Turistický akademický klub založený v roce 1963
Poradník únor 2008

PORADNÍK březen 2008

Pouze pro vnitřní potřebu vydává Turistický akademický klub Praha
IČO: 00199214
Adresa: pošt. př. 398, 111 20, Praha 1
Klubovna: Mikulova 1574, Praha 4 - Jižní Město
Pokladník: Jana Stádníková, e-mail: stady@atlas.cz
Poradník: Jana Vorlová, e-mail: tak.praha@email.cz

    Motto: Lidé nejsou horší než byli dříve. Jenom zpravodajství o jejich činech je teď důkladnější. (J. B. Priestley)

    Zprávy z rady:

      Schůze bude v pondělí 3. března v 18:00 v Tyršáku, 2. patro, posluchárna P1.
      Na základě usnesení VH vyhlašuje rada aukci na přívěsný vozík, vyvolávací cena je 3000 Kč; své nabídky posílejte Honzovi Maňákovi do 17.3.2008
      Rada prosí šéfy tras, aby si rezervovali pondělí 21. dubna - termín Velké rady
      Rada nechá na schůzi hlasovat o termínu letní schůze - sedmého nebo čtrnáctého července
      Rada dává k úvaze dva termíny pro podzimní oslavný pobyt ke 45. výročí TAKu; termín 7.-9.11. nebo 14.-17.11. bude odhlasován na schůzi; pro oba termíny jsou rezervovány Prášily
      Rada vyhlašuje termín Valné hromady 2009 - pátek 6. února

    Stalo se:
      1. února valná hromada v Satalicích. Ti, kteří nenašli Řezákem inzerovanou ohradu se šťastně dostali do budovy Sportarálu. Valná hromada bez problému vyčerpala body programu, kuchaře, usměvavé bermanky a asi 0,01 % písničkového repertoáru. Spaní bylo téměř hotelové. A jaká byla sobotní vycházka? ...
      31. Spanilka byla sice na blátě, ale opět nabitá zážitky, fotky jsou na webu, příspěvek ZuVla z družstva B zde:
          Letos nás na Spanilce vyhnali z českého ráje až do Reichu. Vysadili nás v pustém lese, bez lyží, jen s uzlíčkem na zádech, který jsme si urychleně sbalili před násilnou deportací a my se odtud přes doslova zelenou hranici pokoutně probíjeli nazpět. Naštěstí ve Zlatém potoce jsme narazili na silný železitý pramen a i večer nás generál Windischgrätz přijal na svém zámečku vcelku přívětivě. Zato v sobotu po ustředění pod blankytnou oblohou se Spanilá jízda definitivně změnila na Pochod smrti. Za tmy jsme se brodili bahnem a přes klády klopýtali za lákavou vidinou lepší budoucnosti a smažených řízků. A to ještě v záloze číhala Zázvorková, aby nás čelovkou navigovala do ještě větších bažin.
          Když jsme večer povinně přezpívali v písničkách všechny číslovky, co na nebi svítí, přišel malý Velký Karel na spásnou myšlenku: "Na další cestu si pořídíme koně". Jako správný muž činu neprodleně oře osedlal. Vyrvali jsme Standovi (hezké jméno) z tlamy ladičku, zjednali podkoního i dostatečné zásoby kostkového cukru a okamžitě začali s drezůrou. Zatímco v pátek jsme dobyli bez větších obtíží Schellenburg, a vznesli se lehounce na Havrana bez stěn a zábradlí, v neděli jsme Bobu Dyleňovi zamávali z uctivé vzdálenosti už notně pochroumanými křídly. Závěrečný guláš jsme si poručili rovnou na Tři sekery. Ještě že řidič nastartoval autobus svářecím obloukem, jinak bychom museli těsně před Prahou použít poprvé služeb naší schvácené herky. Ctihodní hejtmani, je na vašem zvážení, zda námi svěřené prostředky příští rok věnujete na zakoupení sněhových děl či stáda koní. Každopádně tento způsob Spanilé jízdy by vám příště už rozhodně neprošel.

