Turistický akademický klub založený v roce 1963
Poradník prosinec 2010

PORADNÍK únor 2011

Pouze pro vnitřní potřebu vydává Turistický akademický klub Praha
IČO: 00199214, účet č. 1061106866/5500
Účet č. 1061106866/5500
Adresa: pošt. př. 398, 111 20, Praha 1
Klubovna: Mikulova 1574, Praha 4 - Jižní Město
Pokladník: Jana Stádníková, e-mail: stady@atlas.cz
Poradník: Jana Vorlová, e-mail: tak.praha@email.cz

    Motto: Dvě věci na světě jsou nekonečné: vesmír a lidská hloupost. I když s tím vesmírem si nejsem tak úplně jist. (Albert Einstein)

    Zprávy z rady:
      Rada zve členy TAKu na Výroční volební Valnou hromadu v pátek 11. února od 18:00 hodin do hotelu Svornost, Novozámecká 284, Dolní Počernice., pozvánka v příloze Poradníku, dopravní spojení ke stažení v Informacích níže.

    Stalo se:
      Stříbrná Harfa 15.12. v Krčském lese se vydařila až na drobné smýknutí a poškozenou kytaru Nadi. Večírek U labutě byl složitější, ačkoli při zadávání rezervace byla podmínkou možnost hudební produkce, personál ji pak nechtěl povolit. Saša prosí o tipy na hrací hospůdku v okolí lesů a parků pražských pro Stříbrnou harfu 2011.
      Vážení a milí, děkuji vám všem za společné chvíle v partě vedoucích tras. Dle výsledků voleb (více najdete na našich webstránkách) byla zvolena Rada Jedničky (při 82,4 % účasti z 92 členů), která si pak zvolila novým vedoucím trasy Tondu Rosického. Doufám, že další pokračování vzájemné spolupráce bude vycházet z tradic, které jsme tvořili. Pavel Stulík, odstupující vedoucí Jedničky

