Turistický akademický klub založený v roce 1963
Poradník listopad 2008

PORADNÍK listopad 2008

Pouze pro vnitřní potřebu vydává Turistický akademický klub Praha
IČO: 00199214
Adresa: pošt. př. 398, 111 20, Praha 1
Klubovna: Mikulova 1574, Praha 4 - Jižní Město
Pokladník: Jana Stádníková, e-mail: stady@atlas.cz
Poradník: Jana Vorlová, e-mail: tak.praha@email.cz

    Motto: Myslíme si, že žijeme v tom nejlepším možném světě. Je to vize, ve které štěstí není slepé a náhoda se dá odbourat nebo pominout. Jsme vládci světa i sebe samých. Protože ale v žádném případě vládci sebe samých nejsme, pak co se týče světa... (André Glucksmann)

    Zprávy z rady:

      Schůze bude v pondělí 3. listopadu v 18:00 v Tyršáku, 2. patro, posluchárna P1.
      Rada děkuje šéfům Tras 1, 2, 3, 4, 6, 7, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 20 a 26 za účast na Velké radě
      Rada žádá, abyste do 15.1.2009 nahlásili kandidáty pro Volební valnou hromadu, která se bude konat 13.2.2009
      Rada děkuje Ivanovi Šimůnkovi za práci na nové celoTAKové distribuční korespondenci
      Rada konstatuje, že na Velké radě nebyly řešeny žádné zásadní návrhy
      Rada žádá, abyste včas, nejlépe teď hned, sděili Janě Vorlové termíny akcí 2009, které připravujete pro TAKovou veřejnost
      Rada jedná o místu a účinkujících k uspořádání kulturní akce ke 45. výročí TAKu

    Stalo se:
      V pondělí 20. října byla Velká rada, v restauraci Haštalský dědek.
    - Šéfové byli seznámeni s organizací 45. výročí TAKu v Prášilech.
    - PaS sdělil, že v klubovně jsou k dispozici panely (cca 80×120 cm) pro prezentaci různých dokumentů, byly k vidění pod Tolštejnem.
    - Proběhla refundace z 50. VS (400,- na Trasu + 10,- za přihlášenou osobu).
    - Mluvilo se o bálu - komusi se zdálo 250 - 300 Kč za vstupenku mnoho, padl návrh na uspořádání v levnější tělocvičně Sokola. Po diskusi Velká rada tuto možnost zavrhla a usnesla se, že společenský klubový večer, konající se jednou za rok již sedmatřicet let, si zaslouží důstojné prostředí. Výše uvedená suma, která se již několik let nemění, přestože každoroční inflace se pohybuje pod hranicí 3%, není ani pro důchodce investicí nemožnou.
    - Bylo převedeno z účtu TAKu 30000,- Kč patřících oddílům TOM.
      Proběhly malé Stezky na Trasách:
        Jednička absolvovala Pidistezku. Dovolte abych poděkoval Jirkovi Čadovi za myšlenku a organizování uplynulé Pidistezky 10. - 12.10.08. Původní "husí hody" jsme spolu s Jirkou a následně s Ivou Kamarádovou proměnili v Pidistezku s noclehy v Osečanech s vynikající "husou", hezkými večery a nádhernými procházkami Povltavím. Babí léto s inverzí nemělo chybu. Organizačně to zvládla na jedničku s kroužkem Iva Kamarádová a možná, že její "know how" vyprovokovalo Pavla Hrabala k nápadu, jak to pro tento "materiál" (zapomínající.....) vylepšit (snad už to příště budeme schopni zajistit). Skončila Pidistezka 2008, ať žije Pidistezka 2009. Jinak vám předávám ještě adresy fotek od ToPe, Ji Šafaříkové a ode mne (mně se tam podařilo vloudit mezi fotky i menší video), Pavel Stulík T1.
    http://picasaweb.google.com/tondapet nebo http://safarij.rajce.idnes.cz/Pidistezka_Osecany_1.trasa/ nebo
    http://picasaweb.google.cz/pastulik/081011Pidistezka_Osecany_Krepenice#
        Třináctka měla pro svou Malou Stezku díky Vláďovi Weisovi nádherné téma: Třídenní výlet na hrad Křivoklátský dne 29. 30. června a 1. července 1878.
        ... "Již delší čas jsem toužil, abych mohl přijít, jednou za mého života do lesů Křivoklátských, také se mně to vskutku podařilo, jak je hořejc udáno. Jsme tři, můj dobrý kolega Václav Koubek, a jeho nastávající tchán pan Jankovský. Vyšli jsme právě v 7 hodin ráno, prší strašně, jako by nám to závidělo, naši dalekou cestu, navzdor prudkému dešti a špatnému počasí, jdeme pod deštníkami přes Prahu se vší kuráží a veselostí, bavíce jeden druhého. Přecházíme již Dřevěnou lávku, ono neustále víc a více prší. Nedbajíce na to, jdeme dále co vše potřebujeme, kupujeme, jako doutníky, noviny atd., najednou se octnem v nádraží v Brusce.... Sedíme pohodlně jeden vedle druhého. Jeli též s námi cestující, ty nás dost bavili, všeliké jich cestování nám sdělili, a tak stanice za stanicí ubíhala, až jsme se octli na stanici Vejhybka." ...
        Takhle začínají i dnes velmi čtivé zápisky mého pradědečka Ludvíka Procházky. Ministezka se koná jako vzpomínka na pradědečkův výlet uskutečněný před 130 lety.
      Fotky z výletu T1 do Schladmingských Taur (13.9.-16.9.08) s ToRo (bylo publikováno v Poradníku). Celkem nás bylo 22 a nebýt předčasného příchodu sněhu, tak jsme zvládli nádherné hory kompletně. Ale i tak to stálo za to:
    http://picasaweb.google.com/pastulik/080913SchladmingTaury#

