Turistický akademický klub založený v roce 1963
Poradník listopad 2010

PORADNÍK listopad 2010

Pouze pro vnitřní potřebu vydává Turistický akademický klub Praha
IČO: 00199214, účet č. 1061106866/5500
Účet č. 1061106866/5500
Adresa: pošt. př. 398, 111 20, Praha 1
Klubovna: Mikulova 1574, Praha 4 - Jižní Město
Pokladník: Jana Stádníková, e-mail: stady@atlas.cz
Poradník: Jana Vorlová, e-mail: tak.praha@email.cz

    Motto: Svoboda není nic jiného než schopnost následovat hlas rozumu, zdraví, dobrotivosti, svědomí proti hlasu iracionálních vášní. Erich Fromm

    Zprávy z rady:
      Pravidelná schůze bude v pondělí 1. listopadu v Tyršáku, 2. patro, posluchárna P1.
      Velká rada se sejde v pondělí 15.11.2010. Rada prosí šéfy tras, aby si udělali čas a přišli v 18:30 hod. k Haštalskému dědkovi.
      Rada prosí členstvo, aby se zamyslelo a zaslalo, nejlépe Petrofovi, návrhy na odměny "za zásluhy", které budou tradičně rozdány na valné hromadě. Volební valná hromada se blíží, takže rada přijímá i kandidátky nových radních.
      Rada prosí, aby se hlásili zájemci o pořádání podzimní 53. Velké Stezky.
      Rada prosí, abyste hlásili Janě Vorlové termíny akcí pro rok 2011 pořádaných pod záštitou TAKu a Tras, i jiné akce otevřené TAKovému společenství.

    Stalo se:
      2. - 3.10. Zakončení cyklo sezóny v Kozích horách se velmi vydařilo včetně krásného počasí. Šedesát lampionů se vzneslo po setmění na počest oslavenců a Karlova chalupa přežila.
      25. Stezka... a 1/2 byla pěkná, ačkoli v podstatě celou dobu pršelo. Účastnilo se 80 lidí a po letech byly zase odznaky.

    Informace:
      V pátek  12.11. pořádá Jednička oblíbenou diskotéku pro starší a pokročilé, tentokrát "Puntíkovaná", opět v hotelu Svornost v dolních Počernicích. Informace a vstupenky za 100 Kč bude mít Pavel Stulík.
      S naší kapelou *K*M*Č* pořádáme 17. listopadu tancovačku v KD Kyje. Pokud byste měli chuť a náladu si přijít zatančit, tak neváhejte a napište mi. Více informací v přiloženém letáčku. Michal Řehák 12.
      Odznaky TAKu distribuuje zájemcům z řad členstva Soňa. Velký je za 40,- Kč pro ty, kteří ho ztratili nebo ho mají poškozený (pro nové členy TAKu je zdarma), malý za 35,- Kč.
      Petr Řezák sbírá změny pro nový adresář. Pochlapte se a napište mu změny telefonů, emailových adres nebo změnu bydliště.
      Příspěvky nemá zaplacené pouze Jirka Navrátil 16.
      33. ročník Spanilé jízdy se bude konat ve dnech 4. až 6. února 2011 v Krušných horách. Přihlášky přijímají na prosincové schůzi TAKu spolu se zálohou 1 000 Kč hejtmani jednotlivých houfců A, B, C a D. Zaplacením konkrétnímu hejtmanovi dáte najevo svůj zájem o účast právě s tímto houfcem. Podle možností se pokusíme toto vaše přání splnit. Vaši hejtmani
      Zdá se, že se pořádání TAKových koncertů setkalo se slušným ohlasem. Proto jsme pro vás připravili další, již třetí posezení při pěkné muzice - tentokrát se Žalmanem. Koncert se uskuteční opět v Gongu a to v pondělí 7.2.2011. Lístky za 250 peněz objednávejte buď přímo u Lenky (tel. 728743814, e-mail l.borgesova@seznam.cz) nebo u svých šéfů. Poprvé budou lístky k dispozici na velké radě 15.11.
      Shnilka 4. - 6.3. 2011 bude na Šumavě v penzionu Jiskra na Nových hutích. Cena ubytování - polopense 370,-Kč os/noc. Přihlášky a záloha 500,- Kč do listopadové schůze. Další info, odjezd atd., posléze.
      Aprílový bál 1.4.2011 uspořádá Veronika Jiravová 20.
      O pořádání 26, Půlté Stezky se hlásí Trasa 26.

    Ze společnosti:
      Táně Hlavaté 15 se daří po pádu z kola lépe, kvůli různým hadičkám sice nemluví, ale může psát. Na ARu si ale stejně ještě poleží. K tomu LaHla: kdo jezdí bez přilby je hazardér!
      Janě Stádníkové se po operaci srdce daří dobře.