    Informace:
      Nora letos nebyla
      Zpráva o činnosti za rok 2007 v příloze č. 1
      Usnesení Valné hromady v příloze č. 2
      37. bál „Když hračky ožijí” - pátek 4.4.2008 od 19:30, Masarykova kolej. Už je to tady!! Už si můžete zakoupit lístek na společenský večer TAKu a jít si pohrát s ostatními oživlými hračkami !!! Hlavní a prakticky jediný distributor: Lenka Borgesová. Stačí zavolat na 728 743 814 nebo 224828184 nebo napsat na mborges@seznam.cz. Stačí našetřit 250,- neTAK, 220,- TAK (ke vstupence dostanete zdarma i krásný plakát). Ku tanci nám bude hrát stejně jako loni „MALÝ PRAŽSKÝ TANEČNÍ ORCHESTR". Očekávám příval objednávek - nejlépe hromadných prostřednictvím šéfů tras. Ale můžete i indivindy. Prodejní místa: Shnilá jízda nebo březnová schůze nebo po večerech na Jižním městě (Hněvkovského) nebo přes den v hotelu Unglelt (Štupartská) nebo jinde po domluvě. Poznámka: Nevolejte od 23.2.do 28.2.08- lyžuju !!!
      Noclehy na 50. VS chybí Trasám 18, 20, 23, 26 a cyklo.
      50. jubilejní "Švýcarská" Stezka 8. - 11. 5. 2008: Českosaské Švýcarsko a Lužické hory
          Jubilea s číslem 50 jsou v životě lidském důvodem k oslavování. Oslavme i jubileum Stezky - fenoménu, který většině z nás ovlivnil velkou část života. Vždyť Stezka nám dala, dává a jistě ještě i dá možnost stát se součástí společenství lidí stejné krevní skupiny, mezi kterými je nám dobře. TAK vás zveme na Stezku, myšlenkou stejnou jako těch předchozích 49, ale přeci jen jinou tím svým jubileem.
          Přejeme vám krásné putování Českosaským Švýcarskem a Lužickými horami - krajem romantických skalních měst, hlubokých údolí a lesů. Večery plné muziky, písniček a historek nových i těch stokrát opakovaných. Těch večerů a nocí, bez jejichž atmosféry by Stezka nebyla Stezkou. A samozřejmě i radostná a neopakovatelná setkávání – lidí i tras.
          Naší Stezce je „50“, přejme jí i nám, aby ještě dlouho žila. Je a bude naším společným dílem s tím, že (slovy klasika) Cesty mohou býti rozličné, jen vůli mějme všichni rovnou).
      Informace pro účastníky 50. jubilejní Švýcarské Stezky
    - Stezka je čtyřdenní putování. Na Stezce chodíme pěšky (kromě cyklotrasy), vše potřebné si nosíme s sebou. Stezka není popojíždění od noclehu k noclehu, proto svá motorová vozidla necháme doma. Pokud dojíždíte autem, zanechte ho na jednom místě a choďte pěšky.
    - Noclehy (včetně jejich charakteru) a směr putování si každá trasa zajišťuje sama, rovněž tak i cestu tam. Podrobnější informace dostanete u vedoucích tras.
    Přehled zajištěných stezkových noclehů jednotlivých tras je uváděn na internetové adrese http://www.takpraha.cz/ a je průběžně doplňován.
    - Na zpáteční cestu je zajištěn zvláštní stezkový vlak. Přesná doba odjezdu vlaku bude oznámena (plánujeme příjezd do Prahy je kolem 22. hodiny, ovšem ‚pan Dráha’ může změnit). Stezkový vlak odjíždí ze stanice Jedlová.
    - Ve zvláštním vlaku neplatí běžné jízdenky zakoupené v pokladnách ČD. Účastníci, kteří pojedou zvláštním vlakem, zaplatí se zápisným i jízdné.
    - Zakončení Stezky bude pod hradem Tolštejnem v neděli 11.5.2008 po poledni, čas zahájení zakončení bude ještě upřesněn podle odjezdu vlaku.
    - Účastníci Stezky dostanou pamětní trička (s logem 50. Stezky) v barvách podle počtu absolvovaných Stezek. Trička mají zdůraznit sounáležitost stezkařů a zároveň připomenout jejich přínos k utváření jedinečného společenství i naděje pro jeho budoucnost. S tou myšlenkou pak mají tato (barevná) trička své místo i v uvažovaném programu na zakončení Stezky.
    - Účastníci, kterým nebudeme sto zajistit odpovídající tričko (protože nevyplnili údaje na přihlášce) a ti, kdo se přihlásí po termínu, dostanou bílé tričko s logem. Tričko dostane každý, kdo zaplatil zápisné, ovšem odznak je určen pouze těm, kdo se jubilejní ‚Švýcarské’ Stezky skutečně zúčastnili.
    - Přihlášku a zápisné (včetně jízdného) odevzdejte svému vedoucímu trasy tak, aby mohl počty účastníků včetně počtů jimi absolvovaných Stezek a velikostí triček souhrnně ohlásit organizátorům do konce března. Vybrané jízdné a zápisné odevzdají vedoucí tras na dubnové schůzi TAKu. Storno je možné prostřednictvím vedoucího trasy do 21.4. a storno poplatek bude činit 200 Kč. Po tomto datu se zápisné ani jízdné nevrací!
    TAK ahoj na Stezce !
