Turistický akademický klub založený v roce 1963
Poradník září 2011

PORADNÍK říjen 2011

Pouze pro vnitřní potřebu vydává Turistický akademický klub Praha
IČO: 00199214, účet č. 1061106866/5500
Adresa: pošt. př. 398, 111 20, Praha 1
Klubovna: Mikulova 1574, Praha 4 - Jižní Město
Pokladník: Jana Stádníková, e-mail: stady@atlas.cz
Poradník: Jana Vorlová, e-mail: tak.praha@email.cz

 

    Motto: Je oznámena potopa světa do dvou dnů. Svět panikaří, lidé se ze zoufalství vracejí ke starým vírám, přeplňují chrámy a prosí Boha o záchranu. Stařičký rabín vstoupí do synagogy plné lidí, které nikdy předtím neviděl, jak s hlavami pokrytými modlitebními šálami kývají sebou sem a tam a mumlají jednu modlitbu přes druhou.
    "Zbláznili jste se, mrhat čas modlením?" vykřikne na ně. "Zbývá vám osmačtyřicet hodin naučit se, jak žít pod vodou."

    Zprávy z rady:
      Pravidelná schůze bude v pondělí 3. října v Tyršáku, 2. patro, posluchárna P1.
      Rada zve šéfy tras na tradiční podzimní Velkou radu, která bude v podnělí 17. října v restauraci Haštalský dědek od 18:30 hodin.
      Rada vyzývá všechny příznivce TAKu k zamyšlení se nad příspěvky do 4. almanachu, který bude vydán k 50. výročí založení TAKu. Redaktoři almanachu prosí o krátké úderné texty na téma "Jak jsem potkal TAK". Redakční tým bude shromažďovat informace o všech TAKových akcích, o všech členech TAKu a samozřejmě fotografie. Během října nás redaktoři osloví konkrétněji a budou žádat (opakovaně a často) příspěvky.

    Stalo se:
     33. lesní hry - 9. - 11.9.2011 pořádala Čtrnáctka (ředitel vazební věznice Smrčiny pkl. Mgr. Petr Beránek - Vláďa Roith
    zástupce ředitele - Zdeněk Větrovec, dozorci - Jana Vorlová, Michal Martina, Helena Tichá, Mirek Tichý, vazební lékař - Helena Tichá, kulturní referent - Jana Vorlová, starší vězni (kápa) - Stáňa Dufková, Radka Chloupková, MUDr. Helena Kestřánková, Jakub Blaťák, kuchařka - Nataša Roithová, pomocná kuchařka a myčka Zanussi - Stáňa Dufková). Webové stránky LH, kde jsou informace a video od Luďka Ledviny a fotoalbum...
    Milí pořadatelé, dík za péči o zadržené podezřelé, kterým jste připravili nehynoucí zážitky. Po poněkud strastiplné štvanici jsme si užili zajímavých her, krásného prostředí, dobrého jídla a všestranné péče našich dozorců i kápů. Ještě jednou dík. Jarmila Ledvinová 16
      Koncert pro TAK - Míla Fuxa Band & Krock na Stezce v úterý 20. září v KC Vltavská v sále Elektra byl zcela vyprodán a příjemně prožit. Děkujeme kulturní referentce Lence Borgesové.

