Turistický akademický klub založený v roce 1963

PORADNÍK červenec 2007

Pouze pro vnitřní potřebu vydává Turistický akademický klub Praha
IČO: 00199214
Adresa: pošt. př. 398, 111 20, Praha 1
Klubovna: Mikulova 1574, Praha 4 - Jižní Město
Pokladník: Jana Stádníková, e-mail: stady@atlas.cz
Poradník: Jana Vorlová, e-mail: tak.praha@email.cz

    Motto: Ta krásná akce, o níž jde řeč, se nazývá STEZKA - slovo, při jehož vyslovení mě již mnoho let přepadá ono příjemné vzrušení, které prožívají jen mladí pánové před první schůzkou. (Ing. J. Kozák)

    Zprávy z rady:

      Schůze bude v pondělí 9.7.2007 od 18.00 hod, Císařské louce - Cinda na Smíchově, na severní cíp jezdí každou hodinu přívoz od botelu Vodník, od zastávky Lihovar je to cca 2 km přes celý ostrov (schůze v září bude 3.9. a Velká rada pravděpodobně 15.9.)
      Rada byla 20.6.
      Rada ukládá všem účtovatelům akcí, aby před konečným vyúčtováním akce konzultovali úplnost dokladů s účetní TAKu (JASta) a aby bezvýhradně akceptovali její požadavky na doplnění náležitostí vyúčtování.
      Rada vyzývá organizátory, aby při přihlašování (TAK / NETAK) na akce s limitovaným počtem účastníků byl stanoven pevný termín uzávěrky přihlášek a do tohoto data upřednostňováni členové TAKu.
      Rada vyzývá organizátory 29. lesních her o zveřejňování informací na webu - kdy budou přihlášky?
      Rada bere na vědomí sdělení Mgr. Zdeňky Kryštofové o vystoupení z TAKu.
      JaVor děkuje všem, kteří jí dodali příspěvky na TAKové webové stránky a vyzývá i ostatní k následování jejich příkladu.
      Na schůzi v pondělí 3.9. 2007 přednese IFri (T15) k diskuzi návrh na vydání výroční turistické známky u příležitosti 50. Stezky TAKu.
      Rada zve všechny členy, nečleny, příznivce, přátele a muzikanty na prázdninové setkání v pondělí 9.7.2007 od 18:00 hod. na Císařské louce - OPEN AKCE.
      Rada přeje všem krásné léto