          Letošní 50. jubilejní Stezku zajišťují „zakladatelské trasy“, které byly na 1. Stezce v dubnu 1964 u toho: jednička, dvojka, trojka, čtyřka. Na přípravě se dosud podílejí a na shledanou se těší: Petr Lebenhart (Petřík / 4), Karel Obdržálek (Kája / 2), Tonda Rosický (ToRo / 1), Pavel Stulík (PaS / 1), Jiří Šlemr (Můra / 4) a Jan Walter (Honza / 3). Na podzim bychom rádi připomněli (CD / DVD a možná i další akce) padesát Stezek: Vzpomínky, příběhy, úvahy, fotografie… snad i, písničky. Stejně jako Stezka samotná, nejsme sto ani její obraz vykreslit sami a prosíme o podněty, texty, materiály a děkujeme za pomoc.
      Cyklotrasa na 50. VS - Cyklotrasa vznikla před 31 lety jako rozšíření pěších tras tradiční Stezky. Má snadno předvídatelný průběh a styl. Jedeme přátelskou a příjemnou rozkvetlou májovou krajinou, vždy po místních komunikacích té nejnižší třídy, př. po kvalitních polních a lesních cestách, vyhýbáme se frekventovaným a hlavním silnicím. Po cestě tu a tam navštívíme něco zajímavého z přírodních nebo architektonických památek, cukráren a romantických hospůdek, doplňování tekutin nevyjímaje. Stravování za vlastní ve venkovských restauracích a
    od místních hokynářů. Noclehy se odehrávají ve vzdělávacích nebo sportovních objektech, ve vlastním spacáku, skoro vždy s možností použití teplé sprchy – to vše zdarma nebo za symbolický poplatek.
        Co nás čeká na květnové cyklostezce? Vyrazíme z Harrachova do Szklarske Poreby, přes Frýdlantský výběžek a Žitavské skály v Německu do Jiřetína pod Jedlovou na společné zakončení pod hradem Tolštejnem.
        Předběžnou přihlášku (vyjádření zájmu) pošli mailem hned – jde o rezervaci míst pro kola. Závaznou přihlášku pošli do 25. 3. 2008 a zároveň převeď 540 Kč. Info, dotazy, upřesnění apod. - Mirek Prokeš, 603 438 822, prokes@united.duha.cz
      Jubilejní 30.LPH – Soběslav 20.-22.6.2008
    Do června je sice zdánlivě daleko, ale jaro se nám pomalu blíží a je nejvyšší čas začít rozhýbávat ztuhlá těla po zimě, vyrábět almary a hlavně oslovovat kamarády, kteří s vámi do Soběslavi pojedou. Přeci si právě vaše trasa nenechá ujít jedinečnou příležitost zazářit na jubilejních hrách!
        Zapomeňte prosím na svůj věk, neduhy a odpor k soutěžení a přijeďte si do Soběslavi především hrát a bavit se. Komu je hraní a zábava málo, může samozřejmě i soutěžit. Zkrátka v Soběslavi jste vítáni všichni bez rozdílu věku i sportovního vyznání :-).
        A co Vás letos například čeká? Tradiční víceboj s překvapením, volejbal, nohejbal, ping-pong, kuželky, plavání, almary, fotbal, píč-cup a budou-li zájemci i VCL a dětské soutěže. V sobotu večer posezení s hudbou, zpěvem a třeba i tancem v některé z hospůdek.
        Abychom mohli v přípravách her pokračovat potřebovali bychom od vás získat pár předběžných informací, proto prosíme šéfy tras aby do 30.3.2008 zaslali Veronice Jiravové veronika20@centrum.cz:
    - předběžné počty osob za trasu celkem
    - předběžné počty dětí, včetně uvedení jejich věku
    - jakých disciplín se hodlá trasa účastnit
    - předběžný zájem o spaní v postelích na zimním stadionu (cena za noc 140,- Kč) . Postelí je pouze 70. Přednost mají rodiny s dětmi.
        ALMARY prosíme pamětníky o pár řádků na téma konstrukce almary, případně popis tehdejších disciplín. Každopádně letos musí každá almara uvézt 3člennou posádku.
        Vyhlašujeme SOUTĚŽ!!! Pantakovková vlajka je bohužel definitivně ztracena, proto vyhlašujeme soutěž o grafický návrh na vlajku novou. Grafické návrhy prosím zasílejte do 7.4.2008 Veronice Jiravové veronika20@centrum.cz.
        Následně budou všechny došlé návrhy zaslány šéfům tras a každá trasa bude mít možnost do 1.5.2008 hlasovat pro jeden z návrhů. Na zakončení Stezky vyhlásíme vítězný návrh . Autor vítězného návrhu má možnost jet na Pantakovky zdarma! Soutěžit může samozřejmě i původní design vlajky, jen je potřeba znovu zpracovat návrh.
        Výši startovného, přihlášky a další informace budeme rozesílat začátkem dubna. Nápady nebo připomínky prosím zasílejte emailem: veronika20@centrum.cz.
        Sportu zdar a tomu hravému zvláště. Váš organizační tým
    stránky 30. lesních her   U příležitosti 79. výročí "Masakru na Sv. Valentýna" otevíráme stránky letošních lesních her! Veškeré informace budete od tohoto okamžiku nacházet na strankách http://chicago.26.cz. Tešíme se na vás! Cosa Nostra
      Psané příspěvky do almanachu měly uzávěrku 15.2.. Ovšem do 15.3. můžete ještě přispět svými fotografiemi na fotky.almanach@seznam.cz

