Turistický akademický klub založený v roce 1963

PORADNÍK květen 2007

Pouze pro vnitřní potřebu vydává Turistický akademický klub Praha
IČO: 00199214
Adresa: pošt. př. 398, 111 20, Praha 1
Klubovna: Mikulova 1574, Praha 4 - Jižní Město
Pokladník: Jana Stádníková, e-mail: stady@atlas.cz
Poradník: Jana Vorlová, e-mail: tak.praha@email.cz

    Motto: Kdo dělá dobře jinému, dělá nejvíce dobrého samému sobě - nikoli v tom smyslu, že dostane za to odměnu, nýbrž protože vědomí dobrého činu poskytuje již velikou radost (Seneca).

    Zprávy z rady:

      Schůze bude v pondělí 14.5.2007 od 18.00 hod, Tyršův dům, 2. patro, posluchárna P1. (Vchod je ze Všehrdovy ulice bránou proti restauraci Tlustá myš. Přejdete prostranství (prý slavnostní), vstoupíte do budovy a vystoupáte do druhého patra, kde je hned vlevo od schodů posluchárna P1, viz přiložená mapka.
      Klíče od klubovny na Jižním Městě má oficielní klíčník Michal Borges a dále Petrof, Honza Maňák a Jirka Valda jr. Klíče od klubovního WC se již podařilo zajistit a jsou ve vitríně.
      Rada rozhodla, že typy a nabídky na ubytování mohou být uváděny v Poradníku jako inzerát.
      Jelikož bál byl letos ziskový (asi 9000 Kč), amatérské skupině stepu Wings, která na něm výborně tancovala, věnujeme na činnost 2000 Kč.
      Následovala Velká Rada v salonku restaurace U Bulínů, kam přišlo 16 zástupců tras a kde se hovořilo o vztahu TAKu a tras, časové kolizi některých akcí a zda a jak ji odstranit, o Pantakovkách 2008 a dalších trasových a TAKových záležitostech. Petrof má v plánu podívat se na trasové sleziny, nikoli jako inspekce, ale by poznal, co se na trasách děje. Bude dobře, když TAK zaštítí podzimní diskotéku nejen pro starší a pokročilé, která dosud byla v režii Jedničky. Šéfové tras mají rok na to, aby vymysleli Pantakovky také pro geronty. Účastnící Velké Rady konstatovali, že obnova Velkých Rad je dobrej nápad.

    Stalo se:
    Milí TAKoví kamarádi,
    chtěla bych touto cestou poděkovat některým z Vás za záchranu života Pepy Brzáka.
    O co šlo.
    Každé pondělí chodí pár TAKových lidiček hrát volejbal do školy v Omské ulici. Stejně tak tomu bylo 16. dubna. A při hraní se náhle udělalo Pepovi nevolno, velice rychle upadl do bezvědomí a nakonec se mu zastavilo srdce.
    Nebýt přítomných spoluhráčů, kteří zareagovali velice rychle a kteří jej dle pokynů z ústředí záchranné služby oživovali, ani opravdu rychlý příjezd profesionálů by nepomohl; bylo by pozdě. Celou dobu se střídali při masáži srdce a při dýchání z plic do plic.
    Chci takto poděkovat: Standovi Hejdovi, Blance Chvojové, Luďkovi Ledvinovi, Pepovi Melicharovi, Evě a Vláďovi Švestkovým, Honzovi Píchovi, Aleně Podráské, Janě Ptáčníkové, Mirce Tůmové a Soně Vašicové.
    Děkuji za něj, za sebe a za naši celou rodinu.
    Věra Brzáková

      14. a 15. dubna 2007 byla v Týřovicích zahájena cykloseóna (prosím o info a foto pro web)
      Na TAKových webových stránkách je seznam šéfů tras a informace o slezinách tras (prosím šéfy o zasílání změn a doplňků). Zároveň prosím všechny šéfy o vyjádření ke zveřejnění kontaktu na sebe – el. adresa, mobil, oboje, nebo nic.
      24.4. proběhlo tradiční vyhánění hadů a štírů na Bílé Hoře pod vedením Jirky Navrátila T16 zakončené ochutnávkou destilátů za poloviční cenu v Cafe 3+1. Pár fotek je na webu.
      Návštěva Divadla na Palmovce 26.4. byla možná z poloviny záležitostí TAKu (díky Zdeno). Notoricky známé písničky Nohavici poskládané do kompozice nostalgického vzpomínání na historii Těšína přinesly nevšední zážitek. S lehkou hravostí Česko-Polsky zpívané písničky se ukázaly ve zcela nové a překvapivé formě. Výborná režie, nápady i scéna. Zkrátka dvě a půl hodiny pohody.