    Informace:
      Dopravní spojení na VVH - Vlak z Hl. n. přes Libeň a Kyje do stanice Praha-Dolní Počernice jede 15 minut v 16:24, 16:54, 17:24 ... 18:54 hod... Nebo z Masaryčky v 16:40, 17:10 ... 18:40 hod... (12 min)
    Autobusy MHD 109, 110, 163, 208, 263, 296, 503 a 557.
    Spojení zpět např: vlak na Masaryčku 23:10 - 23:23; vlak na Hlavák 23:40 - 23:54, pak až v 05:10 hod. Vlaková spojení ROPIDu S1 a S7. Bus 109 (spojovací, Palmovka není-li uvedeno jinak) ve 23:13, 23:43, 23:50 (Běchovice, 240 Černý Most), 00:13, 00:20, 00:43 a další. Poslední metro B jede z Č.M. v 00:55, Palmovka 01:08 h.
      33. ročník Spanilé jízdy se bude konat ve dnech 4. až 6. února 2011 v Krušných horách. Všichni přihlášení již dostali povolávací rozkazy.
      V pondělí 7. února se uskuteční koncert Pavla Lohonky Žalmana, opět v Gongu od 19:00 hodin. Lístky za 200 peněz objednávejte přímo u Lenky, e-mail l.borgesova@seznam.cz). Zbývá cca 40 volných vstupenek.
      pátek 18. února Míla Fuxa v Malostranské Besedě od 20:30 hod. - 35. výročí kapely Krock...
    Po mnoha letech se vracíme na místo činu - do Malostranské Besedy, kde jsme kdysi soutěžili v pořadu Písně dlouhejch cest, který uváděl Mirek Kovařík. Zpětně nás nemrzí, že jsme tehdy neuspěli, protože to vlastně nebyla soutěž určená pro nás. Šlo především o písně trampské a bluegrass.
    Není divu, že tam jsme s našimi sedmiMílovými texty nemohli uspět! Ale čas oponou trhnul a kdeže loňské sněhy jsou - naší tehdejší soupeří již dáno nehrají, zatímco my jsme jako víno - čím starší tím lepší!
    Mnozí z vás našich věrných diváků byli u toho a my si toho wellmi vážíme. Připravili jsme pro ty nejzasloužilejšíz vás diplomy, které budou předány na výročním koncertě v Besedě. Je nám jasné, že dopadneme jako ty sudičky, protože se buď na někoho nedostane a nebo naopak jej dostane někdo, kdo si to v očích těch ještě zasloužilejších nezaslouží! Ale tak to chodí a kdo vám vlastně říkal, že Svět je fér?
    V první půli zahrají "naši mladí" MF illegal Band a po přestávce oprášíme především tu nejklasičtější klasiku z dob našich malin nezralých. Mezi diváky bude naopak celou dobu kolovat podpisový arch, kde můžete připojit gratulaci, vzkaz, milou vzpomínku a nebo nás můžete poslat tam, kam již dávno patříme!
    Máte-li dlouhý vlas, přijďte mezi nás, nemáte-li na hlavě nic, nekaboňte proto svoji líc!
      Shnilka 4. - 6.3. 2011 bude na Šumavě v penzionu Jiskra je zaplněna, přijímáni pouze náhradníci. Další info, odjezd atd., posléze.
      Nora by měla být o víkendu po VVH, opět láká Vlasta Milec a Mirek Podolák, informace žádejte u nich.
      Aprílový bál 1.4.2011 - Jak lépe přivítat Apríl, než s TAKem a M.T.O. Universal! Pište si do diářů a těšte se na další informace.
        Již probíhá nácvik aprílového předtančení. Letos se nácviku ujala skvělá Jana Dohnalová, autorka úspěšných choreografií Rakousko Uhersko, Šakalí Léta, Padouši všech dob.... Přijďte se podívat. Těšíme se na Vás Monika a Veronika - Trasa 20
        Bouřlivá diskuse o kapele pro bál byla i na lednové schůzi. Před zahájením diskuse informoval Petrof o jednomyslném rozhodnutí rady (dva radní omluveni) poskytnout pořadateli bálu garanci ve výši dvaceti tisíc z výnosů minulých kulturních akcí pro případ, že by rozpočet bálu nevyšel.
    Veronika přednesla výsledky emailové ankety. Odpovědělo 52 respondentů z nichž 25 hlasovalo NE nebo spíše ne (raději uspořádat s M.T.O. koncert). Dvadvacet respondentů hlasovalo jednoznačně pro M.T.O.
    Vzhledem k tomu, že z padesáti dvou respondentů hlasovalo 16 lidí z T1 z nichž 14 bylo proti navrhované kapele, není možné anketu jednoznačně vyhodnotit.
    PaS prohlásil, že vzhledem k tomu, že na bály chodí z Jedničky až 40 lidí, je negativní reakce na kapelu bálu podstatná. Na druhou stranu se na bál s kapelou M.T.O. Universal již nyní těší mnoho TAKových, kteří na bály nechodí úplně pravidelně.
    Všechny anketní odpovědi na požádání zašle zájemci Veronika.
        Ne závěr diskuse dal Petrof hlasovat o kapele M.T.O. - 25 lidí bylo pro kapelu, 12 proti kapele a 11 lidí se zdrželo hlasování.
        Některé ohlasy:
        - Gratuluji pořadatelům k odvaze a novým pohledům na akce TAKu, přeji jim úspěch a nechme je, ať si případně nabijí držku. LaHla
        - Jedenáctka v posledních letech na bály moc nechodila asi také kvůli jarnímu výstupu na nějakou 800, který vycházel na sobotu po bálu. Letos hodně agituji,aby lidi přišli na bál a už máme termín v trasovém programu a výšlap se odsunul. TAK uvidíme. Jana Klimszová
        - Jeden nejmenovaný člověk z TAKu mi řekl, že na bál nepůjde. Proč, znáš je, nelíbí se ti? Ptala jsem se.
    Neznám, ale o takovou zábavu nestojím, odpověděl. Nepomohly ani moje argumenty, že orchestr je taneční. Že na bály chodí pravidelně a mnohdy ani neví, jaká kapela bude hrát. Prý si chce zatancovat a nekoukat na nějakou taškařici. JaVor
        - Ahoj všichni, ač to není úplně stylisticky dobře, nejprve se omlouvám za to, že se vměšuji do „plesové kauzy“, byť jsem TAKově příliš mladá. Ale přesto to zkusím.