    Informace:
      45. výročí TAKu v Prášilech - zdrcující informace zde v příloze.
    - Je nutné, aby se Petrofovi přihlásili ti, kdo vezmou promítací techniku i ti, kteří přivezou materiál k prohlížení. Již se ohlásili Petr a Pavel Stulíkovi - bude jedno plátno, jeden počítač, snad jeden projektor na staré filmy. Shání se video.
    - Je nutné, aby se Lence přihlásili ti, kdo pojedou vlastním autem (kvůli počtu autobusů).
    - Bude vybíráno 100 Kč/TAK, 200 Kč/neTak
    - Vlak do Prášil odjíždí v pátek 14. listopadu z Hlavního nádraží v 15:16 hodin. Bylo požádáno o vagón navíc. Slevu na hromadném jízdném si zajišťuje každý sám. V 18:00 pojedou z Klatov do Přášil autobusy.
      Diskotéka pořádaná T1 minulé tři roky pro nezájem TAKové veřejnosti bude letos pouze pro T1. Pro všechny možná na jaře 2009, pokud zájem bude.
      TURAS zve 22. listopadu do Baráčnické Rychty od 19:30 hodin na Blues Session - viz pozvánka na webu
      Zájemci o Stříbrnou harfu (středa 17.12.2008) se mohou hlásit do konce listopadu na adrese alexandra.havrankova@seznam.cz. Těším se na všechny, Saša.
      Na listopadové schůzi bude vyhlášeno téma a garant 38. bálu - přijímají se návrhy, garanti.
      K překlápění e-mailů do GoogleGroups.com: Většina členstva z původního adresáře je ve skupině TAK.Praha@googlegroups.com. Tedy k 28.10.2008 je zaregistrováno 212 adres. Pár lidí, vesměs nečleni TAKu, doposud nepotvrdio, že chtějí TAKové zprávy dostávat. Nová distribuce TAKové pošty je zahájena.
      Na Velké radě se rozvinula diskuse o zasílání zpráv přes distribuční adresu (dále jen grupa). Jedni se čílili, že musejí číst inzeráty o prodeji bytu či skříní, druzí se ptali, zda mohou poslat odkazy na fotogalerie či zajímavé akce... Jedna věc je jistá, už nikdy nedostanete spam rozeslaný distribuční adresou, tedy pokud ho nepřepošle člen grupy.
        Již dříve jsme si na TAKové schůzi odhlasovali, že přes grupu se nesmí posílat komerční inzeráty. Ovšem pokud zakážeme posílání i výše uvedeného, k čemu pak vlastně grupa bude? Záleží tedy na soudnoti nebo potřebě každého z nás poslat svou informaci či prosbu přátelům. Žádáme tedy o jistou kulturu v zasílání e-mailů.
    - V předmětu zprávy vždy uvádějte o co se jedná - inzerát..., fotky..., akce... atp. (již nemůsíte psát TAK...). Tím umožníte ostatním odpálení pro ně nezajímavé zprávy. (Nerváčkům připomínám, že mnoho emailových poskytovatelů umožňuje náhledy zpráv.)
    - Zprávy zaslané přes gurpu přeposílejte přátelům uvážlivě, aby se nemnožily hlášky o nevyžádané poště.
    - Nemůže se stát, že do grupy napíše nečlen, tedy člověk, který nemá registrovanou adresu. Pokud bude mít kdokoli z TAKového společenství přání dostávat společnou korespondenci, musí tento požadavek sdělit Ivanovi Šimůnkovi nebo Janě Vorlové. Stejný postup je nutný při žádosti o zrušení adresy v grupě, viz pod čarou v každém grupím e-mailu.
    - Při odpovědích na e-mail zaslaný přes grupu přemýšlejte o tom, zda chcete odepsat všem nebo jen pisateli. Každý e-mailový klient nabízí možnosti "Odpovědět", Odpovědět všem" a "Přeposlat".
    - Adresa tak.praha@email.cz nadále funguje k zasílání informací pro zveřejnění na TAKových stránkách, v Poradníku a pro technickou správu grupy.
      Keblany 2009 - prázdniny obsazeny. Tomášovi Stříhavkovi - Ďáblíci - nebo Romanovi Valinovi - Vlci - hlaste své děti i děti svých přátel a ověřených známých.
      Čtrnáctka zahájila již šestou sezónu zimních vycházek po pražských usedlostech a posedlostech, inspiraci pro víkendy v Praze můžete získat na http://usedlosti.ctrnactka.net.