    Inzerce:
      Na příští jaro (16. – 17.4. nebo 30.4. -1.5. t.j. před nebo po Velikonocích) sháním ubytování pro cca 16 dospělců a 12 (i velmi malých) dětí. Někde v Jeseníkách, Orlických horách nebo v blízkém okolí. Pepa Beran Josef.Beran@mpsv.cz.
      Pokud budete mít zájem a potřebujete inspiraci, co hezkého k vánocům nebo k jiné příležitosti, tak přijměte pozvánku na prodejní výstavu obrázků a dalších výrobků, která se koná celý měsíc listopad v kavárně v těsné blízkosti Vyšehradu. Kromě enkaustických obrázků, které si zde budete mít možnost také zakoupit, Vám nabízíme také ručně vyrobené pejsky a svícny nejen pro předvánoční čas. Kde: Ta Kavárna, Na Topolce 2 Praha 4, Otevřeno PO a ST 8 - 18 hod., Út a Čt a Pá 8 - 14 hod. www.takavarna.cz. Doporučuje Jirka klíma.
      Setkání s manželkami válečných letců - kavárna Čas, úterý, 2. listopadu 2010 od 18.30 hod. Knížku, která se jmenuje " Po Tvém boku pevně stát" (manželky válečných letců vyprávějí)" napsal či spíše z rozhovorů sestavil plukovnik v.v. Jan Vondráček v roce 2008. Jedná se o zpověd čtyř žen, které až do své dospělost žily a vyrůstaly nezávisle na sobě, v různých částech Československé republiky a Francie a které o sobě navzájem nevěděly. Na utváření jejich charakteru, vztahu k přírodě, kultuře a lidské společnosti měli rozhodující vliv rodiče a pak škola.
    K jejich výchově přispělo i členství v Sokole, které je fyzicky utužilo a učilo opravdovému kamarádství a vlastenectví. V dospělosti, kdy své životy spojily s důstojníky, kteří sloužili a bojovali u Československých perutí RAF, se jejich osudy protnuly. Od té doby měly tyto čtyři ženy mnoho společného. Jejich manželé byli po návratu z války nejdříve vítáni a oslavováni aby jim posléze, v padesátých letech, byla "odstřihnuta křídla." Tyto ženy se jmenují Hana Fajtlová, Hana Hrubá, Vlasta Šišková a Jiřina Úlehlová.
      Další skvělý počin Nakladatelství Nohyb. Kdo pamatuje legendární koncert v Lucerně k 20. narozeninám Spirituál kvintetu nebo týden V+W v Radlicích, jistě se mu vybaví i na svou dobu netradiční pořadatel těch a podobných akcí – TJ Nohyb. Jeden z hlavních tahounů všech kulturních akcí Nohybáků a spřátelených spolků druhé poloviny sedmdesátých let a následujícího desetiletí byl Ivan Dvořák. Ten nyní s podporou dalších pamětníků připravil další vzpomínkovou publikaci, která naštěstí není inspirována něčí smrtí, jako vzpomínka na Prťáka. Ta knížka se bude jmenovat Nohybská kultura za časů bezčasí. Protože „Nakladatelství Nohyb“ pracuje zásadně s nulovým hospodářským výsledkem jednotlivých vydání, bude náklad limitován počtem předplatitelů. Pročtěte si tedy následující upoutávku a buďte ujištěni, že Ivan vás nezklame.
      Eva Švestková posílá tuto prosbu na přání občasné účastnice Vosmičkových akcí Vlaďky Tahovské: Dobrý den! Obracím se na Vás s nabídkou - prosbou. Pro náš soubor staré hudby (a keltské, irské a vůbec) zralých žen, plně zaměstnaných jak prací, tak dětmi, a také rodiči, psy, kočkami, sestrami atd., hledáme kytaristu nebo hráče na jiný nástroj drnkacího charakteru, popř. flétnistu či hráče na cokoliv, co by se hezky doplňovalo s flétnami a houslemi, popř. zpěváka nebo čelistu (samozřejmě se tím myslí i osoba ženského rodu), kdo by si s námi chtěl zahrát pro radost a občas by i někde vystoupil (za kafe a dobré slovo, někdy dostaneme i peněžitou odměnu). Repertoár je nenáročný, teď ten vánoční na úrovni Michny nebo Rovenského. Hrajeme především pro radost, protože nás to baví, zase ale chceme, aby to vystoupení, byť zadarmo, bylo opravdu pěkné. Zkoušky máme ve středu od půl šesté ve Stodůlkách v bytě, můžeme ale zkoušet kdekoliv jinde, když to bude alespoň na metru. Najít společný volný čas ovšem není jednoduché. Je-li mezi Vámi taková osoba, nekonfliktní, vlídná, ale spolehlivá a bez příliš velkých ambicí, nebo o někom víte, kdo by připadal do úvahy, nebo máte možnost rozeslat tuto moji nabídku-prosbu, předejte mu prosím na mě kontakt: tahlad@centrum.cz, 605 82 25 29.
      Blanka a Miloš Neumanovi 14 přijímají přihláška na lyžování v italsko-francouzském středisku La Thuile-La Rosiere s jednodenním lyžováním v nedalekém areálu Courmayer-Mont Blanc (více informací o středisku např. na www.espacesanbernardo.com) v termínu pátek 11. 3. 2011 cca v 23:00 hodin do 17. 3. cca v 8:00 hodin. Více informací na webu.

