Turistický akademický klub založený v roce 1963
Poradník květen 2008

PORADNÍK říjen 2008

Pouze pro vnitřní potřebu vydává Turistický akademický klub Praha
IČO: 00199214
Adresa: pošt. př. 398, 111 20, Praha 1
Klubovna: Mikulova 1574, Praha 4 - Jižní Město
Pokladník: Jana Stádníková, e-mail: stady@atlas.cz
Poradník: Jana Vorlová, e-mail: tak.praha@email.cz

    Motto: Stárnutí není nic jiného než zlozvyk, na který člověk opravdu zaměstnaný naprosto nemá čas (A. Maurois).

    Zprávy z rady:

      Schůze v pondělí 6. října v 18:00 v Tyršáku, 2. patro, posluchárna P1.
      Rada zve všechny šéfy Tras na Velkou radu v pondělí 20. října od 18:30 hodin do salóonku restaurece Haštalský dědek
      Byl vznesen dotaz, zda je možné dostávat Poradník poštou. Rada se usnesla, že pokud někdo TAKový existuje, zajistí dodání papírového Poradníku šéfové tras.
      Valná hromada 6.2.2009 bude volební. Rada prosí, abyste se zamysleli nad kandidáty.

    stránky 30. lesních herStalo se:
      30. Lesní hry (30. léta v Chicagu) byly u Nezabudic a byly skvělé. Když jsme na začátku štvanice dostali mapu Chicaga, zírali jsme na ni nevěřícně, ovšem druhá mapa a indicie, které přímo souvisely s dostaveníčky (mimochodem, jarní dostaveníčka byla skvělým a nekonvenčním tahem pořadatelů), už nás všechny neomylně dovedly do tábořiště, kde se čepoval Gambrihnus a podávala česnečka. Někteří netušili, že i hledání náhradního přístavu ve Stodůlkách je za prachy a tak byli zklamáni, že po první sobotní hře jejich rodinu pohltila rodina jiná. Radost ze sobotních hravých soutěží zkalil jeden natažený sval a jeden rozlámaný kotník. Proto bylo velmi dobře, že pořadatelé zvolili volnější tempo her, zbyl čas na regeneraci a vyhřívání oudů na slunci mezi intrikami, únosy, loupením a vražděním.
        Věřili byste, že se zapálenou sirkou lze uběhnout i čtyřicet metrů nebo, že zajímavé taneční figury lze vystřihnout i na stanové podlážce? Stejně neuvěřitelné se zdá, že jsme u ohně vydrželi do pěti do rána. Od slavnostního ohně se zkrátka nedalo odejít dřív, přestože na záda usedala jinovatka a pára šla od úst jen metr a půl od ohně. Muzikanti totiž hráli samé úžasné fláky.
        Velkou srandu jsme kupodivu zažili při nedělní návštěvě kostela a následném únosu účetních. Pořadatele však humor přešel, když nám vysvětlovali následující hru – pašování. Dvě velké rodiny aktivovaly své členy včetně dětí a starců a svedly poslední bitvu o vládu nad Chicagem. Při vzájemném vraždění ještě netušily, že do Chicaga připlul jakýsi Al Capone...
        Zkrátka 30. Lesní hry byly moc pěkné včetně výběru místa, počasí, jídla i prostor pro hygienu. WC pro hochy, dívky, vedoucí, kuchaře a správce neměly chybu. Úžasná disciplína probíhala v umývárně, kde pumpa na vodu byla vzdálená od kohoutku tři metry. Škoda, že čistění zubů nebylo za prachy.
        Šestadvacítko, díky!!! Štafetu pro pořádání 31. lesních her převzala Trasa 13 a pozve nás do Hustonu do Lyndon B. Johnson Space Center. « Jana Vorlová » Fotky z LH...
        Lesní her se zúčastnili: Benecký Roman 20, Blaťák Jakub 14, Borgesová Lenka 18, Brůžová Pavla 26, Eade Callum 4, Fridrich Ivan 15, Fuchs Alexandr 23, Fuchsová Eliška 23, Fuchsová Šárka 13, Häckl Tomáš 3, Häcklová Michaela 1, C, Halašková Ivana 23, Havránek Petr 13, Hlavatý Ladislav 15, Chloupková Jana 4, Chloupková Radka 14, Chvojová Blanka 15, Jirava Petr 3, Josífko Michal 26, Kotschová Hana 2, Ledvina Luděk 16, Ledvinová Jarmila 16, Misík Petr 20, Misíková Monika 20, Neumannová Pavla 14, Provázková Ivana 14, Provázková Jana 20, Režná Kateřina 20, Režný Michal 20, Roith Vladimír 14, Rozsíval Tomáš 13, Řehák Václav 20, Sierociński-Vaněk Jan 26, Slezák Jan 23, Souček Tomáš 20, Součková Monika 20, Švach Martin 23, Švach Štěpán 23, Tichý Mirek 14, Tichý Zdeněk 14, Valina Roman 23, Vintrová Kateřina 23, Vlach Lukáš 0, Vorlová Jana 14, Vostatek Pavel 14, Votruba Václav 20, Zábranská Lucie 23, Zábranská Vendula 23,
