od osmi hodin.
      Jarním Šluknovskem - memoriál bratří Bienertů ve dnech 6. - 9.4.2012. Pokuď se budete chtít zúčastnit akce, zaregistrujte se, budete mít levnější startovné. http://jarnim-sluknovskem.webnode.cz/on-line-registrace/. Jinak mrkněte na dál web. stránek - pochoda - informace - fotky - odkazy...
      Vážení přátelé, srdečně Vás zvu na výstavu kterou jsem připravil ke svým sedmdesátinám. Vernisáž výstavy je 14.4.2012 od 17 hod. na zámku Nasavrky okr. Chrudim. Výstavu je možné navštívit do 10.5.2012. Miroslav Hoza 3
      Byt v Paříži je stále k dispozici. Svůj zájem pište přímo Jirkovi Kozelkovi - kozelka.jiri@gmail.com. Jirka prosí kamarády, aby byt doporučovali výhradně lidem, které dobře znají. Je rád, když tímto způsobem může byt nabídnout k užívání, ale nerad by klíče dával lidem, o kterých aspoň jeden z nás stoprocentně neví, že jsou spolehliví. To říká jen pro jistotu, zatím vše vždy proběhlo v nejlepším pořádku. Volný termín 5.4. - 2.5.2012.
     Irenka Koutská zve na tři akce, místo rezervujte emailem: 1) setkání se spisovatelkou, publicistkou a košatou osobností, paní Ivou PEKARKOVOU (http://pekarkova.blog.idnes.cz/). Koná se v ponděli, 2. dubna od 18.30 v kavarne CAS (U luzickeho seminare 15, Mala Strana). 2) Tamtéž ve středu, 4. dubna od 17.30 se sejdeme s panem Petrem Pithartem
    http://respekt.ihned.cz/c1-54767430-nechtel-jsem-byt-umanutec). 3) Salmovská literární kavárna je pro nás rezervovaná na čtvrtek, 5. dubna od 17.30.

    Přeji krásné jaro a Velikonoce
    JaVor

    P.S. Velmi prosím pořadatele i účastníky o krátké zprávy a fotky z různých úžasných a jedinečných akcí TAKových (před i po), ale i Trasových na vorlovaj@gmail.com. Nekomerční inzerci, jakož i různá oznámení a pozvání, přijímám taky (uveďte, zda chcete inzerát umístit i na TAKové stránky).

    Kalendář akcí 2012 - ke stažení...
    16. dubna - velká rada u Haštalského dědka
    20. dubna - zahájení cyklo sezóny / Lenka borgesová
    4. - 8. května - 54. Stezka, na Primátorské hrázi v Litomyšli / T12
    31. května - TAKový parník / Jiří Domlátil
    8. - 10. června - 13. Tykolka / Moravcovi 16
    16. - 17. června - 9. Cesta jenom tam / Ivan Fridrich
    22. - 24. června - 34. Pantakovky / Veronika, Monika
    15. - 22. července - Bystřička / Veronika Jiravová 20
    22.7. - 12. srpna - Keblány Ďáblíci / Tomáš Stříhavka TOM
    10. - 12. srpna - VHT - Luďovy alpy / Luděk Ledvina 16
    31.8. - 2. záíří - Keblany exĎáblíci / Veronika 20
    Schůze: 2. dubna, 4. června, 9. července, 3. září, 1. října, 5. listopadu, 3. prosince


    ### TAKová schůze 2012-04-02 (bez diakritiky je to dole)
    V Tyršáku ji vedl Petrof
    Další schůze bude až v červnu.
    Velká Rada bude 16.4. U Haštalskýho dědka
    ### STALO SE
    ## Bál - 30.3. KC Vltavská
    děkováno organizátorům, kteří prodali přes 280 lístků a slíbili opakování v roce 2112. Lze se nadít kladné finanční bilance.
    Řezák podrobil zdrcující kritice podávané točené (zřejmě stálý problém).
    O organizátorech 42. Bálu (2013) se bude rozhodovat zřejmě v září.
    #
    ### AKCE
    #
    ## Zahájení CYKLOSEZONY
    nebyly nové informace
    #
    ## 54. STEZKA - 4.-8.5.2012
    Řezák vybíral trasové přihlášky, tč. se hlásí 664 lidí, z toho do vlaku 372. To signalizuje napjatý rozpočet. Omluvil se, že nevyhlásili odstupňované jízdné, které by zvýhodnilo Stezkaře, kteří nejedou až do Prahy.
    Pepa Beran seznámil přítomné s další verzí grafikonu Stezkového vlaku.
    (Litomyšl odj.16.40, Pardubice 18.35, Kolín 19.21, Praha hl.n. 20.27 - je to orientační a nejsou zde všechny výstupní zastávky, rovněž není zatím jasné, zda s vlakem bude možné jet dále, např. na Čerčany apod.)
    Místo Zakončení (hráz poldru) je na červené turistické značce, která směrem na Litomyšl vede na nádraží (ca2,5km), kde bude přistaven Stezkový vlak.
    Trasy 5, 16, 17 a možná 14 uvažují v pondělí o cestě vláčkem z oblasti Vysokého Mýta do Litomyšle, aby si toto město mohli před posledním noclehem prohlédnout. O posilněném vlaku jedná LL/t16.
    Dohlášky apod. na Velké Radě 16.4.
    #
    ## PARNÍK - čt31.5.2012
    Po loňské kladné zkušenosti organizuje Jirka Domlátil další Parník.
    Vstupenky za 270Kč si budou moci vedoucí tras vyzvednout na dubnové Velké Radě.
    #
    ##Cesta jenom tam... - 16.6.
    IFri oznámil, že bude
    #
    ## LESNÍ HRY - 14.-16.9.
    organizuje 13ka - zatím bez podrobností
    #
    ## 27. Stezka ...a 1/2 
    Snad se organizace chopí Soňa Vašicová & JaVor, nejspíše zářijový termín řeknou na VR.
    #
    ### RŮZNÉ
    "Náš" puštík stále nemá ceduli sponzora.
    Piknikově laděná Kuličkiáda bude 24.4.2012 - přijďte přivítat jaro!
    V Různém dále vystoupil Permon a vyjádřil své rozhořčení nad nevhodnou písní na Benecku. Aniž znám přesně kontext věci (malé děti?), přikláním se k všeobecnému názoru, že se to má řešit na místě a ne nějakou deklarací.
    Pokud nevíte o co jde a máte čas a chuť si názor na autora a píseň udělat, můžete začít třeba vygúglením hesla Záviš a patrně tam krom množství odkazů na "kníže českého pornofolku" najdete i píseň samu ("Už je to tak").
    Co se týče interpreta na Benecku, je znám na více trasách. Ostatně na jednom Ustředění ho svým objektivem zachytila i s inkriminovaným znamením na čele Sonja/t16 (http://www.4trasa.cz/mediagallery/media.php?s=20081007144637877). Ono znamení mu ale na čelo nakreslila, pokud se nemýlím, jiná členka TAKu. Zda si ho zasloužil, ponechávám na každém z vás.
    IvanŠ

    «« NAHORU

design © corwin 2001; spravce www@takpraha.cz