Turistický akademický klub založený v roce 1963

PORADNÍK červen 2007

Pouze pro vnitřní potřebu vydává Turistický akademický klub Praha
IČO: 00199214
Adresa: pošt. př. 398, 111 20, Praha 1
Klubovna: Mikulova 1574, Praha 4 - Jižní Město
Pokladník: Jana Stádníková, e-mail: stady@atlas.cz
Poradník: Jana Vorlová, e-mail: tak.praha@email.cz

    Motto: Komukoli prospěti můžeš, prospívej rád, možno-li celému světu. Sloužiti a prospívati je vlastností povah vznešených. (J. A. Komenský)

    Zprávy z rady:

      Schůze bude v pondělí 4.6.2007 od 18.00 hod, Tyršův dům, 2. patro, posluchárna P1. (Vchod je ze Všehrdovy ulice bránou proti restauraci Tlustá myš. Přejdete prostranství, v budově vystoupáte do druhého patra, kde je hned vlevo od schodů posluchárna P1, viz přiložená mapka.
      Rada bude 18.6. od 18:00

    Stalo se:
      14. a 15. dubna 2007 byla v Týřovicích zahájena cykloseóna, účastnilo se 37 lidí (prosím o info a foto pro web)
      Postřehy z Půlky: ZdRo - každý má kamarády, jen učastníci půlté mají Klímu - pan starosta mu prý nabízel, že můžeme jít spát do školy, ale on to odmítl a nikomu to neřekl, takže první parta si užila Diskotéku do pěti do rána, druhá brzké vzbuzení řemeslníky, kteří sundavali střechu a třetí průtrž mračen na parketách v půl třetí ráno.
    HeŠv - Na obranu Jirky Klímy bych chtěla citovat Sašu Fuchse, že zážitek nemusí být kladný, ale silný. Kdybychom spali ve škole, za dva roky si na Holany ani nevzpomeneme. Helena z trasy diskotéka.
    Borek - Podívejte se na Takové stránky, 11.5. se tam objevila spousta pěkných fotek ze stezky. Je to radost, byla to jedna z nejhezčích stezek na kterých jsem byl.
    Nalezeno na Půlce - nabízeno: Šedá světlá kšiltovka s nápisem (pěkná), Brýle na čtení s tmavými obroučkami, Pouzdro na brýle (ponecháno u hospodské v Holanech)
    Postrádá se: Čelenka moirová bílá s nápisy, Černý obal na pěkný spacák, Spec. plochá baterie Kodak, Gumicuk jakýsi šikovný
    V případě ztráty či nálezu kontaktujte Jirku Domlátila.
      Vážení, rád bych se podělil o některé z hezkých zážitků z pidistezky trasy 4, která vedla v oblasti Železných hor a čtyřka tak mohla asi jako první spřízněná skupina korporativně zkontrolovat "ZAŘÍZENÍ PAMĚŤI TAKOVÉHO NÁRODA" - ROZHLEDNU U ČESKÉ LHOTICE. V obci samé je zcela maskovaná domácí hospoda (branka na zahrádku nese označení Plyn). Rozhledna je fakt pěkná - výhled je docela daleký. Pod ní je za za Takové zásluhy stůl a lavice k posezení. Vedle stojí Mírový sloup darovaný až z Japonska a malé parkoviště pro auta i koně. Rozhledna je na nově přeložené modré značce do NASA vrk. Chtěli jsme i udělat nátěr šindelí ale bylo mokro, tak jsme snědli starostovy buřty zatím bez zásluh. Myslím, že nakonec je to dobré řešení pro prezentaci a památku TAKU i když plakátek samý se znakem TAKU nebude moc věčný. Proto uvádím NÁMĚT NA DALŠÍ SBÍRKU a příspěvek, při jehož realizaci by mohl být TAK vyryt do trvalého materiálu - totiž ZHOTOVENÍ POPISU KRAJINY na vyhlídkové plošině rozhledny, který tam chybí. Okolí stojí rozhodně za návštěvu - kouzelné údolí Chrudimky s úžasným mlýnem Na Pilce, výletní hospoda U Drnu s pravou prostějovskou griotkou u Sečské přehrady, Běstvina, hodní lidé atd. Kdo nevěří ať tam běží! Lojza Bláha