    Informace:
    kočárek  Kočárková rallye sobota 1.10.2011 Vyšehrad - Přátelé, kamarádi, letošní babí léto nám umožňuje opět exhumovat kdysi tradiční akci. Vězte tedy, že se uskuteční 3. ročník obnovené Kočárkové rallye. Vítáni jsou všichni rodiče, prarodiče, jejich děti a vnoučata, ale i různí TAKoví i makoví strýčkové a tety.
    Sraz ve 13:00 hodin u ústí dětského hřiště na pražském Vyšehradě(jihozápadně od rotundy Sv. Martina). Souřadnice GPS: 50°3'47.785"N, 14°25'14.802"E. Ddisciplíny budou startovat od 14:00 hodin.
    Tatínkové s dětmi se utkají v tradičních disciplínách: o nejhezčí úsměv, vycházka, o nejsilnější kopulační pohyb a samozřejmě rychlostní zkouška. Zdůrazňuji, že se utkají tatínkové s dětmi, maminky mezitím sedí na dekách, degustují, moudře hovoří, příp. fandí. S sebou tedy kromě obsazených kočárků také deky, jídlo, pití, hry, prostě vše, co se hodí na piknik. A mocnou víru v přízeň počasí.
    Chcete-li se tedy aktivně zúčastnit, potřebujete kočárek, dítě v kočárku, tatínka či někoho jiného, komu je matka ochotná svěřit své robě. Chcete-li se zúčastnit pasivně, jste také vítáni, tedy přístup mají i bezdětní diváci, časomíry, porotci, zásobovači, prostě všichni, kdo budou mít chuť dorazit na piknik. Máte-li ve svém okolí kamarády či známé, které by Kočárová rallye lákala, neváhejte je přizvat!
    Těšíme se na hojnou účast! Když mi dáte vědět (Kačka Režná), že dorazíte nebo nedorazíte, budu ráda.
    Všichni Režní T20, s laskavým svolením Šimona licencovaní pořadatelé (foto z 1. obnoveného ročníku).
    odznak 53. Stezky   27. - 30.10. - 53. Velká Stezka se zakončením ve Veselíčku, pořádatelé Jirka Valda st., Žán a Trasa 11.
    Přihlášky – hromadné (individuální jen v krajním případě)  je možno posílat emailem na adresy (raději na obě): Ing. Bohumil Ježek - jezek@ot.cz, telefon 602 201 512, Ing. Jana  Klimzová - jana@klimsza.com nebo osobně na schůzi 3. října 2011
    Základní vložné je možno posílat na číslo účtu TAKU  1061106866  / 5500. Do variabilního symbolu je třeba napsat  53 + číslo trasy (např. 5301 - Jednička či 5311  - Jedenáctka). V případě zaslání peněz na účet TAKu podejte Žánovi emailem zprávu, že jste tak učinili. Konec  řádných přihlášek je na říjnové schůzi TAKu 3.10.2011. Případné mimořádné situace budou vyřešeny na Velké radě TAKu 17.10.2011. Do Velké rady budou přijímány storna a vraceny poplatky, pak už se peníze vracet nebudou.
    Zápisné činí 230,- Kč TAK, 250,- Kč neTAK, vlak zpět 190,- Kč.
    Zakončení bude ve Veselíčku 11.11.2011 v 11 hod 11 minut velitelského času (-11 DNÍ + 11 × 11 MINUT).  Tedy 30.10.2011 ve 13:01 hodin.
    Program zakončení bude přísně tradiční - myš, král, trasová soutěž na téma"Takový jsme byli při založení trasy". Téma zakončení - "Návrat ke starým dobrým časům Stezky".
    Stezkový vlak zpět - odjezd je zatím určený na 17:30 hod. Nádraží je cca 2 km od zakončení. Příjezd do Prahy cca 21:00 h. Doba jízdy odhadem 3 až 3,5 hodiny, grafikon zatím nevydán. Lokomotivy T435 + T458, vůz Daak (na kola - dvounápravový menší než vloni, velký služebák byl vloni nevyužit), velký jídelní vůz s výčepem (stejný jako vloni, jen v novém nátěru), 8 vozů Balm (vozy jako vloni, 1 vůz 68 míst k sezení), 1 vůz Balm - bistro (48 míst k sezení + výčep). Vozy budou topit.
    Další informace a přihlášky... Přihlášky je možné stáhnout na první stránce TAKového webu nebo v sekci Poradníky.
     V pátek 11. listopadu srdečně zve Jednička na tradiční tancovačku, tentokrát na Taneční Martinské posvícení do hotelu Svornost, Dolní Počernice. Vstupenky jsou za 200 Kč s husou a za 80 Kč bez husy. Poukázka budou k mání na schůzi u Pavla Stulíka.
      V úterý 10. ledna 2012 bude v Gongu pro TAK hrát skupina Ginevra. Vstupenky budou brzy u Lenky Borgesové.
    Jeníček 22.9.2011   Zde je TAKové fórum http://takpraha.cz/diskuse.php.