    Ze společnosti:
      Michal Myšák Valíček 13 je od prosince šťastným dědečkem
      Jarní rovnodennost nastane 20. března 06:48 SEČ

    Inzerce:

      Radka Grušová doporučuje prvotinu fejetonů Moniky Knězkové Jak jsem si oblékla žlábek, více o knize na webu
      Kamarádi, dostalo se nám té cti prezentovat fotky a povědět něco o našem pobytu v Antarktidě na přelomu let 1999/2000 na semináři na Přírodovědecké fakultě UK v Praze. Pokud máte někdo zájem a čas v časných odpoledních hodinách, můžete přijít v pondělí 3. března 2008 ve 13.10 -14.45 hod. do mineralogické posluchárny v 1. patře fakulty, Praha 2, Albertov 6. Blanka Chvojová 15

    Kalendář akcí 2008:
    březen
      středa 5. - 8.3. - 51. Velká Fatra
    duben
      pátek 4.4. - 37. bál „Když hračky ožijí”
      sobota 12. - 13.4. zahájení cyklo sezóny
    květen
      čtvrtek 8. - 11.5. 50. Velká Stezka se zakončením pod Tolštejnem (přihlášky do 31.3.2008)
    červen
      sobota 7. - 8.6. - 5. Cesta jenom tam - Ivan Fridrich
      pátek 13. - 15.6. - stavění tábora - Tomáš Stříhavka
      neděle 15.-22.6. - Pinďata v Keblanech - Jana Dočkalová
      pátek 20.-22.6. - jubilejní 30. Pantakovky v Soběslavi
      sobota 23. - 28.6. - Pinďata v Keblanech - Kačka Beranová
    červenec
      pondělí 30.6. - 20.7. - Ďáblíci v Keblanech - Tomáš Stříhavka
      sobota 5.-12.7. - Dachstein, Leoš hořínek T6
      pondělí 21. - 27.7. - exVlčata v Keblanech - Honza Jeřábek
    srpen
      pondělí 27.7. - 10.8. - Vlci v Keblanech - Roman Valina
      pátek 29. - 31. srpna - exRobinsoni v Keblanech (T26 + hostujicí, T23 + exvedoucí)
    září
      (25.) pátek 26.-28. září - 23. Půltá Stezka - Pepa Brzák T2
      pátek 12. - 14. září - 30. Lesní hry - 30. léta v Chicagu, pořádá Jirka Valda jr. + T26
    říjen
      pátek 3.-5.10. zakončení cyklosezóny
    listopad
      45. výročí TAKu, termín v jednání
      pátek 28.-30.11. poslední slanění
    prosinec
      15.12. koledování U Apolináře - T1
      17.12. Stříbrná harfa - Saša Havránková

    Krásné svátky Vzkříšení a jara přeje
    JaVor

    P.S. Prosím pořadatele i účastníky o krátké zprávy a fotky z různých úžasných a jedinečných akcí TAKových (před i po), ale i Trasových na tak.praha@email.cz nebo na javor14@email.cz (obě schránky mají 2 GB). Nekomerční inzerci, jakož i různá oznámení a pozvání, přijímám taky (uveďte, zda chcete inzerát umístit i na TAKové stránky).