        Seznam her – Pátek: Nalodění, Štvanice. Sobota: Zlodějíčci (Slučování rodin). Trénink: Střelba - Okrádání gangů - Šacování - Penězokazectví - Dopíjení / prohibiční kontrola – Trezor / Vyloupení banky, Stavění destilační kolony, Boss u soudu, Prométheova štafeta (Slučování rodin), Taneční soutěž. Neděle: Cesta do kostela – únos, Dopis, Černý obchod - pašování (Slučování rodin), Závěrečná bitka.
      Jirka Valda jr. prosím všechny, kteří na Lesních hrách fotili, aby dali k dispozici svoje fotky - bude vydáno CD.
      Byla 23. Půltá Stezka - Letošní půltá na trase JAVOR měla všech pět P. Užili jsme si (podle abecedy) Písniček, Piva, Pohody, Polomů a hlavně Přátel. Dík. « Helena Švachová »
        Původní představa Stezky v mezidobí mezi dvěma "Velkými" Stezkami, kdy přihlášení budou rozděleni do třech klobouků (muži, ženy a bezpohlavní muzikanti) a nalosováni do tras tak, aby partneři šli s jinou trasou, dostala trhliny již v minulosti, nicméně idea jít na Stezku s TAKovou partou, kde ne všechny znám, přetrvává. S původní představou losování se rozchází zejména "losování" muzikantů, které zřejmě připomínalo draft volných hráčů NHL...
        Vedení tras se letos ujaly, po té co signovaný organizátor Pepa Brzák si odjel testovat zdravotní kondici do Himalájí, tři gracie: Soňa Vašicová (17), Jana Vorlová (14) a Lenka Borgesová (18). Čísla v závorce překvapivě neudávají věk nebo snad ročník narození, ale domovskou trasu.
        Noclehy byly v Horkách, ve Zbraslavicích a ve Vlastějovicích. Všechny trasy vyjely rychlíkem 16:53 na Jihlavu. Sonina trasa začínající ve Zbraslavicích nás opustila již Kutné Hoře, my ostatní jsme přestupovali ve Světlé n.Sázavou a jelikož nám odjel přípoj, TAK jsme si mohli dát první světlé stezkové točené již tam. Asi po hodině jsme se dostali do Vlastějovic, odkud to bylo z nádraží do noclehu asi kilák, Lenčina trasa se díky výluce na trati svezla ještě asi 3km busem, který jim nakonec zastavil u kempu.
      Po výborné večeři došlo i na hraní (housle, klarinet, mandolina, 6 kytar) a zpěv (celá trasa ca 27 lidí). Spát jsme šli kolem třetí. Ráno jsme se vzbudili do prosluněného dne. Vydatně jsme posnídali výbornou česnečku, párek apod., komu co libo. Zahráli jsme si a zazpívali a kolem 11 jsme byli schopni vyrazit na Ustředění. I značené cesty byly zpestřovány po červnovém minihurikánu dosud neodklizenými kmeny a větvemi. A což teprve neznačené nábližky: "Po té cestě nechoďte, jděte tamhletou, tam to bude lepší!", říkali lesní dělníci, ale nebylo.
      Na Ustředění jsme všichni dorazili v podstatě včas (asi nejhorší úsek byl Horky - Panský rybník, ale ten naše trasa nešla). Naopak nejpohodlnější značená silnička Zbraslavice-Hodkov. U hráze jsme se intuitivně soustředili v dosahu výdejního okénka s výbornou obsluhou v boudě, kde by se klidně po mírné změně dekorací mohly odehrávat filmové scény ze slavné Possady del Torro Texasso z Radovy a Žákovy trilogie. Krom piva byly k dispozici nejen žížaly (10ks/30Kč) a červi (100ks/25Kč), ale i smažené sýry, žampiony, bramboráčky, topinky aj.
      Mezitrasová soutěž "Módní přehlídka s inspirací barvami podzimu" vypukla po čtvrté odpolední. Vyhrály všechny trasy a jako cenu dostaly po lahvi Grantovy whisky. Kolem páté jsme se rozloučili a odešli do noclehů. I ve Zbraslavicích bylo na stezkařích znát putování polomy a ani akustika sálu U České koruny nebyla nejlepší, ale přes to nás dobrá nálada neopouštěla. I hrálo se, pělo a pilo přes půlnoc.
      Ráno jsme bohatě posnídali a vydali se různými směry k domovu. Někteří do Kácova, jiní si nechtěli nechat ujít večerní cestu parou taženým Posázavským Pacifikem (ale ten jim asi nakonec stejně ujel - nebo ne, Jirko?). Další skupina vyrazila přes zříceninu hradu Sion s otevřeným občerstvením do Malešova nebo přes občerstvovnu u rybníka Vidláka do Bahna a odtud vlakem.
      Celá Stezka se vyvedla a chtěl bych tímto poděkovat ještě jednou všem pořadatelkám. « Ivan Šimůnek » Fotky z 0,5 Stezky...