      Vstoupila jsem do TAKové společnosti poměrně s obavami, neb jsem dostala několik informačních lekcí (mimo TAK), že je to velmi vybraná společnost lidí vysokých morálních kvalit, ctící mravní hodnoty a zásady, a krom toho ještě pořádají různé turistické a kulturní akce. Po čase jsem se přesvědčila, že informace více měně odpovídají, ale že i tady mají lidé své drobné libůstky, slabosti a sem tam stinné stránky. A já že jsem v této společnosti i tak spokojená. Snažím se, jak mi to práce, děti, špatná fyzička, nedostatek pevné vůle, lenost a málo sportovní ho a pohybového nadání dovoluje účastnit se všeho, kam jsem pozvána, nebo co se pořádá. Většinou se mi nějak podaří přelézt kopce, přenést batoh, zvládnout kolo, přezpívat desítky písniček, překonat svůj zásadní odpor k tykání neznámým lidem, vydržet zimu i déšť a pak vzpomínat na sluníčko, pády, příhody a tak. A jsem šťastná, že jsem tam byla. Ať to bylo cokoliv a pořádal to kdokoliv.
      Jsou dvě akce TAKu, které jsou pro mne velmi výjimečné. Stezka a TAKový bál. Ani nemusím psát proč. A tak mi připadá špatné, že by právě bál měl být příčinou sváru.
      Proto si dovoluji shrnout to, co mne napadá, když čtu nebo slyším reakce.
    1/ pořadatel akce – TAKového bálu - má právo akci pořádat bez zásahu ostatních
    Znáte se léta, tak víte, komu akci svěřuje hlasováním, víte, že se na sebe můžete spolehnout, a většinou už znáte i předchozí výsledky dotyčných. Tak pak není žádný problém. Není třeba znovu hlasovat, ale ani dotovat. Je to jen a jen na pořadateli. Případný průšvih (rezerva je), řešit až pak. Lépe se doplácí na něco, co nás všechny potěšilo a pobavilo, než dávat předem najevo obavy, že nebude účast, a házet záchranné lano. Nestahujte kalhoty, když brod je ještě daleko.
    2/ TAKu pomalu dorůstá třetí generace.
    Ta spousta malých prťavečků je fakt štěstí. Z toho je zřejmé, že TAKová rodina se pomalu plní novou střední generací, která je o 10-15 starší než byli ti – (vy), kdo TAK zakládali, a logicky může mít a má v mnoha směrech trochu jiné názory, vkus, nároky, potřeby a přání. Záměrně píšu trochu, protože se shodujeme v tom nejdůležitějším, co nás všechny spojuje - TAK. A všichni se pro něj můžeme přetrhnout.
      Teď jen musíme dávat pozor, aby slovo TAK nebylo jen prázdné slovo, ale plné lidí – malých, velkých, starších, mladších, mladých i středněvěkých všech úrovní, schopností i neschopností, talentů a zájmů.
    Možná bál nebude podle vašich představ, ale určitě to rozšíří vaše obzory, možná že právě někdo vám blízký kapelu MTO má rád a vy budete moci říct, že už ji taky znáte. Dejte šanci něčemu trochu jinému, a věřte, že pořadatelé a ti, co mají MTO rádi, nebo to s nimi chtějí jen zkusit, to ocení. A příště, až budete mít něco na starost Vy, tak vám dají stejný prostor. Budou vás z povzdálí sledovat, možná chválit, nebo více či méně kritizovat, ale určitě se zúčastní. Vždyť je to akce jejich TAKu. Pro ně, pro vás, pro všechny. A jen účast na akci pořádané jinými je projevem toho, co TAK dělá TAKem. Tolerance, pochopení a respekt. (Doufám, že se pořadatelé i jiní trochu chytí za nos a vzpomenou si na svou reakci při zakončení na 50. Stezce)
      TAK vás prosím, nechte pořadatele, ať si v klidu pořádají, dejte jim svou důvěru a zájem, pozorujte, jak se s tím perou, a pak chvalte, či kritizujte výsledek. To ale můžete jen, pokud se akce zúčastníte.
    Pokud jste dočetli až sem, děkuji. Možná… třeba… uvidíme… Andrea (Trasa 3)
      P. S. Protože nevěřím tomu, že by Pavel Stulík, jako majitel westíka, dělal jakoukoliv protikampaň, obracím se na něj o pomoc. Prosím, pokus se změnit názor Jedničky a přijďte v co největší počtu. Jen když nás hodně přijde, nebude bál prodělečný. A těch 20 000,- Kč se může dát třeba na helmu pro Honzu Maňáka nebo lidem 60+ na lístky na ples 2012. Ale to je na vás a na radě.
         - Letošním TAKový bál bude na Apríla a v Dopravních podnicích bude jako kapela vystupovat M.T.O. Universal. Co kdybychom šli i my, pro které není tanec přímo naše hobby? Jak jsem viděla Františka Skálu na bálu TURASu, on to v pohodě s Malým Tanečním Orchestrem odtančí za nás (Zuzana Vlachová 14).
      26. Půltou Stezku 6. - 8.5. pořádá Jirka Valda a Trasa 26 v okolí areálu Džbán u Loun.
      Termín 33. Pantakovech 24. - 26.6.2011 je již potvrzen. V brzké době očekávejte zahájení přihlašování.
      33. lesní hry - Případní pošetilci, kteří budou mít tu odvahu neplnit koláče sledovanosti superakčních televizních filmů a i přes varování se dostaví v pátek 9. září na místo nepovoleného srazu pod záminkou účastnit se jakýchsi 33. lesních her, budou okamžitě zatčeni, obviněni, odsouzení a deportováni do nápravních zařízení, odkud pak budou mít (možná) v sobotu 10. a v neděli 11. září příležitost (ovšem velmi, velmi malou) k zosnování útěku a k případnému návratu ke svým blízkým.
    Trasa 14
      53. velkou Stezku uspořádá Trasa 11. Jediný návrh se zakončením 30.10. (11.11.2011 mínus 11 dnů) ve Veselíčku (v 11 hodin 11 minut) u Milevska představili Žán a Jirka Valda. Pořadatelství bylo téměř jednomyslně schváleno (dva byli proti, nikdo se nezdržel hlasování) a tak múžeme začít rekognoskovat lokality Onen Svět, Česká Sibiř nebo Čertova hrbatina, místo, kde se dotýkají čtyři okresy - Benešov, Příbram, Písek, Tábor.
    Tabulka tabu noclehů 53. VS otevřena.