    Příloha 1: Zpráva o činnosti za rok 2007

    VALNÁ HROMADA 2008
      TAK už je zase jeden rok za námi…Jsme všichni o rok starší, zkušenější, spokojenější, štíhlejší (úplně všichni ne...) a máme za sebou spoustu TAKových akcí. Které to byly? Protože mám paměť děravou, zato Poradník máme díky JaVoru skvělý, čerpal jsem z něj.
      Líbí se mi motta na úvod Poradníku a to březnové si dovolím ocitovat: „Nepropásni ani neodkládej nic, co ti dělá radost a co přináší smích do tvého života, stále si říkej, že každý den je zvláštní, každý den, každá minuta, každá vteřina je zvláštní.“. A já dodám – zejména ty, které jsme prožili s  kamarády na TAKových akcích.
      Únor 2007: 2.-4.2. byla jubilejní už 30. Spanilá jízda v Krušných horách, poprvé se čtyřmi trasami; 9.2. Valná hromada v Panenských Břežanech; 16.-18.2. Nora ve Slovenském rudohoříí; 18.-25.2. běžkování se Sedmnáctkou ve Filipově Huti; 23.-25.2. už 8. Shnilka na Moldavě – Rudánek Mráz.
      Březen 2007: 20.-25.3. lyžování ve Svatém Mořici; 30.3. už 37. TAKový bál „TAKová prodloužená aneb moje první taneční“ – Veronika.
      Duben 2007: 2.4. první TAKová schůze v Tyršáku; 14.-15.4 zahájení cyklosezóny v Týřovicích (37 účastníků!) – Moravcovi u Borgesů; 16.4. Velká rada U Bulínů – zástupci šestnácti tras se shodli, že je to „dobrej nápad“;
      Tentýž den večer se znovu narodil Pepa Brzák, dovolím si znovu ocitovat slova Věry Brzákové, která jste už určitě četli v květnovém Poradníku: „Milí TAKoví kamarádi, chtěla bych touto cestou poděkovat některým z Vás za záchranu života Pepy Brzáka. O co šlo. Každé pondělí chodí pár TAKových lidiček hrát volejbal do školy v Omské ulici. Stejně tak tomu bylo 16. dubna. A při hraní se náhle udělalo Pepovi nevolno, velice rychle upadl do bezvědomí a nakonec se mu zastavilo srdce. Nebýt přítomných spoluhráčů, kteří zareagovali velice rychle a kteří jej dle pokynů z ústředí záchranné služby oživovali, ani opravdu rychlý příjezd profesionálů by nepomohl; bylo by pozdě. Celou dobu se střídali při masáži srdce a při dýchání z plic do plic. Chci takto poděkovat: Standovi Hejdovi, Blance Chvojové, Luďkovi Ledvinovi, Pepovi Melicharovi, Evě a Vláďovi Švestkovým, Honzovi Píchovi, Aleně Podráské, Janě Ptáčníkové, Mirce Tůmové a Soně Vašicové. Děkuji za něj, za sebe a za naši celou rodinu. Věra Brzáková“;
      24.4. Hadi a štíři tradičně (pokolikáté?) vylézali na Bíle Hoře – Jirka Navrátil; 25.-27.4. – tři představení Těšínského Nieba v Divadle Na Palmovce – ještě jednou velký dík Štěpánu Režovi.
      Květen 2007: 5.-8.5. 22. Půltá Stezka v Roverkách – duchovní vůdce Pepa Brzák, zdatně zastoupen Soňou Vašicovou a hejtmany Domlátilem, Klímou a Papešem, Hanka Malinová si zlomila kotník a Pepa Brzák zaplatil pokutu za záchranný vjezd autem tam, kam se nesmí…; 9.5. na schůzi proběhlo úžasné stříhací klání mezi Kájou Obdržálkem a Petříkem Lebenhartem o místo zakončení 50. Stezky – po snad třiceti střiháních vyhrál 3:2 Petříkův Tolštejn nad Kájovým Potštejnem; na TAKových stránkách vznikla rubrika ze společnosti a historické zprávy.
      Červen 2007: 1.-3.6. cyklo+pedo+aqua akce Vosmičky; 9.-10.6. 4. Cesta jenom tam... tentokrát do Bochova s chutným Jantarem z Chyše – Ivan Fridrich; 15.-17.6. Tykolka na Kokořínsku – Moravcovi, 19.6. Vítání léta ve Vojankách – Mirda Hoza (kolikáté už bylo?); 22.6. Noční cesta s lahví oblíbeného nápoje – Honza Maňák; 22.-24.6. Třináctkový slunovrat ve Zlukově – Dana Kottová; 23.-26.6. Lazaři v Alpách – ToRo.
