Turistický akademický klub založený v roce 1963
Poradník únor 2009

PORADNÍK červen 2010

Pouze pro vnitřní potřebu vydává Turistický akademický klub Praha
IČO: 00199214, účet č. 1061106866/5500
Účet č. 1061106866/5500
Adresa: pošt. př. 398, 111 20, Praha 1
Klubovna: Mikulova 1574, Praha 4 - Jižní Město
Pokladník: Jana Stádníková, e-mail: stady@atlas.cz
Poradník: Jana Vorlová, e-mail: tak.praha@email.cz

    Motto: Příčinou krize je morální bída. Přelom hospodářské krize? Nevěřím v žádné přelomy samy od sebe. To, čemu jsme zvykli říkat hospodářská krize, je jiné jméno pro mravní bídu. Mravní bída je příčina, hospodářský úpadek je následek. V naší zemi je mnoho lidí, kteří se domnívají, že hospodářský úpadek lze sanovat penězi. Hrozím se důsledku tohoto omylu. V postavení, v němž se nacházíme, nepotřebujeme žádných geniálních obratů a kombinací. Potřebujeme mravní stanoviska k lidem, k práci a veřejnému majetku.
    Nepodporovat bankrotáře, nedělat dluhy, nevyhazovat hodnoty za nic, nevydírat pracující, dělat to, co nás pozvedlo z poválečné bídy, pracovat a šetřit a učinit práci a šetření výnosnější, žádoucnější a čestnější než lenošení a mrhání.
    Máte pravdu, je třeba překonat krizi důvěry, technickými zásahy, finančními a úvěrovými ji však překonat nelze, důvěra je věc osobní a důvěru lze obnovit jen mravním hlediskem a osobním příkladem. (Tomáš Baťa, 1932)

    Zprávy z rady:
      Schůze bude v pondělí 7. června v 18:00 v Tyršáku, 2. patro, posluchárna P1.
      Rada byla v pondělí 24. května u Haštalského dědka.
      Rada zadá výrobu dalších odznaků TAKu. Pokud má někdo odznak zničený nebo ztracený, může se přihlásit u Soni o nový. Duplikát bude zpoplatněný.
      Na schůzi se rozhodně o pořadateli 25. Půlté Stezky.
      Soňa vyzývá všechny neplatiče k zaplaceni TAKovych prispevku za rok 2010 ve výši Kč 250,-. Lze hotově na schuzi 7/6 nebo na ucet 1061106866/5500, VS: 2010xx (dvoumistne cislo trasy) zprava pro prijemce: jmeno a prijmeni platiciho. Od zari to bude Kč 270,-!!

    Stalo se:
      52. Stezka 6. 9.5.2010 v Krušných horách pořádala Třináctka.
      Velký dík Třináctce za neotřelé, rychlé a pěkné zakončení. Jediné, co mně chybělo, byly vlajky tras. Vlajkonoši mohli stát u zdi a odcházet s posledním tanečníkem z dané trasy. Byl by tak lepší přehled, kdo ještě soutěží. Kapela však hrála jako vždy dobře, nezávislá subjektivní porota odvedla dobrou práci a Petr Havránek by se mohl živit jako konferenciér. Jídla a pití bylo dost, stezkový vlak bez vady, co více si přát. TAK ještě jednou - DÍKY !!!!!!!!!!!!! A díky i vám všem, kteří jste ke Kamencovému jezeru dorazili. Nejlépe to bezesporu zvládla Devítka! TAK za rok a půl v .... (kdepak to asi bude?) Petrof 
      Ahoj Třináctko, děkujeme Ti za skvělou 52. Stezku. Měli jsme možnost projít kraj, kde mnozí z nás očekávali úplně zdevastovanou krajinu a místo toho objevili další krásný kout Čech s nádhernou přírodou a se spoustou hospod se slušnými cenami. Zakončení mělo spád a i přes nebo právě pro jeho zkrácenou verzi se nám moc líbilo, občerstvení bylo tentokrát opravdu připravené na stovky hladových a žíznivých Stezkařů a doprava domů byla taky super. Za Trasu 3 Díky Andrea
      Ahoj kamarádi, především děkuji pořadateli Stezky trase 13. za skvělý průběh zakončení, zajištění výborného občerstvení a za to, že 21.trasa měla tak skvělou pozici ve vlaku - přímo u zdroje Staropramenu. Nevím, jak jsme si to zasloužili. :-) Dále posílám přílohou fotografii od kamarádky Jitky Kodetové. Tuto fotografii bych si dovolila navrhnout jako příspěvěk do příštího Almanachu, případně jako nejlepší fotografii 52. Stezky, případně i roku... :-) To již nechám na vás. Velmi se omlouvám protagonistovi na fotografii a doufám, že mu nebude vadit její zveřejnění. Za 21.trasu Meryl
      ...Přesun vlakem do Chomutova byl sice rychlý, ale ne natolik, abychom stihli asi třináctiminutové zakončení. A na závěr jednu stížnost. Proč je zrovna Čtrnáctka vždycky skupina B a za točeným pivem se musí prodírat zprostředka vlaku? ZuVla
      Jeden nevydržel předvolební tlak, nemlčel a podělil se kamarády o pocity odkazem na několik článků. Negativních reakcí pak bylo mnohem víc, první přišla za 13 minut (články za tu dobu sotva mohly být přečteny). V záplavě spamů a více či méně veselých či zajímavých obrázků a linků, které neustále dostáváme, je jedna taková agitace jen zrnko v moři. Všichni víme, že existuje tlačítko Delete, které se stokrát lepší nežli emailové výkřiky o kultuře emailování. Již několik let existuje na stránkách diskusní fórum a v podstatě zeje prázdnotou.

