Turistický akademický klub založený v roce 1963
Poradník únor 2009

PORADNÍK březen 2009

Pouze pro vnitřní potřebu vydává Turistický akademický klub Praha
IČO: 00199214
Adresa: pošt. př. 398, 111 20, Praha 1
Klubovna: Mikulova 1574, Praha 4 - Jižní Město
Pokladník: Jana Stádníková, e-mail: stady@atlas.cz
Poradník: Jana Vorlová, e-mail: tak.praha@email.cz

 

    Motto: Makáme od rána do večera v práci, kterou nemáme rádi, abychom si koupili věci, které nepotřebujeme (citát z Klubu rváčů).
    Jsme nejbohatší civilizace na tomto světe i v historii lidstva. Uspokojení z konzumu jsme vytěžili do mrtě, tam už není ani kapka. Jít v tom dál, to je, jako bychom chtěli nacpanému člověku udělat radost tím, že mu nacpeme ještě jeden steak do pusy. Přitom si jenom potřebujeme odpočinout. Trpíme nedostatkem dostatku. Všechno máme, po ničem netoužíme. A kde umře touha, umře i naplnění. (Tomáš Sedláček: Další biftek už je moc, HN 2. 1. 2009)

    Zprávy z rady:

      Schůze bude v pondělí 2. března v 18:00 v Tyršáku, 2. patro, posluchárna P1.
      Rada byla 23.2. U Haštalského dědka, příští bude 16.3.
      Rada vyzývá Trasu 5, aby oznámila, kdo jí šéfuje včetně kontaktů na šéfa.
      Rada děkuje Karlovi Obdržálkovi za přínosné působení v minulé radě.