    Stalo se:
      Starší a méně pokročilí se vrátili (26.5.-3.6.) z Lago di Ledro, Itálie, nad jezerem Lago di Garda (apartmány Val di Molini), počasí proměnlivé, kytky nádherné, domorodci velmi přívětiví, pohoda s kamarády, možná bude i tofo - T1
      4. Cesta jenom tam byla 9.-10.6. - Jízda historickým motoráčkem M131.1386 Hurvínek. Sraz v sobotu v 8 hodin na nádraží Praha – Braník! Odjezd 8.30 z Braníka do Krče, dále přes Most inteligence, Beroun, Křivoklát, Rakovník. První větší zastávka v Jesenici, kde poblíž nádraží koupací rybník. Další zastávka v Chyši (13.30 – 15.55), zámek, zámecký pivovar a restaurace. Vaří tam 3 druhy piva – 11°, 12° Jantar polotmavé, 12° černé. V minipivovaru objednaná exkurze (50 Kč/os.), v restauraci oběd, prohlídka zámku individuální. Odjezd na trať Protivec – Bochov (kde byl osobní provoz zrušen před 11 lety), konečná v Bochově, menší výlet (zřícenina Hartenštejna), popojezd kousek zpět, do údolí potoka Trasovka, zakempování. Oheň, sud (výborný Jantar 12° z Chyše), hudba a zpěv až do rána. Celá oblast je na mapě KČT č. 30 Povodí Střely. V neděli v souladu s názvem akce návrat samostatný. Poblíž historické městečko Žlutice (závěr Stezky v r. 1986!), vrch Vladař, kde Žižka slavně zvítězil, pěkné údolíčko Střely... Fotky na webu
      8. Tykolka na Kokořínsku 15.-17.6. - - foto v galerii na webu
      Mirda Hoza všem děkuje za podporu a ohleduplnost při návštěvě Vojanových sadů. Jak kráně bylo můžeze zjistit z fotek na webu.
    Vítání léta, aneb jak to všechno začalo...
    Stává se často, dokonce i méně často, že osud oponou trhne a na jeviště vstoupí...
    Přesně takhle to bylo s Vítáním léta.
    Po jedné koleji jela dávnými lety Soutěž trasových kapel. kterou tuším pořádal Tom Charvát pro lidičky TAKové. Rd na to vzpomínám, byla to sranda. Ale jednou mu došla chuť. Dělám to už dlouho, prohlásil a prej: Mirdo, vem to! Hozenou rukavici jsem zdvihnul a několik let se i dařilo. Ve stánu totality v nádherném podzemí U zlatého melounu jsme soutěž několikrát opakovali, vítězili ale stále poloprofesionálové, uř ani nevím z které Trasy a tak hrozilo, že pro nezájem sice zapálených ale méně profesionálních hudebníků z jiných Tras akce zemře na úbytě.
    Po druhé koleji se ovšem řítila minikapela z Trojky, kde byly v několikaterém zastoupení housle a dokonce i dudy. A právě přes dudáka Petra jsme se dostali do Vojanových sadů, seznámili se s panem Pavlišem a tomuto nevšednímu člověku jsme dělali hudební večárek na oslavu vrácení koňských potahů do práce na údržbě sadů jiné zeleně ve vnitřní Praze. Večírek na trávě u jezírka se povedl - jak jinak, a měli jsme přisdlíb, že můžeme přijít muzicírovat kdykoliv.
    A stalo se, že se tyto dvě koleje potkaly na správném nádraží a já - v té době stálý konduktír, jsem zařval: přestupovááát!!! Vlastně to ani nemohlo být jinak. Bylo nutno dát každý partě záclonu z roští, nechat je ať si hrajou to svý, ale zase umožnit, aby se mohl kařdý přidat.
    Samozřejmě jsme se trochu lekli. Všudypřítomná totalita a najednou uprostřed Prahy krojovaný průvod směřoval za zeď vojanových sadů- Navíc někdo se saxofonem vešel do hospody U dvou srdcí; zapreludoval a ptal se, kde se to koná. A k tomu nerudovské poměry a podezíravost malostraňáků.
    Zamykal jsem bránu sadů, na chvilku ji otevřel každou celou hodinu a trochu se bál nevyžádané ivaze zvenčí. Ale to zanechalo solné vzpomínky, neboť se mě lidé ptají, budew-li každou celou hodinu na chvíli otevřeno.
    Otevřeno je celý večer, znovu se chráníme před okolním světem, u brány stojí dvas bodyguardi, abychom byli alespoň několik hodin mezi svými.
    Mirda
      LASKAVÝ SLUNOVRAT DANY KOTTOVÉ - Milá pozvánka byla lákavá, tak jsem se rozhodla této tradiční otevřené třináctkové akce zúčastnit. Probíhala od pátku 22. do neděle 24. června 2007, pro hostitelku, nového šéfa a první dámu už od čtvrtka, aby se stihlo všechno připravit.
    Dana nás vítala online ve své chaloupce ve vesničce Zlukov u Veselí nad Lužnicí. Mou vstupenkou do chaloupky byl motýlek. Na exterier žluté chaloupky s kytičkovou předzahrádkou navázal veselý útulný dvorek a z interieru se nelze nezmínit o žluto-slunečnicové kredenci a jídelním stole, které společně s ostatní originální výzdobou vytvářely prostředí skoro pohádkové.
    Pochutnávali jsme si na několika domácích polévkách, chlebu se sádlem a škvarky, šťouchaných bramborech, grilovaných předem nakládaných kuřátkách a dalších dobrůtkách. Nový šéf dbal na doladění, vlastnoručně kosou nase
    kal pažitku a jako správný šéf pověřil své lidi, aby ji oddělili od trávy a klacíků. Pozadu nebyl ani starý šéf, který nabízel ořechy nadívaný hermelín. Na Slunovrat jsme si připili lahodným sorbetem z ručně malovaných skleniček, co kus, to nový motiv.
    Oba večery byly hrací v místní hospůdce, kapela složená z Danina klarinetu, kytar a basy, s tradičním třináctkovým repertoárem neměla chybu.
    Podle chuti a možností jsme si užili turistiku i cykloturistiku. S naší skupinou jsme v sobotu cyklili v okolí Jemčiny a Kardašovy Řečice, v neděli jsme absolvovali Borkovická blata a vesnice s blatskou architekturou, ježdění mezi rybníky i koupání v pískovnách bylo příjemné.
    Pokud se týká složení účastníků, rozdělila bych je na výkonné chromajzlíky a ty ostatní, všichni s úsměvem a v pohodě. Bezva akci jsme končili se sluncem nejen na obloze, ale i v duši.
    Jitka Stibůrková

