Turistický akademický klub založený v roce 1963
Poradník únor 2008

PORADNÍK duben 2008

Pouze pro vnitřní potřebu vydává Turistický akademický klub Praha
IČO: 00199214
Adresa: pošt. př. 398, 111 20, Praha 1
Klubovna: Mikulova 1574, Praha 4 - Jižní Město
Pokladník: Jana Stádníková, e-mail: stady@atlas.cz
Poradník: Jana Vorlová, e-mail: tak.praha@email.cz

    Motto: Čím víc se staráme o štěstí druhých, tím silnější je náš vlastní pocit blaha. (Dalajlama)

    Zprávy z rady:

      Schůze bude v pondělí 7. dubna v 18:00 v Tyršáku, 2. patro, posluchárna P1.
      Zbytek peněz vybraných na rozhlednu bude převedený na účet jejího provozovatele. Rada nechá vyrobit pro rozhlednu novou TAKovou ceduli.
      Rada TAKu zve šéfy Tras na Velkou radu, která se tentokrát bude konat v salonku restaurace Haštalský dědek v Haštalské ulici v pondělí 21. dubna od 18.30. Kromě toho, že vás rada ráda uvidí a těší se na popovídání si s vámi, budete mít poslední možnost upravit něco v přihláškách na 50. Stezku!
      Rada vybízí TAKovou veřejnost k účasti na letošních Pantakovkách

    Stalo se:
      Kromě všemozných lyžovaček proběhl také v termínu 5. - 8. března 51. ročník Přechodu Velké Fatry a 27. března proběhlo setkání účastníků a hostů s promítáním fotek 51. VF. A jaká byla VF? Dozvíte se hned z dalších řádků od Pavla Stulíka T1:
    Promítání záběrů ze Spanilky a Velké Fatry 2008
        Podařilo se, nejen shromáždit foto a video v digitální podobě, lidi (diváky), ale i promítací techniku (včetně notebooku) a plátno.Ve čtvrtek 28.3.08 nás pojmul Yacht klub v Podolí a umožnil promítat pěkné fotografie z letošní Spanilky (trasa B, C a D) a Fatry pro přítomných ca 35 lidiček. Prožívali jsme s autory hezké záběry ze Spanilky nejen z tras, ale i ze zakončení, popř. z bloudění B-ka bažinami, nebo zase nádherné ubytování na Silberhütte, či zámku v Lesné (historky „čahounů“ a hraní v hospodách ani nemluvě..). Veselé komentáře udržovaly zábavu a také obsluha klubu se činila… Chyběly jen záběry z putování A-ka ?!. , možná i pohyblivé obrázky Toma Charváta (či dalších..). Snad příště více …
        Početná byla i parta příznivců Fatry, zvědavých jak se letos Fatra vyvedla. Upoutávka videa a i adresa na fotky na Picasu naladila přítomné. Následná projekce (velkoplošná) vše dokreslila. Jasné obrázky, filmy včetně vzpomínek dokreslily atmosféru nádherné přírody, která opět ukázala hory v  jiné podobě. A to s větším množstvím ledu, který se na obyčejných běžkách obtížně sjížděl .. Vše bylo vynahrazeno nádhernou viditelností, za svitu sluníčka a i menšího mrazu. Užili jsme si pěšárny s nesmeky (někdo s menšími železy a nebo sněžnicemi). Parta Slováku již přechází na Skialpinistické vybavení s tuleními pasy, které nesundávají po celou dobu přechodu.
        Díky všem za hezký večer a zejména bráchovi Petrovi (PeS) za zvládnutí výpočetní techniky (nevymkla se nám - jemu z ruky).