    Stalo se:
      Před více než padesáti léty jsme spolu seděli ve školní lavici na chemické průmyslovce a plánovali smělé cesty po světě, z nichž mnohé se podařilo uskutečnit. Prochodili jsme spolu spoustu pohoří a sjeli nemálo řek. Na konci padesátých let jsme podnikli několik dobrodružných výprav k polskému moři bez pasu, později objevovali s celou partou kouzlo sibiřské tajgy ve Východních Sajanách.
          Na jaře 1963 jsme v hospodě po pátém pivu řešili (a také o pár týdnů později uskutečnili) otázku, zda netrénovaný člověk může ujít 100 kilometrů za 24 hodin, čímž jsme nechtěně vyvolali masové hnutí dálkových pochodů.
          Prťák proslul i jako televizní "nespavec" - účastník experimentu studia Zvědavá kamera 120 hodin bez spánku v roce 1965.
          Ale hlavně jsme spolu v roce 1970 jeli na dnes už legendární, téměř roční cestu napříč Asií - autostopem z Prahy až do japonské Ósaky.
          Prťák, plachý k děvčatům, takže starý mládenec, ale dobrý kamarád nás všech, vždy usměvavý, dobře naladěný, podnikavý, ochotný kdykoliv pomoci, se vydal na poslední čundr, ze kterého není návratu. Vzpomeňme si na něj občas, všichni z různých part - z Tlupy, z Nohybu, z turistického oddílu TJ Praga, z Paběrek, kdokoliv.
          Zdeněk Thoma
    Smuteční řeč z 6.2.2009
      32. Spanilka v Jeseníkách - Po zběsile křižujících mailech začala letošní Spanilka v Poutním domě v Králíkách. Tam jsme se ještě snažili hejtmany nesrat - šli jsme spát způsobně v jednu a v sedm už do sebe soukali snídani. Ale když jeden hejtman volá hot, druhý sice možná správně čehý, ale velice slabým hlasem, hlásečkem a navíc kdesi vzadu, dojde k rozštěpení trasy na to tata. Zatímco u vrcholové frakce určoval rychlost pohybu zafúkaný Sněžník, údolní skupina s bonusovým kulotrhem se prala s lidským stále padajícím faktorem (nebudu jmenovat, Karel a Láďa dobře vědí). Naštěstí vlak a najatá dodávka srovnala příjezd obou skupin do Branné na přijatelnou devátou hodinu večerní. V Kolštejně se z pana profesora vyklubal donašeč a donášel, co nám na očích viděl, ale ani on ani nikdo z PNS Karlovi Lídu nedones.
          Ranní déšť přišel mnohým jako na zavolanou. Místo na Vozku jsme směli mávnout na vlak a nebyli jsme za zběhy. Lokálka nás vyplivla přímo před velkokapacitní Selskou světničkou, která hravě spolkla Áčko, Béčko i Déčko - trasa C trvala na Vřesové studánce, a tak ve sněhové vánici jedla, co si sama navařila. Po čtyřhodinovém ustředění mnozí přerovnali žebříček hodnot a usoudili, že nikoliv lyže nýbrž alkohol je pro ně největší nebezpečí a přijali účast v nevyhlášené soutěži odnést na svých běžkách co nejvíce čerstvého sněhu. A pak nastala tichá kanadská noc - Tomáš Rozsíval říznutý Režnou(ým) nám házel jednu hudební perlu za druhou. Všem číšnicím navzdory jsme sveřepě dřepěli až do půl druhé. V pondělí nás sluníčko a prašan vyvlekly na hřeben. Když počet cestou poztrácených malých černoušků dovršil čísla deset a zaryli jsme si trochu držkou a nosem v zemi, nastala konečně opravdu spanilá jízda na Rejvíz. Dokonce i stíhačka autobusu byla úspěšná. U Eskymo Welzla v Zábřehu jsme se konečně ustředili s Céčkem a Áčkem a až do Prahy mohutně oslavovali zrození nové trasy E - Esterky. TAK hejtmani, děkujeme za letošní Spanilou jízdu a už se těším, jakou brannou jízdu zdatnosti na nás ušijete příště. (Foto... )           Zuzana Vlachová 14
      Volební valná hromada 13.2. v Satalicích byla velmi útulná, tulilo se nás v místnosti pro 44 lidí sto - 73 členů. 23 hostů a 4 nezařazení. Usnesení VVH visí na webu a je samostatnou přílohou tohoto Poradníku. Sobotní výlet na Jenštejn se vydařil.

    Informace:
      10. Shnilá jízda 6.- 8.3. Studnice na Vysočině je obsazena.
      Ludějk Ledvina konečně, s téměř dvouletým zpožděním, ztvárnil video z cesty několika TAKových kamarádů po zemích jihu Afriky (Botswana, Namibie Viktoriiny vodopády). Protože v této oblasti bylo v poslední době více lidí a někteří projevili zájem o shlédnutí (cca 1,5hod), bude promítnuto ve čtvrtek 12.3. v 18:00 na jeho pracovišti v zasedačce fy. EUROVIA Services, Praha 4, U michelského lesa 370. (pod Kačerovem směrem ke krčské nemocnici). Řada lidí tam již trefí, protože tam promítal již vícekrát, případným nováčkům pošle Luděk plánek.
      Výstup na Blaník pořádá Desítka 20. - 22. března. Spaní ve vlastních spacácích stezkového typu. Organizuje Vláďa Švejda, info Bořík Prokeš. Blaník je kopec vysoký 638 m s rozhlednou, nikoli kino na Václaváku.
      45. výročí TAKu - společenský večer. Ve středu 1. dubna ve Velkém sále Městské knihovny (Mariánské náměstí 1, Praha 1) bude od 19:00 hodin koncert hudebního seskupení Ivan Hlas Trio. Pozvánky proti dvěstěkoruně budou k dispozici na schůzi nebo po domluvě individuálně.
      38. Bál 3.4.2009 - Naše zdravotní pojišťovna „Za TAK krásnější a zdravější“ by vás tímto ráda pozvala na léčebné procedury do našich lázní v Masarykových kolejích. V lázních vám dne 3.4.2009 od 19:30 bude hrát již dobře známý lázeňský orchestr pana Veseláka. Nabízíme vám tedy „Poukazy na lázeňskou léčbu“ za velmi přijatelný „Lázeňský poplatek“ ve výši 200,- Kč pro TAKové pacienty a 230,- Kč pro neTAKové pacienty. - Celá pozvánka
     24. Půltá Stezka se koná 8. - 10.5.2009 v Podblanicku a Pepa Brzák bude na schůzi přijímat první přihlášky (150,-, resp. 200,- Kč), ke stažení jsou i s pozvánkou na webu
      Alpy …nejen pro lazary, termín 6.-13. června, leč s ohledem na letošní mimořádné příděly sněhu lze očekávat, že ho v tomto termínu bude ve vyšších partiích dost. A tak uvažuji o pozdějším a (s ohledem na Pantakovky) by to byl až začátek července (4. – 11.) - pozvánka
      31. Letní PanTAKové hry v Soběslavi 26. - 28.6. Jiný termín jaksi není možný. Je důležité hlásit již nyní Veronice 26 zájemce. Neváhejte, vloni se Pantakovek zúčastnilo 120 lidí a byly velmi povedené. Takže znovu - je velmi důležité se Veronice již nyní hlásit!!!
       51. Velká Stezka - noclehy mají zabukované Trasy 1, 5, 12, 16 a 20.