    Informace:
      22. Půltá Stezka - Roverky 5.-8.5. - hejtmani: Domlátil T8, Klíma T2, Vašicová T17, mapa KČT č. 15 - o kraji... Přihlášení očekávejte instrukce na udaných kontaktech.
      49. VS - poštovní schránka organizátorů 49s@centrum.cz, hlášení tabu noclehů tak.praha@email.cz. Již devět Tras má nahlášené kompletní noclehy.
      TURAS zve na výstavu fotografií - Simona Boarová: Tři země - tři světy, fotografie ze země nekomunistické, postkomunistické a komunistické (Itálie, Arménie, Kuba). Vernisáž v sobotu 21.4. v 10 hodin v Galerii Čerťák, Vápenka Čertovy schody, Tmáň 200, výstava trvá do 28. 6. 07, Otevřeno nonstop
      Příspěvky do 3. almanachu - na výzvu Ládi reagovalo jen několik málo věrných. Věří ale, že už jste se nad tím zamysleli a máte napsané koncepty. Pokud ne, nasliňte inkoustovku a začněte. Vždyť koupit si Almanach bez toho abych, byť neuměle, přispěl k jeho zrodu, to umí každý pitomec, kterému na TAKu nezáleží. Že vám to nejde? Inu, jen se trochu snažte, jestli chcete mít Almanach a ne Výkaz o činnosti. Že nemáte čas? To záleží na čem vám víc záleží. Vynechte jednu dvě sleziny, vypněte televizi a chopte se pera. Ze začátku to půjde ztuha, ale jistě jste taky už něco překousli. TAK vzhůru do toho, pro větší slávu TAKu. Váš stále ještě doufající (toto je poslední prosebný mail, příště již začnu vyhrožovat) LaHla
      Na květnové schůzi se bude hlasovat o organizátorovi a místě pro 50. Velkou Stezku na jaře 2008. První zájemce T1.
      Otevřená jarní víkendová cyklo+pedo+aqua akce Vosmičky (dále jen CPA 8) o víkendu 1.-3.6. - Ubytování Pec pod Sněžkou, bouda na Jeleních loukách (příjezd autem k chatě zajištěn). Jedna polopenze tam stojí 300,-, (tedy za víkend padne 600,-/osoba - čistá ruka). Prý moc dobře vaří, dále je tam příjemná společenská místnost a navíc bazén s protiproudem, sice venkovní, ale vyhřívaný na 31stupňů (samozřejmě Celsia). Ubytování je v pokojích 4-6ti lůžkových, nelze vyloučit koedukované obsazení. Máme zájem naplnit celou chatu, tj 40 míst, ale prosíme o TAKovou krevní skupinu. Večery plánujeme v Takovém stylu, hudebníci s nástroji jsou samozřejmě vítáni.
          Denní program: Při použití lanovky na Černou horu, která přepravuje i kola, by sobotní okruh kolem Pece neměl být ani tak moc obtížný. Nedělní trasu ještě vymyslíme podle toho, jak se vydaří večer. Doprava vlastní – zájemci či poskytovatelé spolujízdy autem nechť se hlásí organizátorovi Jirkovi Ekrtovi nebo Evě Švestkové. Těšíme se na Vás, ale prosím, přihlášení na CPA 8 neodkládejte, musíme chataři již co nejdříve potvrdit počet míst. Z téhož důvodu budeme s přihlášením vybírat zálohu 300,- / osobu
      Mirda Hoza zve na výstavu Panoramatické fotografie do ambitu kláštera Panny Marie Snežné (Jungmannovo nám. 18) od 3.5. do 3.6.2007
      TURAS zve na výstavu fotek Davida Brože v PopocafePetl Music Clubu (Újezd 19) duben až květen 2007 z Hong Kongu. Výstava je prodejní, z výtěžku bude sponzorována společnost Sympathea - celonárodní organizace příbuzných duševně nemocných www.Sympathea.cz


