Turistický akademický klub založený v roce 1963
Poradník únor 2009

PORADNÍK březen 2010

Pouze pro vnitřní potřebu vydává Turistický akademický klub Praha
IČO: 00199214
Adresa: pošt. př. 398, 111 20, Praha 1
Klubovna: Mikulova 1574, Praha 4 - Jižní Město
Pokladník: Jana Stádníková, e-mail: stady@atlas.cz
Poradník: Jana Vorlová, e-mail: tak.praha@email.cz

    Motto: Doufej ve spravedlnost, ale buď připraven i na bezpráví (Lucius Annaeus Seneca)

    Zprávy z rady:
      Schůze bude v pondělí 1. března v 18:00 v Tyršáku, 2. patro, posluchárna P1.
      Rada se sejde 15. března.
      Velká rada bude v pondělí 19. dubna 2010. Rada prosí šéfy tras, aby si udělali čas a přišli v 18:30 hod. k Haštalskému dědkovi.
      Naše pokladnice omluvila nepřítomnost na radě, proto se možnost a způsob zasílání příspěvků bankovním převodem vyřeší na radě příští.
      Na radě, kam byli přizváni hejtmani jednotlivých tras, se ještě zcela nedořešilo sporné vyúčtování Půlté Stezky 2009.
    Rada jednomyslně souhlasí s nepsaným kodexem pravidla organizace všech akcí pod praporem TAKu – pořadatel si bude za organizaci akce účtovat finanční obnos pouze za výdaje nezbytné.
    Všechny akce zastřešené TAKem musí být řádně vyúčtovány nejpozději do tří měsíců po akci.
    Konečné resumé bude ujednáno v březnu, respektive na Velké radě. Nabízí se několik možností vybírání příspěvků na Půlku. Rada ale nedoporučuje na základě jedné zkušenosti určovat pořadatelům způsob organizování akcí.
      Rada žádá pořadatele, aby přednesli na schůzi informace o Velké Stezce a o bálu.