    Informace:
      Zásluhou Ivana Fridricha je už na světě turistická známka k 50.Stezce.
      Vzhledem k tomu, že do vyhlášené aukce na prodej vozíku se přihlásil jen Jirka Rada, vozík mu byl přiklepnutý za 3000
      37. bál „Když hračky ožijí” se blíží - pátek 4.4.2008 od 19:30, Masarykova kolej. Milé oživlé hračky, těšíme se na ostatní hračky, na předtančující hračky, na výstavku přírodních fotek, prostě na všechno. Chcete-li být u toho, zajistěte si vstupenky předem buď u Lenky Borgesové na tel. 728743814 nebo u Aleny Podráské na tel. 776077641 za přijatelné ceny TAK/NETAK 220,-/250,- Kč. V místě bálu budou za jednotnou cenu 270,- Kč. Další podrobnosti stránkách TAKu.
      Karel Obdržálek bude v nejbližších dnech e-mailem rozesílat šéfům tras hromadné trasové přihlášky na Stezku.
      Již za pár… dní bude 50. Stezka
          Trasy finalizují počty účastníků a šéfové zasílají trasové přihlášky organizátorům. Dřívější termín přihlášek si vynutila výroba jubilejních triček a i objednávání vlaku. Vše jde zatím dle předpokladu a tak doplňuji to, co jsme vám ještě dlužni:
    - plakáty budou ve stylu Retro (obdoba původních plakátů) s logem letošní Stezky. Doufáme, že je budeme schopni předat k vyvěšení (na kolejích, menzách, VŠ..) na schůzi TAKu. Návrhy plakátů, které jsme obdrželi (m.j. velmi pěkných) byly proto nerealizované. Děkujeme za ně a časem je zveřejníme.
    - Počasí na Stezku se snažíme zajistit, ale chybí nám správná adresa a jistota splnění …
    - Bude divadelní představení spolku 3. a 4. trasy „Vražda na Misisipi“, které se odehraje v pátek 9.5.08 od 12 h v Lesním divadle u Kytlice (300 m do kopce směrem k Mlýnům a pak vpravo – měly by tam být šipky). Pečlivě nastudované představení zabere divákům ca 1,5 h času. Organizátoři zajišťují navíc občerstvení a těší se na PanTAKovou společnost
    - Jsou připravovány soutěže nejen pro „Myš“, ale i „Krále“ a nezapomínáme ani na soutěž tras. Budou jistě zajímavé a úměrné našemu věku…
    - Pro vzpomínky na první Stezky připomínáme několik písniček, které by se mohly sborově zpívat: samozřejmé Žížaličky, Valčík na rozloučenou, Hoky Koky, Když jsme táhli k Jaroměři, Z národů ač jsme různých…
    - Rozpis (harmonogram) zpátečního vlaku není ještě znám a bude upřesněn včas před Stezkou. Jinak by měl tento vlak mít opět bufetové části tak jako tomu bylo z Kyjova.
    To je dnes od organizátorů vše a tak brzy opět na slyšenou, viděnou se těší trasy 1,2,3 a 4 (ti co za všechno můžou)
    V Praze dne 1.4.08 (to co jste právě přečetli není „apríl“…) Pavel Stulík

      Jubilejní 30.LPH – Soběslav 20.-22.6.2008 - pořadatelé potřebují od vás získat pár předběžných informací (počty osob za trasu celkem, počty dětí, včetně uvedení jejich věku, jakých disciplín se hodlá trasa účastnit a zájem o spaní v postelích na zimním stadionu - více informací b řeznovém Poradníku), hlaste Veronice Jiravové veronika20@centrum.cz.
        Soutěž o novou Pantakovkovou vlajku končí 7.4.2008, náměty zašlete Veronice. Následně budou všechny došlé návrhy zaslány šéfům tras a každá trasa bude mít možnost do 1.5.2008 hlasovat pro jeden z návrhů. Na zakončení Stezky vyhlásíme vítězný návrh.
      Červencová schůze TAKu bude v Po 7.7. na Cindě.
      Tradiční výlet do Alp se bude letos konat 22. - 24. 8. Místo doposud není určeno. Luděk Ledvina prosí ty, kteří se již předběžně hlásili i bez znalosti termínu, aby svůj zájem potvrdili nejlépe mailem - Ludek.Ledvina@eurovia.cz. Další zájemci se mohou hlásit rovněž. Podrobnosti (místo, přesná cena) budou oznámeny do Stezky. Předpokládaná cena za dopravu cca 600-700 Kč. Cena za nocleh na horské chatě zvlášť (snaha do 20 Euro).
    stránky 30. lesních her   Hlaste se na Lesní hry na strankách http://chicago.26.cz.
      Oslavy výročí TAKu se budou konat v Prášilech v termínu 14. - 17. listopadu.
      Na TAKových stránkách v sekci Poradník naleznete Keblanský kalendář - ještě jsou nějaké termíny volné. Případné žádanky zasílejte výhradně Řezákovi.