    Krásnou a klidnou přípravu na Advent přeje
    JaVor

    P.S. Velmi prosím pořadatele i účastníky o krátké zprávy a fotky z různých úžasných a jedinečných akcí TAKových (před i po), ale i Trasových na tak.praha@email.cz. Nekomerční inzerci, jakož i různá oznámení a pozvání, přijímám taky (uveďte, zda chcete inzerát umístit i na TAKové stránky).

    Kalendář akcí 2010:
    listopad
      12.11. diskotéka pro starší a pokročilé, hotel Svornost, Dolní Počernice / T1
      26. - 28.11. - Posledni slaneni horooddilu na chalupě u Šelíků
    prosinec
      13.12. - koledování U Apolináře / T1
      15.12. - Stříbrná harfa / Saša Havránková 3
      TAKové schůze 1.11., 6.12.
    Kalendář akcí 2011:
    únor:
        4. - 6.2. - 33. Spanilá jízda, Krušné hory
        7.2. - koncert Žalmana Pavla Lohonky pro TAK v Gongu
      11.2. - Volební valná hromada, hotel Svornost, Dolní Počernice
    březen
        4. - 6.3. Shnilá jízda, Šumava
    duben
      1.4. - bál
    květen
      6. - 8.5. - 26. Půltá Stezka (Trasa 26)
      TAKové schůze 3.1., 11.2. VVH, 7.3., 4.4., 2.5., 6.6., 11.7. letní, 5.9., 3.10., 7.11., 5.12.

    «« NAHORU


    Schůze 2010-11-01
    Byla celkem krátká a vedl ji Petrof
    ***STALO SE
    ** Naši marodi
    ** Táňa Hlavatá je již doma a daří je jí tak dobře, že půjde možná v prosinci do práce
    *
    ** Jana Stádníková je po operaci chlopně v pohodě a pojede do lázní
    *
    ** Honza Maňák bude převezen na neurologii do Kateřinské, po fyzické stránce je fit, hlava se zotavuje pomaleji
    *
    ***CHYSTÁ SE
    ** Diskotéka "Puntíková" - 12.11.2010 v hotelu Svornost, Dolní Počernice od 18:00 h. Helena Borovičková má lístky proti 100 Kč (borovickovahelena@seznam.cz, 777652664) a můžete samozřejmě přijít i rovnou
    *
    ** VELKÁ RADA, pokud se nic nezmění, bude v pondělí 15.11. od 18:30 u Haštalského dědka
    *
    ** Bál "Aprílový" - 1.4.2011 přiklepnut Veronice a Monice 20 Bude v KC Vltavská, pomalu se mohou Veronice hlásit páry na předtančení
    *
    ** 26. Půltá Stezka jednomyslně přiklepnuta Jirkovi Valdovi a Trase 26 Bude kolem přírodního parku Džbán (Louny) 5. - 8.5.2011
    *
    ***RŮZNÉ
    *
    ** O pořadateli podzimní 53. Velké Stezky bude rozhodnuto na lednové schůzi (už je jeden kandidát)
    *
    ** SHILKA je obsazena, náhradníci přijímáni neboť do března 2011 se může leccos změnit
    *
    ** kapela *K*M*Č* , kde hraje mnoho Řeháků, pořádá 17. listopadu od 18:00 hodin tancovačku v KD Kyje. Pokud byste měli chuť a náladu si přijít zatančit, tak neváhejte a napište Michalovi Řehákovi 12. předprodej 100 Kč, na místě 150 Kč. Petrof doporučuje.
    *
    ** KAMELOT v Kolovratech pátek 10.12.2010 od 19 h. hraje "19 ztracených písní Wabiho Ryvoly". Vstupné 250, pro TAKový lid je v jednání sleva. Doprava vlakem 23min z P-hl.n. nebo autobusem z Hájů. Na sále "U Boudů" lze pak hrát, zpívat i přespat ve Stezkovém stylu, hudební nástroje a dobrá nálada jsou proto vítány. (Organizuje Radka Šímová 1, info předkládá ivsi 4 - podrobnosti později)
    ...a to bylo skoro vše
    javor

design © corwin 2001; spravce www@takpraha.cz