          Na základě návrhu kolegy HoMaň i vlastního puzení se pokouším založit rubriku "Ze společnosti". Zde by se měly objevit krátké glosy, zprávy z dění na Trasách, ohlášení různých výročí apod. Ovšem záleží jen na vás, lide TAKový, zda rubrika ožije. K zaslání takové mailu je zapotřebí jen složit pár písmen do krátkého úderného tekxtu a do subjektu připsat tak.praha@email.cz.
          I nadále přijímám pro archivaci veškeré historické i současné zpávy (opravy) o akcích, jakož i fotky, plakáty a jiné roztomilosti. A to i v papírové podobě, nebo přijedu s vlastním HDD.
          Hned zde děkuji všem, kteří se již angažovali (Vojtíšek, PaSt, Můra, ToRo, Valda, Šimon, Martin Popel, Petrof a další) a prosím vás o trpělivost, pokud jste na stránkách ještě svůj příspěvek nenašli, nějak neumím předhonit čas. Tedy:

    Ze společnosti:
      18.3.2007 se narodila Kristýnka Šmídová - Šlemrová, 3,10 kg a 49 cm, gratulace rodičům i prarodičům.
      1.4.2007 Čtrnáctka zavřela po čtyřech letech knihu Usedlostí, vycházky však budou pokračovat pod názvem Pražské posedlosti.
      Dvacítka má nejmladší členku Lucinku Bartákovou, přišla na svět 17.4.2007 měřila 46 cm a vážila 2,1 kg. Lucinka se narodila jen několik hodin po skončení "dámské jízdy", které se maminka Alča účastnila až do půlnoci. Že by ty dámské jízdy byly tak plodné?
      12. dubna 2007 uspořádala Helenka a Saša pro 13 DEZOB - Kanec patří na Vyšehrad, start: restaurace Besední v Hlubočepích, c0l: hostinec U Kroka, Vratislavova 12. Vyhráli Tamara Dyková a Vláďa Weis.

    Inzerce:

      Jirka Klíma: hledá pro svou mámu možnost doučovat angličtinu. Za války byla v Anglii, angličtinu umí velmi dobře a dlouho jí učila. Teď však vzhledem ke svému věku již není schopná docházet a uvítala by doučování dětí i dospělých doma. Bydlí na Jižním Městě – Roztylech. Pokud budete mít někdo zájem, spojte se prosím se mnou.
      Zorka Fešaničová doporučuje Rekreační středisko Červeného kříže na Svatém Kameni (u Dolního Dvořiště). Nabízí pobyt pro rodiny či větší společnosti od 14.7. do 10.8.2007. Výborné východisko pro cyklovýlety do okolí Lipna i do Rakouska. Cena ubytování s polopenzí (vaří výborně) je 290,- Kč, plná penze 330,- Kč. Pokoje cca 4 lůžka, společné sprchy a WC. Kontakt na ředitelku Ivanu Soukupovou 606 223 740.
      Daf T26 doporučuje http://www.jizdenky.nanadrazi.cz