    Stalo se:
      33. Spanilá jízda byla v Krkonoších - fotodokumentace - http://takpraha.cz/2010/f100207/index.htm
          Spanilka byla úžasná!!!! Z Jizerky přes Orle (polské pivo nic moc), kolem Szklarske Poremby a nahoru na hřeben na Voseckou boudu. Velmi příjemný večer, ráno dost hnusně, mlha - ale pak se to začalo trhat - přes Ptačí kameny, kolem pramenů Labe na Martinovku (pivko) a dále na Petrovku (zavřená), před ní setkání s „D“, zastávka na Špindlerovce a pak Luční, v hnusné hale jen automat na Coca colu. Setkání s „B“, pak na Výrovku a za svitu čelovek sjezd na Richterovy boudy (fabrika na rekreaci). Ale večer byl opět hrací a pěkný. V neděli zpět na Výrovku kolem bufíku a Dvorské boudy na „vodovodní cestu“ (zelená) a tou na Tetřevky, oběd, pivko. A pak kolem Kolínské boudy na Zrcadlovky a do Jánských Lázní na bus…..a v Praze na 3 Plzně k Jagušce….jako by toho nebylo dost…..
    Počasí - kromě mlhy v sobotu půl dne - bylo pěkně, v neděli úžasné „azúro“, sníh prvotřídní, společnost rovněž.
    Za Ačko Vašek Samohel 4
          Letos hejtmani hezky vymysleli, že se nebudeme ustřeďovat někde venku u ohně, ale celou noc hezky v teple u kamen na Luční boudě. Jenže nějaký Soptík si rozdělal ohýnek na Luční o čtrnáct dní dřív a bylo po velkolepých plánech. Mnohé účastníky jsem tak viděla se zalepenýma očima jen na Černém Mostě v pátek půl sedmé (kdo vymyslel odjezd v noci?) nebo až na fotkách na webu. Po veškerém konspiračním utajování vystoupilo Béčko přeci jen v Krkonoších a Spanilá jízda okolo Harrachova mohla začít. Že nám na Voseckou dopravili piáno, aby nám celé odpoledne mohl preludovat samotný Chopin, (nebo to byl jen jeho kůň?), jsme považovali za bonus patřičně promítnutý do ceny piva, ale že nám v polovybydleném Lesním zátiší zajistil číšník z Addamsovy rodiny basu a přesto pivo stálo pouhých 25 K, považuji za malý zázrak. Celou sobotu jsme se ustřeďovali - na Dvoračkách, Labské, ale teprve na Martinovce jsme si mohli sednout Céčku na klín, jen Karel byl zase koni. Naštěstí trasa A a D se dostavila jinam a v jiný čas, a tak jsme neseděli ve čtyřech vrstvách. Když dohrála trasová hudba, zatrsal nám i reinkarnovaný Miki Volek. Ale to už byl čas na hrdinské činy. Vzdor mlze a varování céčkových horalů se Béčko vydalo na Voseckou přes Vysoké kolo. A přežilo nejen hřeben, ale i sjezd po prodlouženém pobytu na Vosecké. Jen zábava se na vejminku v Zátiší, kam jsme byli odsunuti hlučným šramlem, rozbíhala velice pomalu. Ale když našeho hejtmana zmohlo šampaňské a jeho šest žen, nastoupila rodina Režných a za svou úžasnou produkci dostala od konkurenční kapely dokonce zlatou medaili.
    Nedělní slunečné ráno se ještě více prozářilo posledními zásobami Bohemek, a tak jsme mohli vesele, jen vesele vystoupat do nyní již povolených Dvoraček. Zatímco jízda na Vysokém kole se dá směle zařadit k hrdinským činům, nejsem si jistá, zda volba cesty do Jablonečku přes Rezek není spíš dána pouhou neschopností číst v mapě. Ale nevadí, nevadí, aspoň jsme získali dvě hodinky na vylepšení už tak skvělé nálady konzumací panáčků a piva. A ostatně nebudu popuzovat naše hejtmany, příště chci jet na Spanilku rozhodně zase!
    Za Béčko Zuzana Vlachová 14
      12. února byla výroční valná hromada v hotelu Svornost v dolních Počernicích. V sobotu pak lyžníci uspořádali báječný výlet, viz fotky na webu - http://takpraha.cz/2010/f100212/index.htm

    Informace:
      Nora 5. – 7. března bude, láká Vlasta Milec a Mirek Podolák, informace žádejte u nich.
      39. bál. TAK, to je horor! v pátek 9. dubna v Domovině. K tanci bude hrát plzeňská kapela SKIVO a vítáni jsou všichni hororoví a strašidelní tanečníci. Předtančení úspěšně probíhá. V Domovině budou zajištěny nápoje i pochutiny. Pokud ovšem nechceme pít z plastu, přineseme si vlastní sklo. Pozvánka na společenský večer bude stát 206,- Kč TAK a 226,- Kč NeTAK (260,- Kč na místě). Vstupenky a více informací bude mít Jirka Valda jr. v pondělí na schůzi.
      52. Stezku 6. 9.5.2010 pořádá Třináctka - Krušné hory, zakončení v neděli 9. května 2010 v Letním kině u Kamencového jezírka, Chomutov. Tabu noclehy má nahlášeno 14 Tras, pište na tak.praha@email.cz, Do předmětu VŽDY napište TABU 52. VS. Vložné je pro členy TAKu 350,- Kč (200,- Kč bez vlaku), pro ostatní 380,- Kč (230,- Bez vlaku) – viz přihláška v samostatné příloze Poradníku.
      Změna termínu 11. Tykolky – bude 19. a 20. června
      Pantakovky v Soběslavi budou s největší pravděpodobností 25. - 27. června. Velice prosím šéfy a zástupce tras, aby prověřili vhodnost nabízeneho terminu na svych trasach. Zároveň přijimám i podněty, připomínky a nápady. Věřím, že se sejdeme opět v dostatečném počtu 25.6.2010 v Soběslavi. Veronika
      32. Lesní hry se budou konat 17. - 19. září, stránky k hrám již otevřeny - http://lesni-brana.byl.cz