    Ze společnosti:
      Michal Borges se 3.2. stal popáté dědečkem, Esterka je nejkrásnější miminko...
      Láďa Dolejš se vrátil do lůna TAKu

    Inzerce:
      Ahoj cyklokamarádi! S CK Kudrna jsme byli na cyklo dovolené v Norsku, Rumunsku a v Černé Hoře. Protože jsme byli spokojeni, chceme jet letos znovu. Vybrali jsme si zájezd na poloostrov Peloponés, č.29429-1, termín 4.-20.9., 17 dnů, cena 14 360,-Kč, obtížnost 3-4. Podrobný popis je na www.kudrna.cz. Pokud máte zájem, ozvěte se nám co nejdříve, zatím jsme 4. SKOL Monika a Karel Moravcovi
        Na obzoru plachta bílá...", na ukrajinský večírek o chystaném cyklozájezdu na ukrajinu v neděli, 1.března od 19 hodin v kavárně Montmartre v Řetězové ulici na Starém Městě - pozvánka zve Irena Koutská, hlaste se na irena.koutska@centrum.cz.
      Pozvánka na akci Gymnasionu - v sobotu 14.3.2009 od 19h se koná Staropražský bál (v Praze bejvávalo blaze) v "Jedové chýši" v Klubu v Trojické. K dispozici bude 80 míst k sezení a malé občerstvení v místním baru. Dobové oblečení vítáno (není podmínkou). Info: Vendula Trubačová vtrub@volny.cz, M: 724755061, Naďa Melichová melichova@centrum.cz, M: 606408323.
      Jirka Kučera (TURAS), Jirka Wencl a další srdečně zvou v pátek 20. a v sobotu 21. března na Happening KAMPA STŘED SVĚTA - pozvánka na webu
      Oprava u Jany Vorlové v adresáři - vorlovaj@gmail.com