    Informace:
      DŮLEŽITÉ - V nadcházejícím měsíci dojde ke změně způsobu přeposílání TAKových zpráv (mailů). Výsledkem bude přesunutí emailových adres do googlegroups.com. Protože je třeba adresy "pročistit" a pokud možno omezit následné kaskády přeposílání, proběhne celá akce v několika etapách:
        1. Do 6.10. (ještě před schůzí) budou rozeslány maily na jednotlivé adresy, kde bude vysvětleno další - čtěte je proto pozorně. V každém mailu bude osloven adresát a v textu bude uvedena jeho emailová adresa. Cíl: Ověřit, kam jsou maily posílány, kam jsou případně přeposílány a zda není třeba udělat nějaké změny. Dotazy: Buď na schůzi 6.10. ústně nebo odpovědět na zmíněný mail.
        2. V týdnu po schůzi začneme přidávat postupně členy TAKu do nového seznamu. Na emailové adresy, které se nepodařilo rozklíčovat jako adresy členů TAKu bude odeslán "zvací" mail, aby kliknutím na webový odkaz (link) potvrdili, že chtějí do skupiny přidat.
        3. Po přidání všech členů (asi 160 adres) a pozvání nečlenů (asi 90 adres) bude poslána zpráva o zprovoznění nového způsobu a adresa tak.praha(zavináč)email.cz s předmětem TAK bude přesměrována do googlegroups.com.
        4. Koncem měsíce bude poslána sada kontrolních mailů na zaregistrované adresy, abychom se ubezpečili, že vše funguje a zprávy nejsou někde zadržovány jako SPAM. « IvanŠ a JaVor »
      45. výročí TAKu v Prášilech - Rada oslovuje bývalé majitele a členy TAKu, aby přijeli.
    - Je nutné, aby se Lence přihlásili ti, kdo vezmou promítací techniku i ti, kteří přivezou materiál k prohlížení.
    - Je nutné, aby se Lence přihlásili ti, kdo pojedou vlastním autem (kvůli počtu autobusů).
    - Bude vybíráno 100 Kč/TAK, 200 Kč/neTak
    - Ivan Fridrich rezervoval celý jeden velkoprostorový vagon s 86 sedadly. Má tedy 86 místenek × 15 Kč ×2 cesty. Tam i zpět je to vagon č. 5. Místa budou označena cedulkami. Autobusy jsou objednány 2 po 45 místech.
      V pátek 29.11.2008 bude diskotéka, Pavel Stulík žádá šéfy Tras, aby zjistili zájem lidí o tuto akci
      Keblany 2009 - je obsazeno prvních 5 prázdninových týdnů. Petrovi Řehákovi hlaste svůj zájem o pobyt.