    Ze společnosti:
     

    Inzerce:
      Možná mě znáte z předtančení, ze Spanilky, vyskytuji se v čtrnáctce a v jiných trasách.
    Hledám zajímavou práci, kde bych uplatnila své znalosti a zkušenosti s programováním, systémovou administrací i správou velkých databází, konzultační činností, vedením projektu. V poslední době jsem získala mnoho zkušeností v oblasti billingových systémů a řešení při zavádění v oblasti Dokument Management systému, rovněž při vedení projektu na Správě sociálního zabezpečení. Mám vystudovanou ČVUT - elektrofakultu, dohovořím se anglicky, částečně německy a mám základní znalosti z francouzštiny.
    Kamarádi, nenašlo by se ve vaší firmě pro mě uplatnění? V současné době jsem vedena na Úřadu práce, důvodem je reorganizace v Siemensu. Ráda pošlu životopis. Díky Eva Vrbová eva.vrbova@email.cz
      Všem milovníkům trempingu a duším spřízněným vřele doporučuji knížku "Stopou toulavou" Fredyho Schuberta s ilustracemi Mikyho Rivoly. Dočtete se tam nejen o dobách, kdy branické nádraží bylo plné trempů s usárnou či teletem, ale zato bez spacích pytlů, které ještě nabyly vynalezeny. Dočtete se tam také, kde všude se může milovník přírody vyspat, jaké nejrůznější dopravní prostředky lze při pobytu v přírodě použít, jaká nejrůznější zavazadla s sebou trampové do přírody berou i jiné inspirativní informace. A samozřejmě mnoho neuvěřitelných příhod konkrétních kamarádů, z nichž možná budete znát Prťáka, Ivana Dvořáka či jiné Nohybáky. Mne na té knížce navíc zaujal styl a pěkná čeština. A taky dokonalá korektura - ani jeden překlep či komolený výraz. Protože tu knížku asi v knihkupectví nenajdete, doporučuji, obrátit se na vydavatele: puchejr@volny.cz, 608774099, www.sdruzeni-avalon.cz. Všem, kteří tento styl reklamy nemají rádi se za nevyžádanou e-zprávu omlovám a ostatním přeji příjemné počtení. Pepik Beran

    Krásné chystání na jaro přeje
    JaVor

    P.S. Velmi prosím pořadatele i účastníky o krátké zprávy a fotky z různých úžasných a jedinečných akcí TAKových (před i po), ale i Trasových na tak.praha@email.cz. Nekomerční inzerci, jakož i různá oznámení a pozvání, přijímám taky (uveďte, zda chcete inzerát umístit i na TAKové stránky).