    Informace:
      49. VS - P O Z O R !     P O Z O R !     P O Z O R !
    Milí stezkaři,
    máme pro vás důležitou a zároveň ne moc příjemnou informaci. Úvodem dva axiomy:
    1. Stezka bez vlaku není Stezka
    2. České dráhy jsou nevypočitatelný a drahý partner
          Měli jsme přislíben posilový vlak z Kyjova do Prahy s  takovou cenou, že částky (jízdné 150,- Kč a zápisné 90,- Kč pro členy TAKu, 120,- Kč pro ostatní), které jsme už začaly rozhlašovat, stačily na vyrovnaný rozpočet Stezky. Ale pak přišla velikánská rána – 21. června jsme dostali mail, ve kterém nám České dráhy sdělily, že posilový vlak prý nelze z Kyjova vypravit (to si úředníci uvědomili po dvou měsících!!!) a jedinou možností prý je zvláštní vlak. Ale ten si nechají náležitě zaplatit… Ještě dnes se naše delegace pokoušela obměkčit srdce odpovědného veleúředníka, ale povedlo se jen vymámit příslib drobného zlevnění.
          Abychom udrželi vyrovnaný rozpočet i v této situaci, musíme, bohužel, výrazně zdražit. Zápisné pro ty, co pojedou vlakem, bude 450,- Kč pro člena TAKu a 480,- Kč pro ostatní, zápisné pro ty, co vlakem pohrdnou, bude 200,- Kč pro člena TAKu a 230,- Kč pro ostatní. Čím méně nás pojede, tím to bude horší…
          Jsme naštvaní možná ještě více než vy. Omlouváme se vám a doufáme, že toto mimořádně nepopulární opatření pochopíte, že se skřípěním zubů nakonec zaplatíte a v září na Stezku pak už pojedete jako obvykle - s  dobrou náladou.
    SIGI SAGA! SIGI SAGA! HEJA! HEJA! HEJA!
    JAK? JAK? JAK? TAK! TAK! TAK!
    KOLIK? KOLIK? KOLIK? 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 20, 23, 26 a taky 49
          Vaši Devětačtyřicátníci
      Přihláška na 49. VS (pozn. po Stezce odkaz zrušen)
      Na četná přání, aby se Vítání konalo častěji oznamuji, že tato akce bude pouze jednou do roka. Podobný program připravovaný ve Zvonici Jindřišské věže je možno uskutečnit dle zájmu častěji. Premierový večer ve ZVONICI bude v úterý 10.7.2007 viz pokyny níže. Program: 19:30 -21:00 hraje swingové trio PECKAS. Zdraví Mirda. Přihlašte se na email.
    Zvonice je program, který navazuje na Vítání léta – je ale pod střechou a pro menší počet lidí. Pravidla:
    1. Mirda Hoza zamluví k určitému datu dle možností provozovatele Jindřišské věže volný večer ve ZVONICI.
    2. Z emailové adresy hoza333@seznam.cz oznámí datum příštího konání všem, kteří patří do fun clubu ZVONICE.
    3. Po naplnění kapacity Zvonice cca 50 osob, Mirda tuto skutečnost oznámí emailem.
    4. Večery začínají od 19. hod, končí ve 24 hod.
    5. Pro pokrytí nákladů s nájmem bude vybíráno vstupné 80 Kč na osobu. (pro informaci : přes den stojí vstupenka do věže 75 Kč)
    6. Občerstvení a sklenice si každý přinese vlastní, a odnese si po skončení i své odpadky.
    7. Interiér ZVONICE, je úžasný, s neopakovatelnou atmosférou danou středověkým dřevěným interiérem a pohledem na Prahu ze čtyř věžiček. Zvonkohra ve stropě spuštěná v různých melodiích na přání dokresluje atmosféru.
    8. Vybavení je pouze skládacími židlemi, povoleny jsou importované skládací různé stojánky na skleničky a pod. Rovněž si každý může přinést svůj polštář pro pohodlné sezení na zemi.
    9. Není dovoleno kouřit, možnost je v pátém patře věže.
    10. Do devátého patra jezdí osobní výtah.
    11. I po naplnění kapacity 50 osob je možno při hudbě tančit.
    12. Přibližně od 19,30 -21 hod bude vždy základní program.
    13. Dodržujte bontón, přijďte slušně ustrojeni (tričko a kraťasy nejsou vhodné).
      Alpy 20.-22.7 - je plno, Luděk přijímá pouze náhradníky
      29. Lesní hry - "Kdož sú Boží bojovníci" - Honza Maňák, T17 a T18 - čtěte literaturu a připravujte palcáty, další info bude včas na webu a poštou elektronickou
      50. VS - Vážení šéfové TAKu a tras!
    Slíbil jsem na poslední schůzi TAKu, že do konce měsíce oznámíme kde bude zakončení následující Velké Stezky. Níže je více, a s ohledem na blížící se
    prázdniny, prosím o vaši rychlou reakci, najdete-li v textu nějakou nepravost. Pokusím se to obratem opravit a rozeslat členstvu!!! Za přípravný výbor 50. jubilejní velké Stezky (dále jen VS) vám sděluji:
    50. VS alias "Švýcarská jubilejní Stezka" bude pořádána v termínu 8. - 11.5.2008 se zakončením v okolí hradu Tolštejn.
    1) Pořadatelé doporučují slušným trasám, aby poslední nocleh zajišťovaly ve vzdálenosti od hradu Tolštejn větší než 50 sto metrových úseků (čili 5 km).
    2) Je vypsána soutěž o logo na odznak a plakát s termínem odevzdání návrhu do 30.9.07. Vítěz bude zveřejněn a odměněn.
    3) Přípravný výbor 50. jubilejní velké Stezky žádá vedoucí tras o:
    - nahlášení členů trasy, kteří mají více jak 25 účastí na Velkých Stezkách
    - zpracování stručné informace o historii trasy (kdy založena a kým, narození vlajky, jaké písničky byly a jsou oblíbené, historické fotografie z VS-ek...),
    - zaslání nahraných vlastních oblíbených písniček (třeba na CD), které se zpívaly na VS.
    4) Obdržené podklady chceme zpracovat do sborníku na CD, který by si jednotlivé trasy mohly rozmnožit sami a nebo, najde-li se výhodný výrobce, pak by se to mohlo rozmnožit dle sděleného počtu objednávek z jednotlivých tras.
    Děkuji vám předem za příspěvky (předpokládáme do 30.9.07) a přeji hezké dny v létě. Pavel Stulík
      Čím na Cindu v pondělí 9.7. - tram - 12, 14, 20, noční 54 (zast. Lihovar), bus - 129, 172, 197, 198, 199, 241, 243, 244, 246, 248, 253, 314, 317, 318, 321, 361, 390, noční 507 (zast. Lihovar), přívoz - každou hodinu od botelu Vodník (neověřeno), motorové čluny jako taxi