    Informace:
      49. VS - poštovní schránka organizátorů 49s@centrum.cz (přípravný výbor zasedá, jedná, tvoří), hlášení tabu noclehů tak.praha@email.cz. (již 10 Tras má nahlášené kompletní noclehy).
      50. VS - na květnové schůzi byl přednesen návrh konsorcia tras 1, 2, 3 a 4 (následovníci otců zakladatelů) s variantami zakončení:
    1. Votice - fotbalové hřiště (pro 16)
    2. Potštejn - hrad (19)
    3. Třeboň - (17)
    4. Českosaské švýcarsko - Tolštejn (20)
    Ve druhém kole nezvítězil nikdo (20:20). I došlo na střižbu a v dramatické koncovce MaPe vystříhal Tolštejn v poměru 3:2 po asi 24 pokusech.
      PaS informoval o možnosti příštího bálu (2008) v Jinonické Sokolovně, otázka jak po půlnoci do centra...
      Gymnasion zve: Přátelé, na letošním TAKovém bále všechny zaujala skvělá taneční muzika v podaní Maleho prazskeho tanecniho orchestru. Podařilo se jej zangažovat k další produkci, na ktyerou vás íimto srdecně zveme.
    6. Jarní květinová tancovačka v Divoké Šárce se koná již v sobotu, 16. června 2007 od 17 do 24 hodin v nádherném zrenovovaném altánu zahradní restaurace Dívčí skok, 20 minut pěšky od konečné tramvaje 20 a 26 údolím Šáreckého potoka. Jirka Kostrba - pan Předprodej, (tel. 607 17 88 11, mail: krumm@seznam.cz) nabizí lístky v předprodeji za pouhých 150 korun, na tancovačce pak za 200 korun. Listky pro studenty jsou za neuveritelnych sto korun. Objednávejte co nejdříve, očekáváme velký zájem. Fotky z loňské tancovačky.
      4. Cesta jenom tam - o v sobotu 9.6. ráno asi z Braníka asi v 8.30. Zastávka v pivovaru. Preferujte širák nebo nejvýše malé stany. IFri vybírá 300/350Kč.
      Tykolka 15.-17.6. bude na Kokořínsku, hlaste se Moravcům.
      Skotsko s jedničkou - konec června - 3 týdny auty, bližší ToRo
      Alpy 20.-22.7 - ještě je několik míst, hlaste se Luďkovi Ledvinovi.
      Nejbližší promítání se může realizovat ve čtvrtek 21.6.2007 od 19 h v restauraci Podolského Sokola (tram zastávka Kublov).
    Program: promítání dig. fotografií, filmů (bál, Pidistezka a j.). K filmu z letošního bálu: Jirka Klíma sestříhal film z podkladů (DV filmů) Pavla Choury, Pavla a Davida Stulíka. Další film bude z letošní Pidistezky 1. trasy a z donesených fotografií (na CD ve formátu "*.jpg"). Autory fotografií (z bálu, Pidi.....) prosím o poskytnutí svých pěkných záběrů, zejména To Ro, To Pe, Ma Ně, Pe S a další. V případě dokončených nových stránek jedničky, bude i tato skutečnost slavnostně prezentována. Prosím o potvrzení účasti co nejdříve. Restaurace se vždy dotazuje nakolik bude sál obsazen....... PaS
      Karel Turek T13 doporučuje parníky společnosti Quarter (http://www.lodnidopravaorlikslapy.cz), jezdí jak pravidelnou dopravu dle jízdního řádu, tak se jde domluvit na akci . (už jsme s nimi jeli na posledních gerontech, cena byla smluvní). Trochu jim pomáhám, tak proto i kontakt na mě 777 743 020.

    Ze společnosti:
      Mirdovi Hozovi, který organizuje již dlouhá léta zahradní slavnost ve V..., sdělil správce sadů, že se ten TAK nějak mění. Prý rok co rok stoupá kvalita nedopitých lahví a loni to prý bylo poprvé, co se ráno při úklidu nenašly žádné dámské kalhotky.
      Velké díky Štěpánovi Režovi za sponzorování benefičního divadelního počinu, třech představení Těšínské niebo / Cieszyňskie nebe v Divadle na Palmovce.
      Hanča Malinová si na Půlce ve Vlhošťském sedle zlomila kotník

    Inzerce:

      Řezák prodává TAKový adresář
      Saša Havránková (Kovandová) má novou adresu alexandra.havrankova@seznam.cz
      Daf T26 doporučuje http://www.jizdenky.nanadrazi.cz