    Kalendář akcí 2010: (kalendář ke stažení v pdf)
    březen
      5. - 7. - Nora / Vlasta Milec 13
      12. - 14. - Shnilá jízda, Vysočina / Ruda Mráz 16
    duben
      9.4. - 39. bál TAKu - TAK, to je horor! / Šimon 26
      17. - 18. - Zahájení 11. cyklosezóny / Karel Moravec 16
    květen
      6. - 9.5 - 52. Velká Stezka, Chomutovsko / Trasa 13
    červen
      5. - 6.6. - 7. Cesta jenom tam / Ivan Fridrich
      5. - 6.6. - brigáda v Keblanech
      19. - 20.6. - 11. Tykolka
      19. - 20. - stavění tábora v Keblanech
      20. - 26. - hlídání tábora / Řezák 12
      22.6 - Vítání léta
      25. - 27.6. (?) 32. Pantakovky, Soběslav / Veronika Jiravová 20
      26. - 27.6. - brigáda v Keblanech, stavění/oprava pevnosti
      27.6. - 3.7. - exVlčata v Keblanech / Honza Jeřábek 13
    červenec
      4. - 17.7. - tábor Vlci / Michal Řehák
      18. - 31.7. - 3. ročník Cipísci / Jana Dočkalová, Kačka Beranová
    srpen
      1. - 21.8. - tábor Ďáblíci / Tomáš Střihavka
      21. - 22.8. - bourání tábora
      28. - 29.8. - exĎáblíci v Keblanech / Koboš
    září
      4. - 5.9. - Retro Keblany / Jirka Valda jr.
      17. - 19.9. - 32. Lesní hry - Lesní brána / 23
      25. - 28.9. - 25. Půltá Stezka
    říjen
      2. - 3.10. - Zakončení 11. cyklosezńy / Karel Moravec 16
    listopad
      12.11. diskotéka pro starší a pokročilé, hotel Svornost, Dolní Počernice / T1
    prosinec
      13.12. - koledování U Apolináře
      15.12. - Stříbrná harfa
      TAKové schůze 12.4., 3.5., 7.6., 12.7. (letní), 6.9., 4.10., 1.11., 6.12.


    Příloha 1

    USNESENÍ
    z Valné hromady TURISTICKÉHO AKADEMICKÉHO KLUBU
    konané dne 12.2.2010 v hotelu Svornost v Praze 9 - Dolních Počernicích

    Přítomno bylo 73 členů s hlasovacím právem podle prezenční listiny, tj. více než 1 všech členů.

    1. Valná hromada schvaluje
    a) Zprávu o činnosti klubu v r. 2009 včetně zprávy o činnosti Táborů, Cyklo a Horo oddílu
    b) Zprávu o hospodaření klubu v r. 2009
    c) Zprávu revizní komise
    d) Plán činnosti klubu na rok 2010 a pověřuje Radu jeho průběžným doplňováním

    2. Valná hromada schvaluje většinou hlasů
    a) Navrženou výši členských příspěvků: 250 Kč jednotlivý člen starší 18 let
    100 Kč jednotlivý člen do 18 let
    b) Poslední termín řádného zaplacení členských příspěvků je červencová schůze. Členské příspěvky je možné zaplatit i po tomto termínu s tím, že k uvedeným částkám bude připočteno penále v následující výši:
    do zářijové schůze 30 Kč
    do říjnové schůze 60 Kč
    do listopadové schůze 90 Kč
    do prosincové schůze 120 Kč
    do následující výroční valné hromady 150 Kč
    Nevyrovná-li člen dlužnou částku do termínu výroční valné hromady, bude mu ukončeno členství.
    c) Vstupní poplatek 50,- Kč pro nové členy a 400,- Kč pro ty nové členy, kteří již byli členy TAKu, ale členství jim zaniklo pro neplacení příspěvků

    3. Valná hromada děkuje
    Hejtmanům Spanilých jízd Pepovi Soukupovi, Michalovi Musilovi, Petrovi Navrátilovi, Tomášovi Rozsívalovi, Pavlu Hrabalovi, Ivanovi Perglerovi, Jeníkovi Toufarovi, Tondovi Peterkovi a Pavlovi Stulíkovi za udržování skvělé tradice a za práci s organizací těchto akcí
    Vedení hospody v Nesměni za dlouholetou péči o táborníky v Keblanech
    Mirdovi Hozovi za každoroční uspořádání zahradní slavnosti Vítání léta

    4. Valná hromada
    a) vyzývá pořadatele, aby pozvánky na bál a informace o Stezce byly k dispozici na březnové schůzi TAKu
    b) ukládá Radě, aby prověřila možnost placení členských příspěvků převodem na účet TAKu
    c) ukládá Radě projednat vyúčtování Půlté stezky 2009 s organizátorem a vedoucími tras