    Ze společnosti:
      2.6. oslavila Třináctka třináctery narozeniny LX
      9.6. oslavila Čtrnáctka desatery narozeniny LX

    Inzerce:

      Řezák prodává TAKový adresář

    Kalendář akcí 2007:
    červenec
      sobota 30.6. - 7.7. - Dachstein (místo tradičních Dolomit) - Leoš Hořínek
      sobota 1. - 22.7. - Keblany - dětský tábor - Pecka
      pátek 20. - 22.7. - VHT - Alpy - Totesgebirge - Luděk Ledvina
      neděle 22. - 29.7. - Keblany - dětský tábor - Jeřábci
      neděle 29.7. - 12.8. - Keblany - Roman Valina
    srpen
      pátek 31.8.-2.9. - exĎáblíci v Keblanech (reservé tábora od 27.8.)
      pátek 7. - 9.9. (alternativně 24.-26.8.) - exRobinsoni v Keblanech - Jirka Valda jr.
    září
      pátek 14. - 16. - 29. Lesní hry - "Kdož sú Boží bojovníci" - Honza Maňák, T17 a T18
      čtvrtek 27. - 30.9. 49. Velká Stezka se zakončením v Kyjově
    listopad
      pátek 9. nebo 10.11. diskotéka nejen pro starší a pokročilé - Tonda Rosický a T1
    prosinec
      pondělí 17.12. - Koledování U Apolináře - Pavel stulík a T1
      středa 19.12 - Stříbrná harfa - Saša Havránková

    Super prázdniny přeje JaVor

    P.S. Prosím pořadatele i účastníky o krátké zprávy a fotky z různých úžasných a jedinečných akcí TAKových (před i po), ale i Trasových na tak.praha@email.cz nebo na javor14@email.cz. Inzerci, jakož i různá oznámení a pozvání, přijímám taky (uveďte, zda chcete inzerát umístit i na TAKové stránky).

design © corwin 2001; spravce www@takpraha.cz