    Kalendář akcí 2007:
    červen
      sobota 9. - 10.6. - 4. Cesta jenom tam - Ivan Fridrich
      víkend 15.-17.6. – Tykolka na Kokořínsku - Moravcovi
    červenec
      sobota 30.6. - 7.7. - Dachstein (místo tradičních Dolomit) - Leoš Hořínek
      sobota 1. - 22.7. - Keblany - dětský tábor - Pecka
      pátek 20. - 22.7. - VHT - Alpy - Totesgebirge - Luděk Ledvina
      neděle 22. - 29.7. - Keblany - dětský tábor - Jeřábci
      neděle 29.7. - 12.8. - Keblany - Roman Valina
    srpen
      pátek 31.8.-2.9. - exĎáblíci v Keblanech (reservé tábora od 27.8.)
      pátek 7. - 9.9. (alternativně 24.-26.8.) - exRobinsoni v Keblanech - Jirka Valda jr.
    září
      pátek 14. - 16. - 29. Lesní hry - Honza Maňák, T17 a T18
      čtvrtek 27. - 30.9. 49. Velká Stezka se zakončením v Kyjově
    listopad
      pátek 9. nebo 10.11. diskotéka nejen pro starší a pokročilé - Tonda Rosický a T1
    prosinec
      pondělí 17.12. - Koledování U Apolináře - Pavel stulík a T1
      středa 19.12 - Stříbrná harfa - Saša Havránková

    Krásné letní dny přeje JaVor

    P.S. Prosím pořadatele i účastníky o krátké zprávy a fotky z různých úžasných a jedinečných akcí TAKových (před i po), ale i Trasových na tak.praha@email.cz nebo na javor14@email.cz. Inzerci, jakož i různá oznámení a pozvání, přijímám taky (uveďte, zda chcete inzerát umístit i na TAKové stránky).


    ####TAKová schůze 02.04.07
    Schůze začala v sídle ČOS zhruba v 18.15 pod vedením silně zadýchaného Petrofa (do 5' byl fit). Příští schůze 9.7.2007 na Cindě.
    #
    ###STALO SE
    ## Lazaři v Dolomitech (toro) - pěkná akce již byla, další viz jedničkový web
    #
    ###AKCE
    #
    ## 8. TYKOLKA - 15.-17.6.
    Bosyně na Kokořínsku, hlašte se Moravcům. Přesná trasa bude ještě poslána.
    #
    ## 49. STEZKA 09/2007
    Zakončení asi od 13h, bude upřesněno podle vlaku. Přihlášky a soupisky 17.9. na Velkou radu. Vložné: 70/100 + ca 150 vlak
    #
    ## 50. Stezka - 8.-11.5.2008
    #
    ## CESTA JENOM TAM - 9.-10.6.2007
    Sraz v sobotu ráno v Braníku v 8, odjezd asi v 8.30. Zastávka v pivovaru v Chýši (50Kč+ další za oběd). Preferujte širák nebo nejvýše malé stany. Z noclehu se dá jet v neděli motoráčkem do Plzně. Cena 300/350Kč
    ## VÍTÁNÍ LÉTA úterý 19.6.
    Mirda nechce propagaci (Poradník...).
    #
    ## SLUNOVRAT - 22.-24.6
    Zlukov u Veselí nad Lužnicí - převážně na kole open akce trasy 13. Podrobnosti Petr Havránek, Mišák
    #
    ## Noční cesta s lahví oblíbeného nápoje (T17)
    22.6. V 17.20 Masaryčka, Úvaly, Hradešín, Vyžlovka, Černé Voděrady, Ondřejov. Baterka, láhev, vuřt, ručník.
    #
    ## SKOTSKO s jedničkou - konec června - 3 týdny auty, bližší ToRo
    #
    ## ALPY 20.-22.7.
    hlašte se Luďkovi Ledvinovi, je ještě několik míst.
    #
    ## LESNÍ HRY - 14.6.2007
    téma "Kdož jsú Boží bojovníci" - Honza Maňák
    #
    ##RŮZNÉ
    - Řezák prodává TAKový aresář.
    - Šimon osi@centrum.cz shání informace od pamětníků o kdysi proběhlé kočárkové ralley.
    - 16.6. Tancovačka (trasa 6) v Šárce (Dívčí skok), kapela, co byla na bále.
    - Rada bude až za měsíc 18.6. od 18h
    ##################
    ...a to bylo skoro vše

design © corwin 2001; spravce www@takpraha.cz