    Ze společnosti:
     

    Inzerce:
      Mám do konce října rezervována místa v lyžařském zájezdu do Ortlerských Alp v termínu 20.2. (večer odjezd) až 25.2. (brzy ráno příjezd), čtyři dny lyžování na rakousko-italském pomezí v nadmořských výškách i přes 3 000 m, ubytování v apartmánech se saunou a bazénem v ceně. V případě zájmu podrobnosti na adrese h.svachova@seznam.cz
      Chtěla bych tímto poprosit všechny ty, kteří mají někde v garáži či na půdě samozřejmě pečlivě zašantročený funkční magnetofon ze 70. let minulého století - nejraději značka B 72- nebo i jakýkoliv jiný, zda by byli ochotni ho postrádat. Vlastním magnetofonové pásky na nichž jsou nahrány fláky mající pro mne nesmírnou sentimentální hodnotu a které stále zatím přehrávám na magnetofonu výše zmíněném. Jenže ten postupně odchází a opravář, který jediný by byl ochotný (taky ze sentimentálních důvodů) ho opravit, nemá náhradní díly (kupodivu). Šlechetného dárce: a)budu všude chválit, b) budu zdarma krmit co se do něj vejde vybranými dobrotami, pokud přijede na Slunovrat, c) při nejbližší příležitosti společensky opiji frťany, d) pozvu na oběd či večeři (snídani vylučuji), e) odměním vyplaceným děkovným dopisem, f) dle dohody. Informace prosím adresujte na e-mail kottod@volny.cz nebo mobil 607 990 145 nebo ISQ 431586997. Zdraví a děkuje Dana Kottová 13

    Kalendář akcí 2008:

    říjen
      pátek 3.-5.10. zakončení cyklosezóny
    listopad
      pátek 14. - 17.11. Prášily - 45. výročí TAKu
      pátek 28.-30.11. poslední slanění
    prosinec
      15.12. koledování U Apolináře - T1
      17.12. Stříbrná harfa - Saša Havránková

    Krásné podzimní dny přeje
    JaVor

    P.S. Prosím pořadatele i účastníky o krátké zprávy a fotky z různých úžasných a jedinečných akcí TAKových (před i po), ale i Trasových na tak.praha@email.cz (bez hvězdiček v předmětu), vorlovaj@gmail.com. Nekomerční inzerci, jakož i různá oznámení a pozvání, přijímám taky (uveďte, zda chcete inzerát umístit i na TAKové stránky).


    ###STALO SE
    #
    ## 30.LPH - 06.2008 - 128 platících způsobilo, že Vyúčtování skončilo s přebytkem 19kKč.
    Přítomní souhlasili, aby část toho přebytku byla použita na financování sportovních potřeb pro příští PanTAKovky
    #
    ## Pobaltí - 06.2008 - O formálně G-čkové akci s drtivou převahou TAKu referoval Řezák
    #
    ## 30. Lesní hry - 12.-14.9.08 - Byly krásné, leč mírně ztrátové.
    #
    ## 23. Stezka ...a 1/2 - 26.-28.9.08 - byla velmi zdařilá. Všem organizátorkám vzdány díky. SoVa se chce i příště (8.-10.5.09) ucházet o Organizátorství.
    #
    ## Zakončení CYCLOsezony - 3.-5.10.2008 - Vzdány díky Moravcovým
    #
    ### CHYSTÁ SE
    #
    ## VÝROČÍ TAKu v Prášilech - Přihlášeno 110 lidí, LenkaBg vybírá 100, příp. 200Kč/os.
    #
    ## VELKÁ RADA - Šéfové tras dostanou refundaci za 50. Stezku
    #
    ## Koncert k výročí TAKu - možná bude v lednu 2009
    #
    ## VALNÁ HROMADA - bude volební - navrhujte kandidáty
    #
    ## TERMÍNY únorových akcí - Valná hromada, Spanilka v Jeseníkách aj. se upřesňují - sledujte www.takpraha.cz
    #
    ## Běžkový týden - 14.-21.2.09 - Filipova Huť - info: Honza Maňák
    #
    ## 51. STEZKA - Bylo hlasováno mezi dvěma návrhy - Zvolen Potštejn.
    - trasa 9.: Otáčivé hlediště v Českém Krumlově 20.09.2009
    - trasa 20.: Potštej - 28.9.2009
    #
    ### ZE SPOLEČNOSTI - Eva Durdilová (12) již není mezi námi
    #
    ... a to bylo skoro vše


    « NAHORU

design © corwin 2001; spravce www@takpraha.cz