    Ze společnosti:
      Na úsměv Evy Durdilové T12 budeme od října 2008 vzpomínat s láskou
      Měl jsem vás všechny moc rád, ahoj nahoře. Tomáš Černý T10, 25.10.2008
          V sobotu 6.12.2008 se bude konat v kapli sv. Vavřince na Malé Skále v Českém Ráji v 11 hodin dopoledne vzpomínkové setkání všech, kteří ho měli rádi. Kaplička se nachází na levé straně silnice na Harrachov. Z Malé Skály po zelené turistické značce směr Kopanina - kaple se nachází asi 300 metrů od maloskalského hlavního parkoviště cestou parkem. Autem je to odbočka za Pizzerii, která je na levé straně silnice, do leva směr Sněhov. Kaple je po pravé straně ve třetí zatáčce. Po obřadu jste zváni do nejbližší občerstvovny v hotelu Jizera nad kapličkou.
    Tel: 483392002. Na Malé Skále bude otevřen známý vyřezávaný Betlém od malíře Jíry u hospody U Boučků. Vzhledem k nutnému zamluvení hospody, prosím o potvrzení příjezdu na adresu sieglova@volny.cz
      Ivan Fridrich má druhou krásně růžovou vnučku Magdalénku

    Inzerce:
      V nadcházející zimě chystáme opět výpravu na Hardangerviddu v Norsku. Pro milovníky zimních přechodů je to ideální oblast na sněžnice, skialpy i BC lyže. A horolezcům není ani třeba psát podrobnosti o oblasti ledového lezení kolem Rjukanu. Akce je zatím v přípravě, takže jak termín, tak cena se dohodne s účastníky. Pokud budete mít někdo zájem, ozvěte se mi. Vašek Šatava vaskisport@post.cz
      Termíny volného bytu v Paříži: 7.11.-13.11., 27.11.(vecer) - 9.12., 17.12.-25.12.2009, 2.1.-4.1.2009, 17.1.-26.1.2009. Bližší informace a klíče má Zdena Rozsívalová
      Listopadový program v kostele Na Prádle a ve vinárně Zlatý had