    Dolní Počernice 12.2.2010


    Příloha 2:

    Cipísci v Keblanech 2009

    Kamarádky a kamarádi,
    nápad uspořádat tábor pro rodiny s předškolními dětmi na TAKové louce v Keblanech se, nezávisle na sobě, usadil v hlavě mé a hlavách Petra a Kačky Beranových. Vedla nás k tomu láska k tomuto místu a potřeba dopřát sobě i dětem pravé, nefalšované, divoké přírody.
    Původně jsme si představovali, že se zúčastní 6-10 rodin, dnes, po dvou ročnících, víme, že 6 rodin je optimální stav, 10 rodin by se, v případě nepříznivého počasí, sotva vměstnalo do kuchyně (možná se vám to nezdá, ale 10 rodin tvoří 40 lidí). Od počátku pořádáme dva týdenní běhy. V minulých ročnících v červnu, před prázdninami a letos, protože i naše děti rychle stárnou a nejstarší už chodí do školy, pojedeme poprvé o prázdninách, ve druhé půli července.
    Zde se sluší poděkovat zástupcům velkých táborů – za Vlky zejména Michalovi Řehákovi a Romanovi Kalinovi, za Ďáblíky Tomášovi a Kubovi Střihavkovým - a „starým mořským vlkům“ Řezákovi a Pepovi Havránkovi, kteří nám vycházejí vstříc, jak jen mohou. My na oplátku přispíváme finančně k obnově táborového vybavení a pomůžeme na brigádách. A naše nejstarší dítě, Majda Jedličková, už rozšířila řady Vlků.
    Oproti někdejším Bystřičkám máme velmi volnou organizaci. Hodně prostoru ponecháváme volným hrám dětí, spontánním akcím a iniciativě rodičů i prostému bytí, povídání a výměně zkušeností. Mnohé děti jsou ještě kojené a mají svůj denní rytmus, který respektujeme. Vše se točí kolem kuchyně – na přípravě dřeva i mytí nádobí se podílejí děti. Každý den ale, samozřejmě, zařazujeme hry v táboře i v lese, výtvarně tvoříme a muzicírujeme. Když je hezky, cachtáme se nadšeně v potoce. A večer, když se podaří uspat děti, radujeme se a hrajeme si sami. Beranovi si vaří sami, my máme to štěstí, že se naší kuchyně ujala jedinečná Anda Macáková, které patří velký dík.
    Podmínkou účasti na táboře je aktivní účast celých rodin. Nejen, že je často zapotřebí mužské síly a technického myšlení, ale také mužské energie, která se s tou naší, ženskou, tak krásně doplňuje. Tatínkové byli zpočátku k této společenské akci nedůvěřiví, na podruhé už se těšili a jeden tábor dokonce pasoval na nejlepší rodinnou dovolenou!
    Mnozí víte, že běh Kačky Beranové vyhnala v loňském roce v noci na úterý z tábora velká voda, která se přehnala přes louku. Děti evakuovali přes rozvodněný potok, jehož sílu člověk pocítí až tváří v tvář tomuto živlu. Díky intervenci Řezáka a Pepy Havránka pomohli hasiči z Nesměně s traktorem. Beranovi se poté starali o tábořiště až do soboty, kdy jsme je vystřídali. Skláním se před jejich odvahou a i za ně děkuji všem, kteří pomohli, nebo byli připraveni ku pomoci.
    Věřím, že tradice bude zdárně pokračovat a těším se na Cipísky 2010!
    Děkuji Vám za pozornost. V případě zájmu o další informace, nebo účast na táboře mi napište na janaj@seznam.cz, nebo zavolejte na M: 603 735 987.
    Jana Dočkalová (roz. Jedličková)

    «« NAHORU

design © corwin 2001; spravce www@takpraha.cz