    Ze společnosti:
      Připomeňme si obnovenou akci - Kočárková rallye byla vloni v létě a T26 se chystá jí teď na jaře zopakovat, viz příloha.

    Inzerce:

      Zdena Rozsívalová (rozsivalova@volny.cz) bude ve druhém dubnovém týdnu posílat hromadnou objednávku na báječné trekové ponožky.
      Irena Koutská 14 (irena.koutska@centrum.cz) a Petr Řehák 12 nabízí posledních pár míst na cyklozájezd do Pobaltí - Na východ od západu 27.6. - 12.7.2008. Přátelé, zveme vás na putování Litvou, Lotyšskem a Estonskem, do zemí vzdálených a přece něčím blízkých, podmanivých a pohansky tajemných. Navštívíme neporušenou přírodu v národních parcích, krásné písečné pláže na březích Baltu a Finského zálivu, budeme se koupat v průzračně čisté vodě pobaltských jezer. Prohlédneme si starobylá hanzovní města, budeme obdivovat secesní Rigu, gotický Tallinn i barokní Vilnius. (Že opravdu stojí za to podívat se do Pobaltí mohou sdělit již tam byvší přátelé z T13 a T14. A tady je pár fotek.)
      Trojka má web stránky - http://trasa3.cz
      Třináctka má změněnou adresu web stránek - http://t13.wz.cz
      LeBo - Pracující maminka hledá hlídání pro 7 měsíčního syna na dopoledne cca 4 dny v týdnu. Cena dohodou.Termín- co nejdříve. Spojení - tel.777331937 nebo mail marta-mala@hotmail.cz.

    Kalendář akcí 2008:
    duben
      pátek 4.4. - 37. bál „Když hračky ožijí”
      sobota 12. - 13.4. zahájení cyklo sezóny
    květen
      čtvrtek 8. - 11.5. 50. Velká Stezka se zakončením pod Tolštejnem
    červen
      sobota 7. - 8.6. - 5. Cesta jenom tam - Ivan Fridrich
      pátek 13. - 15.6. - stavění tábora - Tomáš Stříhavka
      neděle 15.-22.6. - Pinďata v Keblanech - Jana Dočkalová
      pátek 20.-22.6. - jubilejní 30. Pantakovky v Soběslavi
      sobota 23. - 28.6. - Pinďata v Keblanech - Kačka Beranová
    červenec
      pondělí 30.6. - 20.7. - Ďáblíci v Keblanech - Tomáš Stříhavka
      sobota 5.-12.7. - Dachstein, Leoš hořínek T6
      pondělí 7.7. schůze TAKu na Cindě
      pondělí 21. - 27.7. - exVlčata v Keblanech - Honza Jeřábek
    srpen
      pondělí 27.7. - 10.8. - Vlci v Keblanech - Roman Valina
      pátek 22. - 24.8. - tradiční Luďkovy Alpy
      pátek 29. - 31. srpna - exRobinsoni v Keblanech (T26 + hostujicí, T23 + exvedoucí)
    září
      (25.) pátek 26.-28. září - 23. Půltá Stezka - Pepa Brzák T2
      pátek 12. - 14. září - 30. Lesní hry - 30. léta v Chicagu, pořádá Jirka Valda jr. + T26
    říjen
      pátek 3.-5.10. zakončení cyklosezóny
    listopad
      pátek 14. - 17.11. Prášily - 45. výročí TAKu
      pátek 28.-30.11. poslední slanění
    prosinec
      15.12. koledování U Apolináře - T1
      17.12. Stříbrná harfa - Saša Havránková