      Červenec 2007: 30.6. – 7.7. Dachstein – Leoš Hořínek; 9.7. tradiční letní TAKová schůze na Cindě; 20.-22.7. Alpy – Totesgebirge – Luděk Ledvina.
      Tábory v Keblanech: 1.-22.7. Jakub a Tomáš Stříhavkovi + Pecka, 22.-29.7. Jeřábkovi, 29.7.-12.8. Roman Valina.
      Srpen 2007: 31.8.-2.9. exĎáblíci v Keblanech;
      Září 2007: 7.-9.9. exRobinsoni v Jehlanech; 14.-16.9. 29. Lesní hry „Kdož sú boží bojovníci“ na Sionu – Sedmnáctka s pomocí Osmnáctky; 17.9. Velká rada U Voraře; 27.-30.9. 49. Stezka na Kyjovsku – Devětačtyřicátníci (poprvé v dějinách TAKu nebyla Stezka organizována trasou); začala fungovat nová distribuční adresa TAKu.
      Říjen 2007: 11.-14.10. Čertova hrbatina s Trojkou; 13.-14.10. zakončení cyklosezóny na Kozích Horách – Borgesovi u Moravců.
      Listopad 2007: 10.11. diskotéka v Podolí; 17.-18.11. Poslední slanění na Kokořínsku – Ivan Pergler.
      Prosinec 2007: 17.12. Koledování u Apolináře – Jednička; 19.12. Stříbrná harfa – Saša Havránková.
      Leden 2008: 26.1.-1.2. Trojkové běžkování na Borových Ladech a Osmičkové běžkování na Filipově Huti.
      Všechny akce zase byly fajn a za to patří velký dík všem organizátorům i všem účastníkům!!! A omlouvám se všem, na které jsem v tomto výčtu zapomněl.
      Hned jsem byl Pavlem Stulíkem upozorněn, že jsem zapomněl na Zimní přechod Velké Fatry, zvláště když se konal 50. ročník. Zastyděl jsem se a kouknul na naše stránky, z nichž jsem zjistil, že 50. ročník se uskutečnil v lednu 2007 a určitě o něm ve své zprávě hovořil 9.2.2007 Pepa Brzák. A 51. ročník teprve bude – uskuteční se až v březnu 2008…
      Almanach: „…koupit si Almanach bez toho, abych, byť neuměle, přispěl k jeho zrodu, to umí každý pitomec, kterému na TAKu nezáleží. Že vám to nejde? Inu, jen se trochu snažte, jestli chcete mít Almanach a ne výkaz o činnosti. Že nemáte čas? To záleží, na čem vám víc záleží…“ To nám všem sdělil v Poradníku Láďa Hlavatý. Děkuji všem, kteří nás honí, abychom neměli jen výkaz o činnosti, ale vydařený třetí díl Almanachu.
      Personálie: Je nás 172, za poslední rok čtyři plus (Mirek Paleček, Dáša Rindlerová, Žán Ježek a Věra Brzáková) a jedno minus (Zdena Kryštofová), členů TAKu stále přibývá; trocha statistiky neuškodí – nejvíce členů je z  Trasy 16 – 20, následují Dvojka 17, Patnáctka 16, Třináctka 15 a Čtyřka 12; pokud jsem dobře počítal a pokud má JaVor na stránkách všechny, tak nás v  průběhu dvou století bylo v TAKu 475!
      Na výročce pozbyl členství Honza Pelich, neb nezaplatil příspěvky, ale přijata byla Alena Podrázká, takže nás je stále 172.
      V listopadu nás, bohužel, navždy opustil Pepa Větrák Macák a v prosinci Míla Ludvík Spudich. Potěšující ale je, že v průběhu uplynulého roku se našim dětem narodila spousta našich vnuček a vnuků, tedy potenciálních stezkařů.
      Povzdech – jsme někdy líní o akci napsat, poslat fotky, nebo se dokonce pod průhlednými výmluvami akce nezúčastnit
    – je ostudou, že na našich stránkách chybí spojení na členy Rady a některé šéfy tras – je to třeba urychleně doplnit!
      Přínosy – stále větší otevřenost trasových akcí
    – přestože stárneme, vznikají i nové akce (Cesta jenom tam) a tradiční se snažíme uchovat – Pantakovky
    – další generace (naše děti s našimi vnoučaty) se chystají zabydlovat tábor v Keblanech (díky Janě Dočkalová a Kačce Beranové)
      TAK a už dost řečí!
    V Praze – Satalicích, 1.2.2008 Petrof
    « NAHORU