    Informace:
    7. Cesta jenom tam v sobotu 5. června 2010
    Sraz na nádraží Praha - Smíchov v 7.45, odjezd v 8.00 (to je změna, vyvolaná výlukami na trati do Plzně. Informujte prosím ty, kteří nemají nebo nečtou pravidelně maily!) Na Smíchově vchod hlavní budovou (ne "severní nástupiště"!)
    Jedeme historickým motorovým vozem M131.1386, vyrobeným v r. 1954 ve vagonce Studénka - Butovice, který zachránil, opravil a 15 let provozuje spolek Lokálka Group Rokycany. Teď je po generální opravě motoru a toto bude jeho první větší jízda. Ve vláčku bude čepováno pivo, chcete-li pít ze skla, nezapomeňte si půllitry!
    Zastávka v Plzni na stanici Jižní předměstí cca 10.45 - 14.45. Poblíž je "Techmania Science Center", http://www.techmania.cz, technické muzeum zahrnující i expozici o historii Škodovky, propagační řeč k návštěvě muzea ve vlaku pronese Jirka Valda. Pokud někoho technika nezajímá nebo bude dříve hotov, je pro něj v Plzni spousta dalších atrakcí, jako pivovarské muzeum, největší synagoga v ČR, nejvyšší kostelní věž (102,6 m), Pattonův památník etc., a ještě zbude čas na oběd. Ve 14.45 odjezd do Pńovan a na trať č. 177 Pńovany - Bezdružice (http://bezdruzickalokalka.cz). Na mostě přes údolí Mže bude fotozastávka, z mostu se taky skáče na laně, ale to asi nebudeme zkoušet. Asi v 16.20 budeme v Cebivi. Podle počasí a nálady se odtud můžeme vydat pěšky krásnou krajinou údolím Hadovky, zájemci se cestou můžou napít ze "studánky lásky" (ve dvojicích, jinak to prý neúčinkuje), a dojít až do Konstantinových Lázní. Motoráček nás někde cestou dojede a nabere, a pak už dojedeme na konečnou do Bezdružic. Hezké městečko, dominantou je zámek, tam ale nespíme.
    Tábořit se bude asi 2 km od nádraží u přírodního koupaliště u Nezdického potoka. Pokosená louka připravena, karimatky, stany či celty vlastní. Nouzově dřevěná bouda, všichni se tam ale nevejdeme. Je tam kiosek s točeným pivem (Gambáč, Chodovar), bude i něco k snědku. Oheň, buřty. Ráno prý česnečka.
    Hudba (jak je v TAKu zvykem) bude vlastní, další muzikanté jsou ještě vítáni.
    V neděli náš motoráček odjede cca v 10 hodin do Plzně. Je možno se svézt, nebo se vydat na pěší výlet do okolí (Dolní Polžice - dříve tam byl Kryštof Harant, dnes dobrá restaurace/pizzerie a lanové centrum, hrady Krasíkov/Švamberk a Gutštejn, údolím Úterského potoka, ..) a pak odjet už nehistorickými vlaky domů.
    Na Cestu jenom tam Vás zvou Jirka Valda jr., Pepík Brzák a Ivan Fridrich
    PS: možná se ještě 2 - 4 lidé vejdou, předběžná domluva nutná! - ivan.fridrich@post.cz, 602368425, 725050084
      V úterý 15. června od 19:30 bude pro TAK hrát v divadle Gong Míla Fuxa a Pavel Šebesta (skupina Krock). Vstupenky za 150,- Kč si rezervujte u Lenky Borgesové - l.borgesova@seznam.cz, 728743814. Pozor! Zbývají poslední dvě řady vstupenek! Stránky Míly http://krock.cz. Pohodovou muziku s originálními texty velmi doporučuje Trasa 14.
      Tancovačka 17.6. se z Koutských rodinných důvodů ruší. Moc dětí, moc promocí.... Na shledanou v Šárce nejpozdějiv červnu 2011. Děkuji za pochopení. IrenKa
     11. ročník cyklospanilé jízdy Antonie Tykolové - Žleby 18.-20.6.2010
    Ahoj cyklokamarádi! Cyklospanilé jízdy Antonie Tykolové jsme až na výjimky pořádali v okolí Prahy, tak aby se na místo noclehu dalo dojet na kole. Protože se zatím nechceme vracet do míst, kde jsme již byli, budeme je muset pořádat dál od Prahy. To znamená, že se v pátek na místo noclehu budeme muset přiblížit vlakem. Domů buď dojedeme na kole, nebo se alespoň k Praze přiblížíme, zbytek dojedeme vlakem. Letos pojedeme v pátek 18.6. vlakem do Čáslavi. Přímý vlak tam jezdí každou hodinu, možná je lepší si rezervovat místo pro kolo. Z Čáslavi je to necelých 9 km do Žleb, kde budeme jíst, hrát, zpívat a tančit v restauraci „U Kosů“. Monika a Karel Moravcovi srdečně zvou a žádyjí cyklisty, aby se Karlovi přihlásili moravec.karel@atlas.cz. Více informací na stránkách.
    18.6. pořádá Honza Maňák další ročním Cesty s lahví oblíbeného nápoje. Svůj zájem a žádost o informace chtějte po Honzovi Maňákovi.
     Vítání léta - 22.6.2010 - Mirda informoval o domluvě s p. Paulišem a o podané suplice na OÚ P1. Apeloval na oblekovou kázeň nejen u dospělců, kteří si již za ta léta zvykli, ale i u dítek.
      Pantakovky v Soběslavi budou 25. - 27. června. Tým pořadatelů věří, že se sejdeme opět v dostatečném počtu. Přihlášku na LPTH můžete vyplňovat již nyní. Veškěré informace sledujte na stránkách. K 3.6. přihlášeno 96 lidí.
      Červencová schůze bude 12.7. tradičně na Cindě.
      32. Lesní hry se budou konat 17. - 19. září, stránky k hrám již otevřeny - http://lesni-brana.byl.cz
    Probíhá hledání kartuší a můžete se již přihlašovat.