    Ze společnosti:
    22. září v 9:39 připlaval Veronice, Jiříkovi a Václavovi z Dvacítky syn Jeník.
    Telefon Honzy Maňáka 734 331 401.
    V TAKové distribuční poště je registrováno 255 emailových adres.

    Inzerce:
     Zvu vás srdečně na koncert našeho komorního sboru Fenix, který se koná v sobotu 8. října v 16:00 v kostele na Karlově. Nebude to koncert ledajaký, nýbrž poměrně významný - obnovená premiéra pozapomenutého opusu F.X.Brixiho Corona stellarum duodecim Beatae Mariae Virginis (Koruna dvanácti hvězd Blahoslavené Panny Marie). Tato dvanáctidílná skladba byla napsána k poctě Panny Marie a pokud se nám podařilo zjistit, nebyla od doby Brixiho provedena v celku, tedy všech 12 skladeb najednou. Náš sbor pod vedením sbormistra Dr.Romana Michálka si na to troufá, tak jestli přijdete, uvidíte a uslyšíte.
    Dokonalý to nebude, jsme amatéři a sbormistr z nás šílí. Ale budeme to určitě zpívat s láskou a všichni se na to těšíme. Eva Švestková 8 
     Ve čtvrtek 13.10. Míla Fuxa Band od 20 hodin v Balbínce
     Přátelé, kamarádi a lide TAKový, kapela Druhá Sláma si vás dovoluje pozvat na hudební posezení  v úterý 18.10. od 18,00 hodin do Salmovské literární kavárny v Salmovské ulici (tram zast. Štěpánská, metro B - Karlovo nám., metro C - I.P. Pavlova). Salmovská literární kavárna je velmi příjemné místo, leč 1/ má omezenou kapacitu, proto vás prosím, abyste svůj případný zájem dali vědět e-mailem na adresu hadockal@login.cz; 2/ její použití není zadarmo, a tak vás v průběhu večera požádáme o příspěvek na uhrazení nájmu ve výši 70 Kč, což vás – doufám – od návštěvy neodradí. Srdečně vás zve Aleš Dočkal (T5)