    Příloha 2:
    Usnesení z Valné hromady TURISTICKÉHO AKADEMICKÉHO KLUBU konané dne 1.2.2008 v restauraci „Na hřišti“ v Praze 9 - Satalicích
    Přítomno bylo 64 členů s hlasovacím právem podle prezenční listiny, tj. více než 1 všech členů.
    1. Valná hromada schvaluje
      a) Zprávu o činnosti klubu v r. 2007 včetně zprávy o činnosti Táborů, Cyklo a Horo oddílu
      b) Plán činnosti klubu na rok 2008 a pověřuje Radu jeho průběžným doplňováním
      c) Zprávu o hospodaření klubu v r. 2007
      d) Zprávu revizní komise
    2. Valná hromada schvaluje většinou hlasů
      a) Navrženou výši členských příspěvků: 200 Kč jednotlivý člen starší 18 let, 80 Kč jednotlivý člen do 18 let
      b) Poslední termín řádného zaplacení členských příspěvků je červencová schůze. Členské příspěvky je možné zaplatit i po tomto termínu s tím, že k  uvedeným částkám bude připočteno penále v následující výši: do zářijové schůze 20 Kč, do říjnové schůze 40 Kč, do listopadové schůze 60 Kč, do prosincové schůze 80 Kč, do následující výroční valné hromady 100 Kč . Nevyrovná-li člen dlužnou částku do termínu výroční valné hromady, bude mu ukončeno členství.
      c) Vstupní poplatek 50,- Kč pro nové členy a 300,- Kč pro ty nové členy, kteří již byli členy TAKu, ale členství jim zaniklo pro neplacení příspěvků
    3. Valná hromada děkuje
    Jirkovi Bendlovi za dlouholetou péči o přívěsný vozík a placení poplatků za něj
    Mirkovi Dvořákovi za dlouholeté vedení revizní komise a kontakt s KČT
    Ivanovi Fridrichovi za pořádání Cest jenom tam
    Ivanovi Šimůnkovi za starost o distribuční server a péči o internet
    Soně Vašicové za nevšední aktivitu při výběru TAKových příspěvků
    Janě Vorlové za vedení Poradníku a péči o webové stránky TAKu
    4. Valná hromada:
      a) ukládá všem organizátorům akcí, aby všechny aktivity, které budou konat v Keblanech, předem projednali se správcem tábořiště Petrem Řehákem
      b) ukládá Radě TAKu prodat přívěsný vozík, nejlépe formou aukce
      c) rozhodla většinou hlasů o tom, že malé odznaky TAKu se budou prodávat pouze členům TAKu