    Krásné jaro
    JaVor

    P.S. Prosím pořadatele i účastníky o krátké zprávy a fotky z různých úžasných a jedinečných akcí TAKových (před i po), ale i Trasových na tak.praha@email.cz nebo na javor14@email.cz (obě schránky mají 2 GB). Nekomerční inzerci, jakož i různá oznámení a pozvání, přijímám taky (uveďte, zda chcete inzerát umístit i na TAKové stránky).

    Příloha 1: Kočárová rallye: Vyšehrad 11. srpen 2007
      Konkurenční akce, nepříznivá předpověď počasí a další neočekávané okolnosti se staly příčinou toho, že se na obnoveném "Nultém ročníku" kočárové rallye sešly na startu pouhé dva týmy. Ty tak měly o to větší podporu ze strany neokočářených fanoušků, kteří hecovali některé tatínky k výkonům, co to šlo!
    Již téměř tradičně dorazili všichni se zpožděním, takže jsme se vlastně sešli téměř ve stejnou dobu. Nedostatek kočárů jsme kompenzovali nadměrným množstvím jídla a pití. Nejextrémnějším zásobovačem se nakonec ukázal být Koště, který dorazil z batohem nacpaným jak na týdenní túru, takže nakonec trumfl i takové osvědčené zásobovače jako Malou Vzteklou. K napěchované tašce plné ovoce dodal necelých 5L minerálek - prý, abychom si to ovoce měli čím opláchnout! ;-)
      Ale k závodu! Díky TAKovým pamětníkům jsme si udělali jakous takous představu o tradičních disciplínách. Na startovní čáře nakonec stanul tým Filip Čermák se strejdou Prkounem (tatínka nechali pro jistotu v práci) a tým Barbora Šimková s tátou Štefanem. Akce se usídlila na krásném dřevěném dětském hřišti v areálu Vyšehradu, kde bylo dobře jak dětem, tak i rodičům a fanouškům. Počasí se drželo, a tak jsme se krátce po poledni vrhli na první disciplínu.
      Začali jsme zlehka soutěží "O nejhezčí úsměv". Z okruhu fanoušků jsme vybrali nejvhodnějšího testera - Valdu. Soutěžíci děti byly přivedeny před tohoto roztomilého strejdu a nezávislá porota hodnotila jejich reakce. Čím hezčí úsměv na Valdu děti vyslaly, tím více získaly pro svůj tým bodů. V této soutěži zvítězila s jasnou převahou Barča a Filip tak dokázal, že není na kluky, tedy přinejmenším na Valdu ne! :-)
      Druhou disciplínou byla "Rychlostní zkouška", která probíhala na cca 60timetrové trati s kočáry s posádkou. Snad Štefana ukolébal náskok jeho týmu z předchozí disciplíny, snad šok z toho, že na kočárové rallye nejsou za ty povalující se a konverzující tatínkové, alébrž maminky. Každopádně trať zdolal za více než dvojnásobek času, co Prkoun s Filipem.
      Třetí, velkou disciplínu jsme označili jako "Procházkový závod". Závodníci měli za úkol obejít celý areál Vyšehradu a vrátit so pokud možno přesně za 20 minut. Děti před disciplínou usnuly, aby nemohly radit a tlačící dospěláci před touto disciplínou odevzdali všechny své měřiče času. Štefan byl po RZtě natolik unaven, že do tohoto závodu vyslal s Barčou mámu Káču, která bok po boku s Prkounem vyrazila. Co všechno cestou zažili nevíme. My ostatní jsme si zatím šli házet freezebeečkem. Do cíle dorazily oba vozy vycházkovým tempem v těsném závěsu s časem kolem 28 minut.
      Po půl třetí se počasí začalo kazit, a tak jsme se rozhodli vynechat soutěž O nejstrašnějšího dědka s nejhorší grimasou a vrhli jsme se na rozhodující disciplínu, "O nejsilnější kopulační pohyb". Filip s Prkounem měli před touto soutěží jen drobný náskok, a tak bylo jasné, že právě tato disciplína rozhodne. A stalo se! V počínajícím slejváku se ukázalo, že, přestože se veřejně dosud k žádnému otcovství nedoznal, Prkoun kopuluje o dobrých 18 cm lépe než Štefan! Tým Filip Čermák se strejdou Prkounem se tak stal vítězem letošního ročníku kočárové rallye. V nedalekém altánu, jen částečně ukryti před deštěm, jsme jim předali putovní trofej, která snad zaručí, že kočárová rallye přes nesmělé začátky nekončí, ale teprve začíná. Děkuji tímto všem zúčastněným a těším se na příští ročníky!
      Šimon