    Kalendář akcí 2009: (ke stažení - aktualizováno 11.2.2009)
    březen
      6.-8.3. (pá-ne) - 10. Shnilá jízda - Vysočina / Ruda Mráz 16
      5.-9.3. (čt-ne) - 52. Velká Fatra
      27.-29.3. (pá-ne) - Otevírání tábora / Petrof 3
    duben
      3.4. (pá) - 38. bál TAKu, Masarykovy koleje / Jirka Klíma 2, Pavel Stulík 1
      4.4. (so) - HORO, Černolice / Temml
      18.-19.4. (so-ne) - 5. Zahájení cyklosezóny / Michal Borges 10
      20.4. (po) - 45. výročí TAKu - koncert Ivan Hlas Tria v MKP
      24.4. (pá) bývá vyhánění hadů a štírů na Bílé Hoře / Jirka Navrátil 16
    květen
      8.-10.5. (pá-ne) - 24. Půltá Stezka / Pepa Brzák 2
      15.-17.5. (pá-ne) - HORO, Oberwegry & Spitzberg / Straník 3
      30.-31.5. (so-ne) - HORO - poslední hodinovka / Tonda Klaška 7
    červen
      6.-7.6. (so-ne) - 6. Cesta jenom tam / Ivan Fridrich 15
      6.-13.5. (so-ne) - Alpy nejen pro "lazary" (možná změna termínu 4.-11.7.) / Tonda Rosický 1
      13.-14.6. (so-ne) - Stavění tábora
      14.-2.6. (ne-ne) - Hlídání tábora / Petr Řehák 12
      20.-21.6. (so-ne) - 10. Tykolka
      20.-21.6. (so-ne) - 6. Cesta s láhví oblíbeného nápoje / Honza Maňák 17
      20.-28.6. (so-ne) - Cipísci v Keblanech / Kačka Beranová
      23.6. (út bez záruky) - 21. Vítání léta / Mirda Hoza 3
      26.-28.6. - 31. Letní Pantakové hry - Soběslav / Veronika Jiravová 26
      27.6.5.7. (so-ne) - Cipísci v Keblanech / Jana Dočkalová 13
    červenec
      4.-26.7. (so-so) - Ďáblíci v Keblanech / Tomáš Stříhavka
      13.7. (po) - letní otevřená schůze
      25.-26.7. (so-ne) - Luďkovy Rakouské Alpy / Luděk Ledvina 16
      26.7.-2.8. (ne-ne) - Ex Vlčata v Keblanech / Honza Jeřábek, Pepa Havránek 16
    srpen
      2.-16.8. (so-ne) - Vlci v Keblanech / Roman Valina
      9.-23.8. (ne-so) - HORO, Expedice Kilimandžáro / Petr Kříž 18
      15.-23.8. (so-ne) - Ex Robinsoni (Retro 23 + 26) v Keblanech / Jirka Valda ml. 26
      22.-23.8. (so-ne) - Bourání tábora
      28.-30.8. (pá-ne) - Ex Ďáblíci v Keblanech / Koboš 2
      28.-30.8. (pá-ne) - HORO, Skalák Packiáda / Straník 3
    září
      11.-13.9. (pá-ne) - 31. lesní hry / T13
      25.-28.9. (pá-po) - 51. Velká Stezka - Potštejn / T20
    říjen
      ? zakončení cyklosezóny / Karel Moravec 16
    listopad
      20.11. (pá) - Diskotéka nejen prostraší a pokročilé, tentokrát v klobouku / Tonda Rosický 1
      27.-29.11. (pá-ne) - HORO, Poslední slanění / Marian Hořejší 3
    prosinec
      14.12. (po) - Koledování u Apolináře / T1
      16.12. (st) - Stříbrná harfa / Saša Havránková 3
      TAKové schůze - VVH 13.2., 2.3., 6.4., 4.5., 1.6., letní s muzikou 13.7., 7.9., 5.10., 2.11., 7.12.
    2010
    5.-7.2. - 33. Spanilka
    12.2. - Valná hromada

    Přeji všem krásné jaro
    JaVor

    P.S. Velmi prosím pořadatele i účastníky o krátké zprávy a fotky z různých úžasných a jedinečných akcí TAKových (před i po), ale i Trasových na tak.praha@email.cz. Nekomerční inzerci, jakož i různá oznámení a pozvání, přijímám taky (uveďte, zda chcete inzerát umístit i na TAKové stránky).

    « NAHORU

design © corwin 2001; spravce www@takpraha.cz