    Ze společnosti:
      Brňák Jaroslav Najdekr, dlouholetý aktivní člen Desítky, utrpěl na jaře 2010 těžký úraz po pádu z kola. Před vánocemi nás opustil.
      Honza Maňák dělá pomalu, ale jistě pkroky. I díky Sedmnáctce, která Honzu bere na všechny akce (v prosinci byl na běžkách) a navštěvuje ho v Rehabilitační klinice. Sedmnáctka děkuje všem kdo pomáhali, pomáhají, budou pomáhat nebo drží palce. sledujte diskusi na stránkách T17.

    Inzerce:

    Krásné dny přeje
    JaVor

    P.S. Velmi prosím pořadatele i účastníky o krátké zprávy a fotky z různých úžasných a jedinečných akcí TAKových (před i po), ale i Trasových na tak.praha@email.cz. Nekomerční inzerci, jakož i různá oznámení a pozvání, přijímám taky (uveďte, zda chcete inzerát umístit i na TAKové stránky).

    Kalendář akcí 2011 - ke stažení...
    únor:
        4. - 6.2. - 34. Spanilá jízda, Krušné hory
        7.2. - koncert Žalmana Pavla Lohonky pro TAK v Gongu
      11.2. - Volební valná hromada, hotel Svornost, Dolní Počernice
    březen
        4. - 6.3. 12. Shnilá jízda, Šumava
    duben
      1.4. - 40. bál - KC Vltavská / Veronika Jiravová, Monika Misíková T20
      16. - 17.4. - 11. Zahájení cyklosezóny, Týřovice (otevřená akce Lenky Borgeové 18)
    květen
      6. - 8.5. - 26. Půltá Stezka (Jirka Valda jr. a T26)
    červen
     
      11. - 12.6. - 8. Cesta jenom tam
      17. - 19.6. - 11. Tykolka (pracovní termín)
      24. - 26.6. - 33. PanTAKovky
    červenec
      letní schůze asi zase na Cindě
    září
      9. - 11.9. - 33. lesní hry / Vláďa Roith 14
    říjen
      15. - 16.10. - 11. zakončení cyklosezóny / Monika a Karel Moravcovi 16
      27. - 30.10. - 53. velká Stezka se zakončení ve Veselíčku / Žán, Jirka Vlada sr. 11
    listopad
      11.11. - Taneční Martinské posvícení v hotelu Svornost, Dolní Počernice / T1
    prosinec
      12.12 - koledování u Apolináře / T1
      14.12. - Stříbrná harfa (?) / Saša Havránková 3

      TAKové schůze 11.2. VVH, 7.3., 4.4., 2.5., 6.6., 11.7. letní, 5.9., 3.10., 7.11., 5.12.

    «« NAHORU

design © corwin 2001; spravce www@takpraha.cz