    Satalice 1.2.2008


    ###STALO SE
    # SPANILKA
    byla dobrá sluníčko svítilo, sníh moc nebyl
    # SCHNILKA
    na Studnici za deště byla jinak pěkná....
    Monika Moravcová postrádá od schilky doklady
    ###CHYSTÁ SE
    # ŘECKO (sever) s 9kou - 22.5.-1.6.
    Busmo. Ubytování je připraveno tentokrát v penzionu v městečku LEPTOKARIA u olympijské pláže, s výhledem na Olymp.
    Možné výlety: Olymp, Meteora, Soluň a poloostrov Kassandra s pohledy na kláštery na ATHOSu, nejkrásnější kaňon Balkánu VIKOS, nejstarší věštírna DODONI a podobná místa, nikoli běžně navštěvovaná při cestách do Řecka. Program bude zpřesněn v průběhu března a všichni přihlášení budou informováni.
    Zbývají ještě místa tak prosím urychleně reagujte.
    # ALMANACH
    Dodávejte fotky. Na psané slovo má výjimku Majitel TAKu........
    # 30. LPH 20.-22.6.
    Zajištěno vše, krom účastníků. Přihlašujte yalmary!!!
    # 50. STEZKA
    Těch několik tras, které nemají uvedeny tabu noclehy: Nahlašte urychleně do středy 5.3.08! ToRo bude zadávat nápis na trička.
    # KEBLANY
    poslední víkend v dubnu by mohlo být něco jako Otevírání Louky/Tábořiště.
    # 45. výročí TAKu
    Odhlasován termín 14.-17.11.2008, tj. pátek až pondělní, kdy je státní svátek.
    # NORA
    se letos nechystá...
    ### RŮZNÉ
    - Soňa vybírá příspěvky
    - Na webu začala aukce na vozík, zatím vede Jirka Rada
    - Ubytování u Dolního Dvořiště (Sv. Kámen) po celé léto. Polopenze s ubytováním ve vícelůžkových pokojích 290/den. Kontakt Soukupová 606223740. Vhodné pro "cykloskupiny" apod.
    - Ponožky (Zdena Rozsívalová)
    A to bylo skoro vše...

    PS. Pokud diskutovala Veronika Jiravová, TAK vždy s Jirkou pevně přikurtovaným k svému tělu.

    « NAHORU

design © corwin 2001; spravce www@takpraha.cz