    ###TAKOVÁ SCHŮZE 2008-04-07
    ### STALO SE
    ## Zimní přechod Velké Fatry
    vydařil se (viz Poradník)
    #
    ## 38. Bál
    Zatímco ve středu bylo prodáno jen nějakých 160 lístků, ukázalo se, že zájem je přece jenom větší.
    Nakonec se prodalo 238 lístků a ukazuje se, že i díky sponzoringu by měl být Bál výdělečný, nicméně faktura za nájem stále nedorazila ....
    Alena předběžně rezervovala termín na příští bál - 3.4.2009
    Na bálu byla výstavka fotek, kterou vyprovokoval a dal do kupy ToRo - Díky
    #
    ### AKCE
    ## Keblany - 25.-27.4.
    Otevírání tábořiště. Předběžný plán: vlak, cestou nocleh - So pěšky na Nesměň k Pupkovi - tábořiště a putování domů.
    Hlaste se Petrofovi, který program upřesní.
    #
    ## 50. STEZKA
    Specifikujte po trasách, kolik kol by mělo jet vlakem zpět. Počet nutno sdělit Pavlovi Stulíkovi do 11.4.2008 (vedoucí tras dostanou zvláštní mail).
    Trička: budou distribuována přes vedoucí tras, kteří dostanou zvláštní instrukce.
    K dnešnímu dni je přihlášeno 925 lidí, cestu vlakem chce absolvovat asi 600.
    9.5. v poledne bude v Lesním divadle mezi Kytlicemi a Mlýny uspořádáno divadelní představení (3ka a 4ka). Chystá se občerstvení - další trasy vítány.
    #
    ## Cesta jenom tam - 7.6.2008
    Z Braníka někam do Západních Čech za ca 450,- (storno do konce 05/2008 100,-)
    #
    ## 30. LPH - Soběslav
    Zatím je žalostně málo přihlášených. Zpytujme svědomí a napravme to do Velké Rady (21.4. 18.30 v Haštalské), kde by mělo být rozhodnuto o smysluplném pořádání LPH.
    #
    ## 30. Lesní hry
    dnes téměř 40 přihlášených dostalo mailem pozvánku na první z řady přípravných hrátek.... (viz též http://chicago.26.cz)
    #
    ### RŮZNÉ
    - IFri ukázal turistické pamětní placky, které bude prodávat vedoucím tras na VR (po 25Kč).
    - ToRo měl Stezkové plakáty určené pro "reklamní účely"

    Příští schůze bude ještě před Stezkou 5.5.2008.
    .... a to bylo skoro vše
    IvanŠ

    « NAHORU

design © corwin 2001; spravce www@takpraha.cz