    Kalendář akcí 2007:
    květen
      sobota 5. - 8.5. - 22. Půltá Stezka - Roverky - Domlátil T8, Klíma T2, Papeš T2
    červen
      sobota 9. - 10.6. - 4. Cesta jenom tam - Ivan Fridrich
      úterý 19.6. – 19. Vítání léta
      sobota 23. - 26.6. - Lazaři v Alpách - Tonda Rosický
    červenec
      sobota 30.6. - 7.7. - Dachstein (místo tradičních Dolomit) - Leoš Hořínek
      sobota 1. - 22.7. - Keblany - dětský tábor - Pecka
      pátek 20. - 22.7. - VHT - Alpy - Totesgebirge - Luděk Ledvina
      neděle 22. - 29.7. - Keblany - dětský tábor - Jeřábci
      neděle 29.7. - 12.8. - Keblany - Roman Valina
    srpen
      pátek 31.8.-2.9. - exĎáblíci v Keblanech (reservé tábora od 27.8.)
      pátek 7. - 9.9. (alternativně 24.-26.8.) - exRobinsoni v Keblanech - Jirka Valda jr.
    září
      pátek 14. - 16. - 29. Lesní hry - Honza Maňák, T17 a T18
      čtvrtek 27. - 30.9. 49. Velká Stezka se zakončením v Kyjově
    listopad
      pátek 9. nebo 10.11. diskotéka nejen pro starší a pokročilé - Tonda Rosický a T1
    prosinec
      pondělí 17.12. - Koledování U Apolináře - Pavel stulík a T1
      středa 19.12 - Stříbrná harfa - Saša Havránková

    Krásné májové dny přeje JaVor

    P.S. Prosím pořadatele i účastníky o krátké zprávy a fotky z různých úžasných a jedinečných akcí TAKových (před i po), ale i Trasových na tak.praha@email.cz nebo na javor14@email.cz. Inzerci, jakož i různá oznámení a pozvání, přijímám taky (uveďte, zda chcete inzerát umístit i na TAKové stránky).


    TAKová schůze 14.05.07
    Schůze začala v sídle ČOS zhruba v 18.15 pod vedením Petrofa
    Příští schůze 4.6.2007 opět v Tyršáku.
    ### DĚKOVALO SE...
    - Díky za Pepu Brzáka (viz Poradník)
    - Štěpánovi Režovi za sponzorování benefičního divadelního počinu: představení těšínského divadla Na Palmovce.
    #
    ###STALO SE
    ## STEZKA ...a 1/2 - Roverky
    byla pěkná. Dík.
    #
    ## Zahájení cyklosezony
    bylo rovněž pěkné. Moravcovi zajistili vTýřovicích u Borgesů. Účastnilo se 37 lidí.
    #
    ###AKCE
    #
    ## TYKOLKA -15.-17.6.
    Bude na Kokořínsku, hlašte se Moravcům.
    #
    ## 49. STEZKA 09/2007
    Přípravný výbor zasedá, jedná, tvoří...
    #
    ## 50. Stezka
    Přednesen návrh konsorcia tras 1,2,3 a 4 (následovníci otců zakladatelů)s variantami zakončení:
    1. Votice - fotbalové hřiště (16)
    2. Potštejn - hrad (19)
    3. Třeboň - (17)
    4. Českosaské švýcarsko - Tolštejn (20)
    Ve druhém kole nezvítězil nikdo (20:20)
    I došlo na střižbu: V dramatické koncovce MaPe vystříhal Tolštejn v poměru 3:2 po asi 24 pokusech...
    #
    ## CESTA JENOM TAM - 9.-10.6.2007
    Odjezd ze Smíchova v sobotu ráno asi z Braníka asi v 8.30. Zastávka v pivovaru. Preferujte širák nebo nejvýše malé stany. IFri vybírá 300/350Kč.
    ## VÍTÁNÍ LÉTA úterý 19.6.
    Mirda nechce propagaci (Poradník...).
    #
    ## SKOTSKO s jedničkou - konec června - 3 týdny
    auty, bližší ToRo
    #
    ## ALPY 20.-22.7.
    hlašte se Luďkovi Ledvinovi, je ještě několik míst.
    #
    ##RŮZNÉ
    - Řezák prodává TAKový aresář.
    - Saša změnila mail na alexandra.havrankova@seznam.cz
    - PaS informoval o možnosti příštího bálu (2008) v Jinonické Sokolovně; otázka jak po půlnoci do centra...
    - 16.6. Tancovačka (trasa 6) v Šárce (Dívčí skok), kapela, co byla na bále.
    - Na Velké Radě byla provedena revize šéfů a trasových slezin.
    - Rada bude až za měsíc 18.6. od 18h
    ##################
    ...a to bylo skoro vše

design © corwin 2001; spravce www@takpraha.cz