    Ze společnosti:
     

    Inzerce:
    Nabizim k pronajmu dva byty v Brevnove (ul Belohorska, zast. tramvaje u Kastanu) 50m a 70m2 po rekonstrukci, I. kat. za 11 a 15 tisic mesicne, podrobnosti doplni Hasic (251152045, petr.kriz@cz.pwc.com).
    Nabídka ubytování na horské chatě Agáthě v Lučanech nad Nisou v Jizerských horách - http://www.chata-agatha.eu
    18. června 2010 od 19:00 zahraje v retro-kulturním centru Vltavská dánská kapela Viking band a klasici českého jazzu Steamboat Stompers. A pokud by vam termin nevyhovoval, pripadne si budete chtit neco z toho zopakovat, navstivte dalsi den, tj. v sobotu 19.cervna od 16h, 6. Kolovratsky parnik, kde je vstup volny, ale volna mista na lavicich pod party-stany se hledaji o to hure... Program a dalsi poznamky viz http://www.4trasa.cz

    Snad už krásný červen přeje
    JaVor

    P.S. Velmi prosím pořadatele i účastníky o krátké zprávy a fotky z různých úžasných a jedinečných akcí TAKových (před i po), ale i Trasových na tak.praha@email.cz. Nekomerční inzerci, jakož i různá oznámení a pozvání, přijímám taky (uveďte, zda chcete inzerát umístit i na TAKové stránky).

    Kalendář akcí 2010: (kalendář ke stažení v pdf)
    červen
      5. - 6.6. - 7. Cesta jenom tam / Ivan Fridrich
      5. - 6.6. - brigáda v Keblanech
      15.6. - TAKový koncert Míly Fuxy v Gongu
      19. - 20.6. - 11. Tykolka / Karel Moravec
      19. - 20. - stavění tábora v Keblanech
      20. - 26. - hlídání tábora / Řezák 12
      22.6. - Vítání léta
      25. - 27.6. 32. Pantakovky, Soběslav / Veronika Jiravová 20
      26. - 27.6. - brigáda v Keblanech, stavění/oprava pevnosti
      27.6. - 3.7. - exVlčata v Keblanech / Honza Jeřábek 13
    červenec
      4. - 17.7. - tábor Vlci / Michal Řehák
      18. - 31.7. - 3. ročník Cipísci / Jana Dočkalová, Kačka Beranová
    srpen
      1. - 21.8. - tábor Ďáblíci / Tomáš Střihavka
      19. - 21.8. - Luďkovy Alpy / Luděk Ledvina
      21. - 22.8. - bourání tábora
      28. - 29.8. - exĎáblíci v Keblanech / Koboš
    září
      4. - 5.9. - Retro Keblany / Jirka Valda jr.
      17. - 19.9. - 32. Lesní hry - Lesní brána / 23
      25. - 28.9. - 25. Půltá Stezka / So-Le-Ja (?)
    říjen
      2. - 3.10. - Zakončení 11. cyklosezńy / Karel Moravec 16
    listopad
      12.11. diskotéka pro starší a pokročilé, hotel Svornost, Dolní Počernice / T1
      26. - 28.11. - Posledni slaneni horooddilu na chalupě u Šelíků
    prosinec
      13.12. - koledování U Apolináře / T1
      15.12. - Stříbrná harfa / Saša Havránková 3
      TAKové schůze 7.6., 12.7. (letní), 6.9., 4.10., 1.11., 6.12.

    «« NAHORU

design © corwin 2001; spravce www@takpraha.cz