    Pro ty, kdo kapelu Druhá Sláma neznají - i když se všichni členové kapely hlásí k 5.Trase TAKu a "Tomíček" Charvát je dokonce jejím demokraticky zvoleným Osvíceným Diktátorem, kapela Druhá Sláma žije svým vlastním muzikantským životem. Je to již velmi letité těleso, neboť jeho základní pilíře, kapelník Petr Sláma (sólová kytara, zpěv), jeho žena Jitka (zpěv, perkuse) a Ondřej Masopust (basa) spolu hráli již jako náctiletí v dobách portovního dávnověku ve skupině Funebráci. "Tomíček" Charvát (doprovodná kytara, zpěv) v té době hrával se skupinou Sumci a Jirka" Bunda" Nohel (housle) se skupinou Assonance.  Všichni se pak sešli začátkem 80. let v 5.Trase TAKu, a založili skupinu Fregata. Služebně nejmladším členem kapely je Aleš Dočkal (banjo, zobcové flétny, harmoniky), který je v kapele "teprve" od roku 1997. Zhruba do stejné doby se datuje vznik nového názvu Druhá Sláma i počínající výlety kapely z již poněkud těsného folkového dvorečka do jiných hudebních žánrů. Navzdory prakticky typickému bluegrassovému nástrojovému obsazení je tak možné kromě oblíbeného „stezkařského“ repertoáru uslyšet i povědomé melodie známé z provedení např. Dire Straits, Marka Knopflera, Eagles či dokonce Rolling Stones. A rozhodně nezanedbatelný je i nepřeberný vlastní repertoár z dílny Petra Slámy (hudba) a Honzy Dvořáka (texty).
      Podzimní výměna oblečení, Cikorka, pondělí, 31.10. od 19 hodin. Provětrejte skříně a přineste své zajímavé a kvalitní byť trochu okoukané šatečky a doplňky k výměně. Nezapomeňte - šatstva ne více než 10 ks na osobu, hodí se ramínka a láhev oblíbeného nápoje. Vítány jsou též juniorky! Občerstvení a káva s čajem na místě pro všechny. Maximální kapacita - dva tucty dam, tož se hlašte, Irena Koutská.
      Monika Misíková hlásí příznivcům jazzu a vesele uvolněné atmosféry, že ve středu 2.11. od 19:00 v KC Vltavská za 150 Kč bude opět Jazzový triatlon = Tradiční festival jazzových kapel - Original Indigo, Steamboat Stompers, Classic Jazz Collegium.
     Listopadová Salmovská - čtvrtek, 3.11. 2011 od 17.30 hod. Útulná a přívětivá kavárna v Salmovské č. 16 nad kostelem sv. Ignáce přivítá  opět známou sestavu zkušených a oblíbených muzikantů. Jako host  vystoupí tentokrát folkový zpěvák Radim Flender. Hlaste se Ireně Koutské.
     Lyžování v italské oblasti Alta Valtellina. Střediska jako je Bormio, Livigno a Santa Caterina jsou kvalitní a prověřená. Vypravíme se v termínu 7.2. až 12.2.2012. Detaily zájezdu jsou uvedeny v přiloženém letáku. Přihlášky přijímá Blanka a Miloš Neumanovi 14.
       Volný byt v Paříži: 21.10. – 7. listopadu; 21.11. – 11.12. a 22.12 – 6 1.2012.
    1-2 osoby: 700Kč/noc nebo 3500Kč/týden (7 nocí), 3-4 osoby: 1000Kč/noc nebo 5000Kč/týden (7 nocí). Byt je dvojpokojový, 48 m2, s kompletně vybavenou kuchyní a velkým balkonem situovaným na jih. V ložnici je dvojpostel 200x160 cm, v obýváku pohovka a měkký koberec. Přikrývky a polštáře pro 2 osoby k dispozici, nikoliv však povlečení a prostěradla, ty prosím s sebou. Internet (kabel a WiFi) a neomezené telefonování na pevné linky v Evropě a Severní Americe zdarma. Byt je situován 5 minut od stanice RER B  Robinson, odkud je spojení do centra (20 min), na letiště CDG (1h, některé vlaky přímé, u jiných 1 přestup bez změny nástupiště), letiště Orly (45 min, 2 přestupy). Parkování v kryté garáži k dispozici. Bližší informace a klíče předá Zdena Rozsívalová.

    Krásné podzimní dny přeje
    JaVor

    P.S. Velmi prosím pořadatele i účastníky o krátké zprávy a fotky z různých úžasných a jedinečných akcí TAKových (před i po), ale i Trasových na vorlovaj@gmail.com. Nekomerční inzerci, jakož i různá oznámení a pozvání, přijímám taky (uveďte, zda chcete inzerát umístit i na TAKové stránky).

    Kalendář akcí 2011 - ke stažení...
    říjen
      15. - 16. října - 12. zakončení cyklosezóny / Monika a Karel Moravcovi 16
      27. - 30. října - 53. velká Stezka se zakončení ve Veselíčku / Žán, Jirka Vlada sr. 11
    listopad
      11. listopadu - Taneční Martinské posvícení v hotelu Svornost, Dolní Počernice / T1
    prosinec
      12. prosince - koledování u Apolináře / T1
      14. prosince - Stříbrná harfa (?) / Saša Havránková 3

      TAKové schůze 5.9., 3.10., 7.11., 5.12.

    Pracovní kalendář akcí 2012 - ke stažení...
    3. - 5. února - 34. Spanilá jízda
    24. - 26. února - Nora / Vlasta Milec T13
    4. - 8. května - 54. Stezka, na Primátorské hrázi u Litomyšle / T12
    8. - 10. června - 13. Tykolka / Moravcovi 16
    24. - 26. srpna - Keblany exĎáblíci / Veronika 20
    Schůze: 2. ledna, 15. února VV (?), 5. března, 2. dubna, 14. května (?), 4. června, 9. července (?), 3. září, 1. října, 5. listopadu, 3. prosince

    Přílohy:

    «« NAHORU

design © corwin 2001; spravce www@takpraha.cz