    Kalendář akcí 2008:

    listopad
      pátek 14. - 17.11. Prášily - 45. výročí TAKu
      pátek 28.-30.11. poslední slanění
    prosinec
      15.12. koledování U Apolináře - T1
      17.12. Stříbrná harfa - Saša Havránková
    Kalendář akcí 2009: (ke stažení)
      čtvrtek 29.1.-2.2. - lyžování v Itálii / Miloš Neuman
      pátek 6.-8.2. - 32. Spanilá jízda - Jeseník / 4 trasy / Rozsíval, Peterka, Pergler, Stulík a další
      pátek 13.2. - Volební valná hromada TAKu / místo konání bude včas sděleno
      sobota 14.-21.2. - Běžkování ve Filipově Huti / Honza Maňák
      pátek 3.4. - 38. bál TAKu, Masarykovy koleje
      sobota 18.-19.4. - Zahájení cyklosezóny / Moravec, Borges
      pátek 8.-10.5. - 24. Půltá Stezka
      červen - Tykolka
      červen - 31. Letní Pantakové hry / Soběslav / Veronika Jiravová
      sobota 20.-28.6. - Cipísci v Keblanech / Kačka Beranová
      sobota 27.6.5.7. - Cipísci v Keblanech / Jana Dočkalová
      sobota 4.-26.7. - Ďáblíci v Keblanech / Tomáš Stříhavka
      sobota 1.-16.8. - Vlci v Keblanech / Roman Valina
      sobota 15.-23.8. - T23 + T26 v Keblanech - bourání / Jirka Valda jr.
      pátek 28.-30.8. - Ex Ďáblíci v Keblanech / Koboš
      pátek 11.-13.9. - 31. lesní hry / T13
      pátek 25.-28.9. - 51. Velká Stezka - Potštejn / T20
      TAKové schůze - 5.1., VVH 13.2., 2.3., 6.4., 4.5., 1.6., otevřená 13.7.(?), 7.9., 5.10., 2.11., 7.12.

    Přeji krásné dny a nezapomeňte na 21. listopad, kdy je Světový den pozdravů (World Hello Day), poprvé se slavil v roce 1973 (arabsko izraelská válka a USA uvedly svou armádu do pohotovosti) z iniciativy amerických studentů bratrů MacCormaků; v tento den by každý měl pozdravit alespoň 10 lidí, a tím si uvědomit potřebu osobního kontaktu pro udržení světového míru
    JaVor

    P.S. Velmi prosím (prstíčkem škrábu) pořadatele i účastníky o krátké zprávy a fotky z různých úžasných a jedinečných akcí TAKových (před i po), ale i Trasových na tak.praha@email.cz. Nekomerční inzerci, jakož i různá oznámení a pozvání, přijímám taky (uveďte, zda chcete inzerát umístit i na TAKové stránky).


    TAKová schůze 2008-10-03

    AKCE CHYSTANÉ
    Prášily - půjde samostatný email. Na rychlík z Prahy do Klatov se houfujte po 30 (pozor na penzisty).
    Příjezd do Prášil se očekává po 19h...
    Postelí je objednáno 130 ve 2 budovách...
    Kdo chce promítat na počítači, ozvěte se Petrovi Stulíkovi (M 776028560)
    Bude k mání 3. Almanach a speciální odznaky

    Staročeský bál 13.12.08 od 19h
    Gymnazion zve do Sokolovny v Podolí do nekuřáckého prostředí, Styl 20.-30. léta na Žižkově, oblečení dle toho. info: Vendula Trubačová vtrub(zavinac)volny.cz M: 724755061, Naďa Melichová melichova(zavinac)centrum.cz M: 606408323

    Trasa 1 u Apolináře - 15.12.2008, klasika

    Spanilka 2009 - jsou vybírány noclehy v Jeseníkách, přihlášky budou na schůzi v prosinci

    Sjezdovky 14.-21,3,09 Schladming. Bus, bydlení, strava 6900, info: horinek.leo(zavinac)seznam.cz M: 602493755

    Bál 2009
    Bylo hlasováno o rázu bálu. Nakonec byl těsně přehlasován návrh Aleny P. "Módu ničím nezastavíš" vítězným "TAK v lázních" (PaS a jKlima) - možná to bylo i tím, že někteří z hlasujících rozuměli "TAK blázní" -:)

    INFO & RŮZNÉ
    - KČT, Mirek Dvořák upozornil na vycházky v okolí Prahy a jiné akce
    - Miloš Neuman má ještě několik volných míst
    - Petr Řezák Řehák zahájil práce na aktualizaci TAKového adresáře
    - 3. Almanach - předveden signální výtisk, zásilka z tiskárny má být dodána tento týden. Bylo odhlasováno, že cena bude 250CZK

    A to bylo skoro vše.

    « NAHORU

design © corwin 2001; spravce www@takpraha.cz